Ухвала
від 22.02.2024 по справі 362/1223/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/1223/24

Провадження № 2-о/362/55/24

У Х В А Л А

22.02.2024 року суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Кравченко Л.М., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування виконавчого комітету Васильківської міської ради Китївської області, Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі, Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду в статусі Позивача із заявою про усиновлення малолітньої дитини, доньки його дружини ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Нормами статей 175 та 177 ЦПК України регламентовано вимоги до форми і змісту позовної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Тобто, ОСОБА_1 слід уточнити статуси учасників спору відповідно до вимог ч. 3 ст. 42 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 311 ЦПК України, заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

До заяви не додано належним чином завірену та налженої якості копію відомостей про стан здоров`я дитини ОСОБА_3 , відомості про її проживання та, враховуючи вік дитини, інформацію про місце навчання та відносини з потенційним усиновлювачем.

Крім того, ОСОБА_1 , залучаючи до участі у справі в якості третьої особи Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі, Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), не обґрунтував вимоги до такого, а саме не заявив клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника її батьком.

Також, з огляду доданих до заяви відомостей щодо місця проживання матері дитини, що надані у відповідності до чинного законодавства органами місцевого самоврядування, останні разом з молодшою донькою проживають в АДРЕСА_1 . Відповідно до цього заявнику слід уточнити суб`єктний склад осіб.

До заяви, окрім вказаного, не додано документ, що підтверджує право власності або користування усиновлювачем жилим приміщенням.

Додані до заяви довідка депутата міської ради про склад сім`ї не є належним доказом, оскільки депутат не є органом, що уповноважений реєструвати або встановлювати місце проживання громадян України.

Частиною 3 ст. 185 ЦПК України передбачено, що якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Враховуючи викладене суддя приходить до висновку, що заява, подана без додержання вимог, викладених у ст. 175 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, що відповідає вимогам ст. 185 ЦПК України

За такого, заява підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст.ст. 293, 311, 313, 175, 185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування виконавчого комітету Васильківської міської ради Китївської області, Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі, Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про усиновлення дитини, - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання ухвали, інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати для виконання позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Кравченко

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117566058
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —362/1223/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні