Рішення
від 07.03.2024 по справі 552/928/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа № 552/928/24 Провадження № 2-о/552/78/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.03.2024 року Київський районний суд м.Полтави в складі:

Головуючого судді Турченко Т.В.,

При секретарі Цимбалюк І.О.,

За участю адвоката Крекотня О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

В С Т А Н О В И В:

13.02.2024 року до суду звернулася ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу. В заяві вказувала на те, що 24.11.1993 року виконавчим комітетом Октябрської районної ради народних депутатів м.Полтави було видано ОСОБА_1 Ордер №3223 в тому, що їй надається право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі співтовариства «Автомотолюбитель Україна» району м.Полтави «Сади» №2-30 на підставі рішення виконавчого комітету районної ради народних депутатів від 03.12.1991 року №504. Разом з тим у даному правовстановлюючому документі невірно зазначено її прізвище, а саме « ОСОБА_2 » замісті вірного « ОСОБА_3 ». На даний час вона має намір розпорядитися своїм право на гараж, однак не має можливості цього зробити внаслідок невірного зазначення її прізвища в правовстановлюючому документі, а саме в ордері №3223 від 24.11.1993 року як « ОСОБА_2 », яке не збігається з її прізвищем зазначеним в паспорті « ОСОБА_3 ». В зв`язку з чим, просила суд встановити факт належності їй правовстановлюючого документу, а саме: Ордеру №3223, виданого 24.11.1993 року виконавчим комітетом Октябрської районної в м.Полтаві ради народних депутатів м.Полтави на ім`я ОСОБА_4 в тому, що їй надається право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі співтовариства «автомотолюбитель Україна» району м.Полтава «Сади» №2-30 на підставі рішення виконавчого комітету районної ради народних депутатів від 03.12.1991 року №504.

Ухвалою суду від 15.02.2024 року відкрито провадження по справі.

28.02.2024 року на адресу суду від Полтавської міської ради надійшли пояснення на заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документу. З даних пояснень вбачається, що Полтавська міська рада вважає, що заява ОСОБА_1 задоволенню не підлягає. Крім того, заявницею не надано жодних доказів, які б підтверджували б той факт, що Полтавська міська рада якимось чином порушує, не визнає чи оспорює її права чи інтереси, а факт, який підлягає встановленню не впливає на права та обов`язки Полтавської міської ради. Крім того, в даних поясненнях просили суд розгляд справи проводити за відсутності їх представника.

05.03.2024 року на адресу суду надійшла заява від представника виконавчого комітету Шевченківської районної в м.Полтаві ради Хавренко С.Ю. про розгляд справи за їх відсутності. При винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Зацікавлена особа Обслуговуючий кооператив «Автогаражний колектив «Сади» в судове засідання свого представника не направив, причини неявки суду не відомі, заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи розгляд справи за їх відсутності на адресу суду не надходило.

Враховуючи згоду представника заявника адвоката Крекотня О.А. та наявності у справі достатніх доказів, пояснення свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 24.11.1993 року виконавчим комітетом Октябрської районної ради народних депутатів м.Полтави було видано ОСОБА_1 Ордер №3223 в тому, що їй надається право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі співтовариства «Автомотолюбитель Україна» району м.Полтави «Сади» №2-30 на підставі рішення виконавчого комітету районної ради народних депутатів від 03.12.1991 року №504.

Крім того, що у даному правовстановлюючому документі невірно зазначено її прізвище, а саме « ОСОБА_2 » замісті вірного « ОСОБА_3 ».

Як вбачається з матеріалів справи заявниця ОСОБА_1 отримала дане прізвище після укладення шлюбу зі своїм чоловіком ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб Серії НОМЕР_1 , виданим 12.10.1994 року.

Крім того, судом встановлено, що у свідоцтві про одруження заявниці Серії НОМЕР_2 , яке видано 09.02.1960 року, її прізвище та прізвище її чоловіка зазначено як « ОСОБА_2 ». Крім того, в ощадній книжці, яка видана на ім`я заявниці та квитанції до прибуткового касового ордеру її прізвище також значиться як « ОСОБА_2 ».

В судовому засіданні представником заявниці адвокатом Крекотнем О.А. та свідками ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вказувалося на те, що в паспорті ОСОБА_1 радянського зразку, прізвище заявниці було вказано як « ОСОБА_2 ». Проте, жодного документу на підтвердження цього в судовому засіданні надано не було.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз`яснено в п.12 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Згідно Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31березня 1995року «Просудову практикуу справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.1 вказаної постанови, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Відповідно до листа Верховного Суду України від 01 січня 2012 року «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК України(в редакції, яка діяла до редакції відповідно до Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт належності Ордеру №3223, виданого 24.11.1993 року виконавчим комітетом Октябрської районної в м.Полтаві ради народних депутатів м.Полтави ОСОБА_4 , а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки надає змогу розпоряджатися належним чином свої майном.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.81,273,293-294, п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 правовстановлюючого документу, а саме: Ордеру №3223, виданого 24.11.1993 року виконавчим комітетом Октябрської районної в м.Полтаві ради народних депутатів м.Полтави на ім`я ОСОБА_4 в тому, що їй надається право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі співтовариства «автомотолюбитель Україна» району м.Полтава «Сади» №2-30 на підставі рішення виконавчого комітету районної ради народних депутатів від 03.12.1991 року №504.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 .

Зацікавлена особа Полтавська міська рада, код ЄДРПОУ 24388285, юридична адреса: м.Полтава, вул.Соборності, 36.

Зацікавлена особа Обслуговуючий кооператив «Автогаражний колектив «Сади», код ЄДРПОУ 24830574, юридична адреса: м.Полтава, вул.Ярошенка, 25г.

Зацікавлена особа Виконавчий комітет Шевченківської районної в м.Полтаві ради, код ЄДРПОУ 05384695, юридична адреса: м.Полтава, вул.Івана Мазепи, 30.

Головуючий суддя Т.В.Турченко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117556705
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —552/928/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні