Ухвала
від 07.02.2024 по справі 369/2424/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/2424/23

Провадження №2-о/369/36/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2024 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

Головуючого судді Волчка А. Я.,

при секретарі Лоу А.,

представника заявника Гарагулі Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 7 в приміщенні Києво-Святошинського районного суду Київської області цивільну справу за заявою Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, заінтересована особа: Фастівська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою,

встановив:

У провадженняКиєво-Святошинськогорайонного судуКиївської областінадійшла заяваЧабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, заінтересована особа: Фастівська районна державна нотаріальна контора, про визнання спадщини відумерлою.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 17.02.2023 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено її до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Крім того, Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 10.05.2023 року у вказаній справі клопотання представника заявника ОСОБА_2 про витребування доказів задоволено та витребувано у Боярської державної нотаріальної контори Фастівського району Київської області належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи №69548918, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер в листопаді 2021 року.

При цьому, 23.06.2023 року, у судовому засіданні залучено в якості заінтересованої особи ОСОБА_1 , який згідно з заповітом ОСОБА_3 , має спадкові права на спадщину після смерті останнього, тобто спадщину, яку заявник просить визнати відумерлою.

Однак,06.02.2024року,за вх.№6088,від представниказаінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_4 ,до судунадійшло клопотанняпро залишеннязаяви Чабанівськоїселищної радиФастівського районуКиївської областіпро визнання спадщини відумерлою без розгляду, на підставі ч. 6 ст. 294 ЦПК України, оскільки наявний спір про право. Дана заява мотивована тим, що після смерті ОСОБА_3 Боярською державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу за заявою ОСОБА_1 , який є спадкоємцем за заповітом ОСОБА_3 .

У судовому засіданні представник заявника Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області Гарагуля Н.О., заперечувала щодо клопотання представника заінтересованої особи ОСОБА_1 , та пояснила, що вказаний заповіт ОСОБА_3 посвідчений 15.01.1991 року за реєстровим №2-78 скасований останнім 14.03.1995 року.

Заінтересовані особи у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлялися належним чином.

При цьому, представник заінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_4 , у своїй заяві вказав, що просить суд проводити судовий розгляд справи за відсутності заінтересованої особи та його представника.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Згідно з ч. 1ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 8 ч. 2ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

При цьому, згідно із ч. 6ст. 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Відповідно до змістуст.338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Так, під час судового розгляду встановлено, факт існування заповіту складеного щодо спадщини, яку заявник просить визнати відумерлою, а саме заповіту ОСОБА_3 , складеного 15.01.1991 року посвідченого державним нотаріусом Першої Київської обласної державної нотаріальної контори Апишковою З.І., згідно з яким, ОСОБА_3 заповідає належний йому на праві власності жилий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 ОСОБА_1 .

У зв`язку з чим, представник заінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_4 звернулися до суду з клопотанням про залишення заяви Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, заінтересована особа: Фастівська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою, без розгляду.

При цьому,з наявноїу матеріалахсправи №369/2424/23відповіді Київськогообласного державногонотаріального архівуна запитЧабанівської селищноїради Фастівськогорайону Київськоїобласті,вбачається,що вказаний заповіт ОСОБА_3 посвідчений 15.01.1991 року за реєстровим № 2-78 скасований останнім 14.03.1995 року.

Поряд з цим, у вищевказаній відповіді міститься інформація, що при проведенні перевірки відомостей за даними Спадкового реєстру, було встановлено наявність іншого заповіту, посвідченого 19 квітня 2006 року Сімнадцятою київською державною нотаріальною конторою від імені Чебана Є.М., рік народження якого співпадає з роком народження заповідача, про якого йдеться мова у запиті Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області.

Таким чином, з матеріалів цивільної справи №369/2424/23, за заявою Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, заінтересована особа: Фастівська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою, вбачається, наявність спору про право, що є перешкодою розгляду справи за правилами окремого провадження.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що визнання спадщини відумерлою, про що просить заявник у поданій заяві, пов`язується з наступним вирішенням спору про право, який підлягає розгляду судом з порядку позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст. ст.13,49,247,260,261,293,294 ЦПК України, суд,

постановив:

Заяву Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, заінтересована особа: Фастівська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що він має право подати цивільний позов на загальних підставах в порядку позовного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано.

Суддя Андрій ВОЛЧКО

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117556233
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —369/2424/23

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні