Ухвала
від 11.03.2024 по справі 120/1867/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

м. Вінниця

11 березня 2024 р.Справа № 120/1867/24

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Томчук Андрій Валерійович, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Заступника керівника Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в інтересах Держави до Управління Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України у Вінницькій області про зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшли матеріали позовної заяви Заступника керівника Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в інтересах Держави до Управління Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України у Вінницькій області про зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою від 21.01.2024 позовну заяву залишено без руху та запропоновано позивачеві у 7- денний строк усунути виявлені недоліки, шляхом:

-надання належного обґрунтування, в тому числі, нормативно-правового, підстав звернення прокурора до суду із даним позовом, за умови наявності органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції щодо контролю за готовністю захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням;

- надання нормативно-правового обґрунтування наявності законодавчо визначених підстав для звернення прокурора саме з таким предметом позову;

- приведення заявлених вимог у відповідність до норм статті 5 КАС України.

Копія ухвали про залишення позовної заяви без руху від 21.02.2024 була направлена позивачу в електронній формі за допомогою підсистеми ЄСІТС.

Відповідно пункту 2 частини 6 статті 251 КАС України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи. Також передбачено, що якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Згідно з інформацією, наявною в комп`ютерній програмі «Діловодство спеціалізованого суду», електронний документ (ухвала суду про залишення позовної зави без руху від 21.02.2024) доставлена в Електронний кабінет позивача 21.02.2024 о 21:38 год., про що свідчить відповідна довідки від 22.02.2024, яка наявна в матеріалах справи.

Враховуючи, що ухвала про залишення позовної заяви без руху була доставлена пізніше 17 години 21.02.2024, відтак вказана ухвала вважається врученою як позивачу 22.02.2024.

Отже, отримавши електронну копію вищезазначеної ухвали суду 22.02.2024, позивач мав обов`язок усунути виявлені судом недоліки позовної заяви в 7-денний строк, тобто в строк до 29.02.2024.

Разом із тим, як у встановлений судом строк так і станом на дату постановлення цієї ухвали (11.03.2024) позивач не усунув недоліків позовної заяви, яку залишено без руху. При цьому, будь-яких клопотань процесуального характеру щодо можливості продовження встановленого судом строку останніми також не подано.

Як зазначено у частині другій статті 44 КАС України, учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

До таких процесуальних обов`язків згідно частини 5 статті 44 КАС України відносяться, зокрема, сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подання наявних доказів в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховування доказів; виконання процесуальних дій у встановлені законом або судом строки; виконання інших процесуальних обов`язків, визначених законом або судом.

Натомість позивач Заступник керівника Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в порушення вищезазначеної процесуальної норми недобросовісно віднісся до покладеного на нього судом обов`язку. При цьому суд враховує, що зі сторони останнього не надано жодних пояснень причин, чому він не виконав чи не має можливості виконати відповідну пропозицію суду, або взагалі не погоджується з необхідністю усувати визначені недоліки.

Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, вона повертається позивачеві.

За правилами передбаченими частинами 5 та 6 статті 169 КАС України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу.

З огляду на викладене і беручи до уваги те, що позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, позовну заяву Заступника керівника Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону належить повернути позивачеві на підставі вищезазначених положень закону.

Одночасно суд роз`яснює позивачеві, що відповідно до частини 8 статті 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Дата постановлення цієї ухвали обумовлена перебуванням головуючого суді у відпустці у період часу з 26.02.2024 по 08.03.2024.

Керуючись ч. 4 ст. 169, ст.ст. 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Заступника керівника Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в інтересах Держави до Управління Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України у Вінницькій області про зобов`язання вчинити дії разом з доданими до неї матеріалами повернути особі, яка її подала.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяТомчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117559456
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —120/1867/24

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні