Ухвала
від 11.03.2024 по справі 710/178/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/178/24

Номер провадження 2/710/191/24

УХВАЛА

про витребування доказів

11.03.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого -судді Сивоконя С.С.,

за участі секретаря судових засідань Шпиці О.Е.,

учасники процесу:

представник позивачів адвокат, Колотило Л.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 від імені яких діє адвокат Колотило Людмила Михайлівна до Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом

ВСТАНОВИВ:

До Шполянського районного суду Черкаської області надійшла позовна заява, в якій позивачі просять: 1). Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на частину житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами розташованого по АДРЕСА_1 ; на частину земельної ділянки площею 3,479 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Соболівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, кадастровий номер 7125787200:02:001:0208; на частину трактора колісного МТЗ -82, 2018 року випуску, з об`ємом двигуна 4750 см.куб, маса машини 3730 кг, заводський номер машини НОМЕР_1 , номер двигуна НОМЕР_2 , країна виробник білорусь, номерний знак НОМЕР_3 ; на частину автомобіля «Renault Duster» 2013 року випуску, тип загальний легковий універсал-В, сірого кольору, номер шасі (кузова) НОМЕР_4 , повна маса 1838, маса без навантаження 1467, об`єм двигуна 1461, тип пального D, державний номерний знак НОМЕР_5 ; на частину причепа марки ПР, модель ПФ-01 Фермер, тип причіп легковий В, 2005 року випуску, синього кольору, номер шасі (кузова) VIN НОМЕР_6 , повна маса 500, маса без навантаження 170, реєстраційний номер НОМЕР_7 . 2.). Визнати за ОСОБА_2 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності: частину житлового будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами розташованого по АДРЕСА_1 ; на частину земельної ділянки площею 3,479 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Соболівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, кадастровий номер 7125787200:02:001:0208; на частину трактора колісного МТЗ -82, 2018 року випуску, з об`ємом двигуна 4750 см.куб, маса машини 3730 кг, заводський номер машини НОМЕР_1 , номер двигуна НОМЕР_2 , країна виробник білорусь, номерний знак НОМЕР_3 ; на частину автомобіля «Renault Duster» 2013 року випуску, тип загальний легковий універсал-В, сірого кольору, номер шасі (кузова) НОМЕР_4 , повна маса 1838, маса без навантаження 1467, об`єм двигуна 1461, тип пального D, державний номерний знак НОМЕР_5 ; на частину причепа марки ПР, модель ПФ-01 Фермер, тип причіп легковий В, 2005 року випуску, синього кольору, номер шасі (кузова) VIN НОМЕР_6 , повна маса 500, маса без навантаження 170, реєстраційний номер НОМЕР_7 .

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області 13.02.2024 відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

11.03.2024 представником відповідача подано клопотання про витребування доказів, а саме витребувати у Приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Черкаської області Білоуса Василя Пантелеймоновича належним чином завірену копію спадкової справи №70084928 щодо спадкодавця ОСОБА_3 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що у спадковій справі можуть міститися відомості про обставини, які потрібно доказувати, зокрема щодо кола спадкоємців, складу спадщини, відомості про результати перевірок цієї інформації.

Представник позивачів брала участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Представник відповідача до суду не з`явився подав клопотання про розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечував.

Суд розглянувши клопотання зазначає таке.

Відповідно до вимог ст. 222 ЦПК України, головуючий з`ясовує, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов`язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин у підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи.

Згідно ст.12ЦПК України,цивільне судочинствоздійснюється назасадах змагальностісторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом. Згідно ч.7 ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.4 ст. 12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно ст.95ЦПК України,письмовими доказамиє документи(крімелектронних документів),які містятьдані прообставини,що маютьзначення дляправильного вирішенняспору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до ч.3 ст. 83 ЦПК України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно з ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Судом встановлено,що згідночастин 7,8ст.8Закону України«Про нотаріат»,довідки провчинені нотаріальнідії такопії документів,що зберігаютьсяу нотаріуса,видаються нотаріусомвиключно фізичнимта юридичнимособам,за дорученнямяких абощодо якихвчинялися нотаріальнідії.У разісмерті особичи визнанняїї померлоютакі довідкивидаються спадкоємцямпомерлого.У разівизнання особибезвісно відсутньоюопікун,призначений дляохорони майнабезвісно відсутнього,має правоотримувати довідкипро вчиненінотаріальні дії,якщо ценеобхідно длязбереження майна,над якимвстановлена опіка. Довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться у провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.

Зваживши доводи викладені в клопотанні та врахувавши те, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання означеного доказу для доведення обставин справи, якими позивач обґрунтовує свою позицію, суд уважає, що заявлене клопотання відповідає вимогам закону, тому на підставі ст.84ЦПК України з метою повного і всебічного з`ясування обставин справи, і його потрібно задовольнити.

Керуючись ст.8 Закону України «Про нотаріат», ст.ст. 12, 81, 83, 84, 95, 197, 198, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання представника відповідача про витребування доказів.

Витребувати від:

від Приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Черкаської області Білоуса В.П. (вул. Героїв Крут, 10, оф.3, м. Шпола, Черкаська область) належним чином завірену копію спадкової справи заведене після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Номер спадкової справи у спадковому реєстрі 70084928, номер у нотаріуса 172/2022. Дата реєстрації 23.12.2022.

Зобов`язати Приватногонотаріуса Звенигородськогорайону Черкаськоїобласті БілоусаВасиля Пантелеймонова, удесятиденний строк з моменту отримання цієї ухвали, надати суду зазначений доказ.

Оголосити перерву у судовому засіданні до 02.04.2024 о 09. год 50 хв.

Роз`яснити приватному нотаріусу Звенигородського району Черкаської області Білоусу Василю Пантелеймоновичу, що відповідно до ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Суд звертає увагу приватного нотаріуса Звенигородського району Черкаської області Білоуса Василя Пантелеймоновича, що згідно ч.1 ст. 140 ЦПК України, особа, яка надала доказ на вимогу суду, має право вимагати виплати грошової компенсації своїх витрат, пов`язаних із наданням такого доказу. Розмір грошової компенсації визначає суд на підставі поданих такою особою доказів здійснення відповідних витрат.

Ухвала набирає законно сили з моменту негайно після її проголошення, і оскарженню не підлягає.

Суддя С.С. Сивокінь

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117557829
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —710/178/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні