Ухвала
від 11.03.2024 по справі 515/272/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/272/24

Провадження № 2/513/479/24

Саратський районний суд Одеської області

У ХВ АЛ А

11 березня 2024 року суддя Саратського районного суду Одеської області Бучацька А.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Україна" про розірвання договору оренди,

У С Т А Н О В И Л А:

в лютому 2024 року позивачка засобами поштового зв`язку надіслала до Татарбунарського районного суду Одеської області позовну заяву, в якій просить розірвати договір оренди земельної ділянки номер б/н від 01 жовтня 2015 року кадастровий номер: 5125081600:01:001:2572, площа 2 га, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, розташована за адресою: Одеська обл. Татарбунарський район, с/рада Дивізійська, укладений між ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , та ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Україна", ЄДРПОУ 39726390.

Позовні вимоги обґрунтувала тим, що з 01 жовтня 2015 року належна їй земельна ділянка кадастровий номер: 5125081600:01:001:2572, площею 2 га, перебуває в оренді у відповідача строком на 10 років. Однак з 2020 року відповідач не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою. Починаючи з 24 лютого 2022 року і до цього часу відповідач як сільськогосподарське товариство не функціонує, в офісі та на складах відсутні працівники, техніка стоїть у закритих ангарах, на телефонні дзвінки ніхто не відповідає.

Вважає, що відповідач свідомо з прямим умислом порушує умови договору оренди земельної ділянки шляхом систематичної невиплати орендної плати, що є підставою для розірвання договору оренди.

Розпорядженням в.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області Дем`янової О.А. від 22 лютого 2024 року цивільну справу № 515/272/24 передано до Саратського районного суду Одеської області, який є найбільш територіально наближеним до Татарбунарського районного суду Одеської області.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями головуючою суддею у справі визначено суддю Саратського районного суду Одеської області Бучацьку А.І.

Вивчивши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд приходить до наступного.

За частиною 1 ст.187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі.

Відповідно до п.п. 4, 5 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Зміст позовних вимог - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду. Під підставами позову, розуміють обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги. Виклад обставин позову також необхідний для визначення тотожності позову, захисту відповідача від позову, зміни позову позивачем та для визначення предмета доказування по даній справі.

Згідно з ст.31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

За статтею 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Позивачка у позовній заяві посилається на те, що відповідачем не виконуються умови договору оренди землі, а саме не сплачується орендна плата з 2020 року і до часу звернення до суду з позовом. Тому наявність факту систематичного порушення умов договору оренди землі щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання договору.

Однак, у позовній заяві не зазначено та до позовної заяви не додано доказів щодо невиконання відповідачем умов договору та систематичної несплати орендної плати.

З урахуванням наведеного, у позовній заяві необхідно викласти обставини та зазначити докази, які підтверджують істотне порушення відповідачем, як орендарем умов договору оренди землі, щодо якого висунуто вимогу про розірвання, внаслідок якого позивачці, як орендодавцю завдано істотної шкоди.

Відповідно до ст. 175 ЦПК України в позовній заяві обов`язково зазначаються відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору. У випадку, якщо досудовий порядок врегулювання спору не проводився, в позовній заяві потрібно про це зазначити. Дана вимога закону позивачем не виконана.

Позивачкою не надано доказів письмового звернення до відповідача з вимогою сплати орендної плати та розірвання договору оренди у зв`язку з неналежним виконанням умов договору, та/або письмову відмову відповідача розірвати договір оренди.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовну заяву належить залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення недоліків. Якщо позивачка у встановлений строк відповідно до ухвали суду не виконає зазначені вимоги, то на підставі ч. 3 ст. 185 ЦПК України, заява буде вважатися неподаною і буде їй повернута.

Керуючись ст. ст.175, 177, 185, 258-261 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Україна" про розірвання договору оренди - залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А. І. Бучацька

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117571381
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —515/272/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні