Ухвала
від 01.03.2024 по справі 361/5859/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/5859/23

провадження № 2-о/361/40/24

01.03.2024

УХВАЛА

01 березня 2024 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого-судді Дутчака І.М.,за участю секретаря Лебідя В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення у цивільній справі судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи,

в с т а н о в и в :

У липні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту батьківства, у якій просила встановити, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , внести в актовий запис №148 про його народження, складений 25 лютого 2011 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Лисичанського міського управління юстиції у Луганській області зміни щодо батька цієї дитини.

26 лютого 2024 року заявник ОСОБА_1 подала до суду клопотання, у якому з метою з`ясування кровного споріднення між загиблим 10 червня 2023 року ОСОБА_2 та її (заявника) сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , просила призначити у справі судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити таке питання:

чи наявне кровне споріднення між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є вона (заявник)?

Проведення судової експертизи просила доручити судовим експертам Комунального закладу Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи Дніпровської обласної ради, оскільки згідно із листом від 22 лютого 2024 року за вих. №891 в архіві біологічного матеріалу судово-медичної лабораторії зберігається біологічний матеріал військовослужбовця ОСОБА_2 , реєстраційний номер 4363 від 14 червня 2023 року відділу судово-медичної експертизи трупів вказаного комунального закладу, який може бути використаний для проведення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи по встановленню факту батьківства. Витрати на проведення судової експертизи покласти на заявника.

Заявник ОСОБА_1 у суді клопотання про призначення у справі судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи підтримала, просила суд задовольнити його.

Заінтересовані особи у справі Броварський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) та Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області до суду не з`явилися, подали заяви про розгляд справи за відсутності їхніх представників.

Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 25 лютого 2011 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , його матір`ю є ОСОБА_1 , заявник у справі, батьком записаний ОСОБА_4 .

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 19 червня 2023 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: смт Білогорівка Попаснянського району Луганської області.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

У ч. ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України передбачено,що судпризначає експертизуу справіза сукупностітаких умов:для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення у справі судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування обставин щодо кровного споріднення між померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та синомзаявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що має істотне значення для правильного вирішення справи, необхідні спеціальні знання.

За змістом п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Виходячи з наведеного, враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, провадження у справі на час проведення експертизи підлягає зупиненню.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 81, 102, 103, 104, 182, 197, 252, 259, 260, 293, 315 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Броварський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області про встановлення факту батьківства судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступне питання:

1) чи є кровна спорідненість між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ?

Біологічний матеріал ОСОБА_2 , реєстраційний номер 4363 від 14 червня 2023 року, зберігається в архіві біологічного матеріалу судово-медичної лабораторії відділу судово-медичної експертизи трупів Комунального закладу Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи Дніпровської обласної ради.

Проведення судової експертизи доручити судовим експертам Комунального закладу Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи Дніпровської обласної ради (місто Дніпро, площа Соборна, 14).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Провадження у справі на час проведення судової експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Учасник справи у разі постановлення ухвали за його відсутності має право оскаржити ухвалу в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Дутчак І. М.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117566036
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення у цивільній справі судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи

Судовий реєстр по справі —361/5859/23

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні