Рішення
від 12.03.2024 по справі 508/152/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Одеської області

Справа № 508/152/24

Номер проведження 2/508/104/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 року Миколаївський районний суд

Одеської області

В складі головуючого судді Горобця В.Л.

Секретаря Товт Т.В.

Розглянувши у судовому засіданні в смт. Миколаївка цивільну справу у підготовчому загальному провадженні за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської селищної ради, Березівського району, Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В С Т А Н О В И В :

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 08.10.2021 року, виданого Миколаївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса ).

Після його смерті відкрилась спадщина, що складається із земельної ділянки площею 7,54 га, кадастровий номер 5123580400:01:002:0205, що розташована на території колишньої Олексїївської сільської ради, а зараз Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області, яка належала померлому відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 665707 від 06.03.2008 року, виданого головою Миколаївської районною державною адміністрацією Одеської області.

Матір позивача ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Однак своєчасно він не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини оскільки він не знав, що треба оформляти документально свої права на спадщину, так як земельною ділянкою користується, сплачує податки.

В серпні 2023 року позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Березівського районного нотаріального округу Одеської області Сологуба О.А.. Однак йому було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду.

Згідно ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкрипя спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Статтею 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняпя спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у Статтях 1261 - 1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, позивач, як син, є спадкоємцем першої черги за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Позивач ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Миколаївської селищної ради, Березівського району, Одеської області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій позов визнає, не заперечує проти його задоволення, просить справу розглянути в його відсутність.

Згідно ст. 200 ч. 3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки відповідач позов визнав та подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, суд приходить до висновку про ухвалення рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Згідно ст. 247 ч. 2 ЦПК України у зв'язку з неявкою в судове засідання сторін, які беруть участь у справі, фіксуваня судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Оцінивши зібрані по справі матеріали, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити. Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 додатковий строк у два місяці з дня набрання судовим рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, після померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Данні обставини підтверджуються матеріалами справи, копією свідоцтва про розірвання шлюбу ОСОБА_2 ( а.с. 4 ), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 ( а.с. 5 ), довідкою виданою Миколаївською селищною радою ( а.с. 6 ), копією Державного акту на право власності на земельну ділянку ( а.с. 7 ), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 ( а.с. 8 ), копією паспорта ОСОБА_1 ( а.с. 9 ), інформаційним листом приватного нотаріуса Сологуб О.А. ( а.с. 10 ), копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 ( а.с. 11 ).

На підставі ст. 1272 Цивільного кодексу України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визнати йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 19; 77; 200; 247; 258; 263; 268; 273; 354 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Миколаївської селищної ради, Березівського району, Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 додатковий строк у два місяці з дня набрання судовим рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, після померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення, а стороною, що не була присутньою в судовому засіданні, з дня отримання копії рішення до Одеського апеляційного суду через Миколаївський районний суд Одеської області, відповідно до п. п. 15.5) п. п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, який передбачає, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя: Горобець В.Л.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117569008
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —508/152/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Горобець В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні