Ухвала
від 11.03.2024 по справі 688/1049/24
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/1049/24

№ 1-кс/688/562/24

Ухвала

Іменем України

11 березня 2024 року м. Шепетівка

Слідчий суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представників скаржника ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду у м. Шепетівці скаргу адвоката ОСОБА_4 в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «АПК Колос-Агро» на бездіяльність уповноважених осіб відділу поліцейської діяльності №2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області щодо невнесення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення за заявою від 04 березня 2024 року,

встановив:

06 березня 2024 року до Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області звернувся адвокат ОСОБА_4 в інтересахТОВ «АПККолос-Агро»зі скаргою,в порядкуст.303КПК України,на бездіяльністьуповноважених осібвідділу поліцейськоїдіяльності №2Шепетівського РУПГУНП вХмельницькій областіщодо невнесеннядо Єдиногодержавного реєструдосудових розслідуваньвідомостей прокримінальні правопорушенняза заявоювід 04березня 2024року. Вобґрунтування скаргипосилається нате,що уповноваженоюособою вустановлений строкне розглянутозаяву ТОВ«АПК Колос-Агро»про вчиненнякримінальних правопорушень,передбачених ч.5ст.190,ч.2ст.192КК України,тобто не виконано приписи ч.1 ст.214 КПК України, що призвело до невнесення відомостей до ЄРДР. Вважає таку бездіяльність уповноважених осіб відділу поліцейської діяльності №2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області такою, що не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства, тобто протиправною. Просить зобов`язати уповноважену особу відділу поліцейської діяльності №2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області внести відомості в ЄРДР на підставі заяви ТОВ «АПК Колос-Агро» від 04 березня 2024 року про кримінальні правопорушення.

Представники скаржника директор ТОВ «АПК Колос-Агро» ОСОБА_5 та адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні скаргу підтримали та просили задовольнити, посилаючись на мотиви такої.

Прокурор Шепетівської окружної прокуратури ОСОБА_3 заперечував щодо задоволення скарги.

Представник Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області, будучи належним чином повідомленим про час, місце і дату розгляду скарги, в судове засідання не з`явився.

Вислухавши доводи представників скаржника та думку прокурора, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 303 КПК Українина досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Судом встановлено, що 04 березня 2024 року ТОВ «АПК Колос-Агро» в особі директора ОСОБА_5 звернулося до Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області із заявою про вчинення ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.190, ч.2 ст.192 КК України. В обґрунтування заяви зазначив, що ТОВ «АПК Колос-Агро» отримано інформацію від власників земельних ділянок з кадастровими номерами 6822185100:05:031:0628, 6822185100:05:031:0721, 6822185100:05:031:0452, 6822185100:05:002:0004, 6822185100:05:031:0475 та 6822185100:05:031:0180 про те, що ОСОБА_6 , завуч Плужненської ЗОШ, жителька АДРЕСА_1 , з метою власного збагачення, вводячи в оману жителів Плужненської ОТГ, схилила їх до видачі генеральних доручень на невідомих осіб для продажу земельних ділянок, за що систематично отримувала грошові кошти, які привласнила. На даний час остання продовжує підбурювати жителів Плужненської ОТГ для вказаних незаконних дій. Вказані дії спрямовані на привласнення земельних ділянок шахрайським способом та розірванню договорів оренди землі, укладені ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 з ТОВ «АПК Колос-Агро», а також перешкоджанню господарській діяльності товариства. На думку заявника, зазначені дії містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.190, ч.2 ст.192 КК України. Однак, відомості по даному факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Також, як встановлено судом, викладені у заяві ТОВ «АПК Колос-Агро» від 04 березня 2024 року відомості до ЄРДР на час розгляду скарги у суді не внесено.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1 ст.214КПК України визначено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Частиною 4 цієї статті передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п.п. 4, 5 ч.5 ст.214КПК України та підпункту 1 розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 139 від 06 квітня 2016 року, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела, його попередню правову кваліфікацію із зазначенням статті (частин статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Системний аналіз зазначених правових норм свідчить про те, що слугувати підставою внесення до ЄРДР та початку досудового розслідування можуть не будь-які заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, а лише ті, у яких зазначені фактичні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Такий висновок слугує гарантією кожній особі від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

Слід також зазначити, що відповідно до п.2 ст.214КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчим суддею встановлено, що заяву про вчинення кримінальних правопорушень до відділу поліцейської діяльності №2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ТОВ «АПК Колос-Агро» подало 04 березня 2024 року.

Вказана обставина зобов`язувала уповноважених осіб Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області внести до ЄРДР відповідні відомості не пізніше 05 березня 2024 року.

Однак, викладені у заяві від 04 березня 2024 року відомості до ЄРДР не внесені.

Прийм аючи доуваги,що зіскаргою досуду звернуласьособа, якій надано відповідне право, викладені заявником обставини свідчать про протиправну бездіяльність уповноваженої особи Шепетівського РУП ГУ НП в Хмельницькій області, скарга підлягає задоволенню.

Разом з тим, скаржник у скарзі вказав на те, що зазначені в заяві від 04 березня 2024 року дії підлягають кваліфікації за ч.5 ст.190, ч.2 ст.192 КК України.

Однак, відповідно до п.29 рішення Європейського суду з прав людини в справі Павлюлінець проти України (Заява № 70767/01) від 6 вересня 2005 року право на порушення кримінальної справи проти третьої особи як таке не гарантується Конвенцією (Kubiszyn v. Poland, ухвала від 21 вересня 1999 року, заява № 37437/97).

Відповідно до ст.214КПК України відомості про особу та попередню кваліфікацію її дій вносяться до ЄРДР слідчим або прокурором.

Отже, скаржнику не належить право на реєстрацію повідомлення про злочин за бажаною ним кваліфікацією дій особи за диспозицією КК України, оскільки право на кримінально-правове переслідування конкретної третьої особи із обраною самостійно кваліфікацією скаржнику не гарантується положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод людини. Кримінально-правова кваліфікація обставин вчинення злочину особою є підставою для оголошення про підозру і здійснюється виключно в порядку ст.22 КПК України.

Виходячи з наведеного, внесенню до ЄРДР підлягають лише відомості за фактом вчинення кримінальних правопорушень, без зазначення правової кваліфікації, оскільки право визначати кваліфікацію кримінального правопорушення, відповідно до ст.214 КПК України, належить слідчому або прокурору.

Керуючись ст.ст.303,306-307,309 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області забезпечити внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення за заявою товариства зобмеженою відповідальністю«АПК Колос-Агро»від 04березня 2024року, протягом 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

В решті вимог скарги відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 12 березня 2024 року.

Слідчий суддя

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117570783
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —688/1049/24

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні