Ухвала
від 04.03.2024 по справі 766/2560/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/2560/22

н/п 2/766/2434/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про заміну назви сторони позивача

06 березня 2024 рокуХерсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Майдан С.І.,

при секретарі Петішкина О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін заяву представника Управління Державного агенства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області Ляшенко О. про заміну назви сторони позивача у цивільній справі за позовом заступника керівника Херсонської окружної прокуратури, в інтересах держави в особі Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Херсонській області (Херсонський рибоохоронний патруль) до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів,

встановив:

В провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебуває цивільна справа за позовом заступника керівника Херсонської окружної прокуратури, в інтересах держави в особі Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Херсонській області (Херсонський рибоохоронний патруль) до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів.

Ухвалою суду від 06.10.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження. Розгляд справи визначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

На адресу суду 01.03.2024 року від представника позивача надійшла заява про перейменування позивача та зміни назв сторони позивача з «Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Херсонській області» на «Управління Державного агенства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області». Вказана заява передана судді Майдан С.І. 04.03.2024 року.

Сторони по справі в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлені у встановленому законом порядку, заяв та клопотань не надходило.

Представник позивача надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Обґрунтування належності у осіб процесуальної правосуб`єктності позивача і відповідача покладається на позивача та осіб, які порушують процес на захист прав та інтересів позивача (статті 5, 122 ЦПК). Особа, яка порушує процес, повинна зазначити в позовній заяві до суду точну назву позивача і відповідача, їх місце проживання або знаходження, а також викласти обставини, що обґрунтовують вимогу позивача, тобто що право вимоги належить особі, яка вказана позивачем, а обов`язок покладений на особу, зазначену в заяві відповідачем. При розгляді справи в суді вважається, що сторони є належними.

Належними сторонамив цивільній справі є особи, відносно яких є дані про те, що вони можуть бути суб`єктами спірних матеріальних правовідносин.

Позивачем по данній справі виступає заступник керівника Херсонської окружної прокуратури в Херсноській області в інтересах держави в особі Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Херсонській області.

Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській

області є відокремленим структурним підрозділом Державного агентства меліорації та

рибного господарства України та здійснює свою діяльність на підставі Положення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2024 № 57 назву «Державне

агентство меліорації та рибного господарства України» було замінено на «Державне

агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм».

Відповідно, наказом Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного

господарства та продовольчих програм від 15.02.2024 № 77 перейменовано територіальні

органи Державного агентства меліорації та рибного господарства України. За даним Наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області перейменовано на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області. Відповідні зміни відображені записом у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.02.2024 № l000741800178038952.

Згідно зі статтею 90 Цивільного кодексу України юридична особа повинна мати своє

найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності. Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Зміна назви юридичної особи тягне тільки правовий наслідок проведення державної

реєстрації змін, пов`язаних зі зміною назви, до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Таким чином, зміна назви юридичної особи не тягне за собою

правонаступництва у зв`язку з відсутністю нового учасника цивільних відносин, якому

мають перейти права та обов`язки особи, яка вибула, та юридичної незмінності

правопопередника - учасника цивільних відносин, який вибуває зі складу учасника

цивільного відношення.

Отже, наслідком зміни назви юридичної особи не є правонаступництво в цивільних

відносинах. Таку правову позицію викладено в постанові Верховного Суду у складі колегії

суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 25.03.2019 по справі

№ 191/81/17.

Таким чином, у зв`зку із змінами в реєстраційних відомостях виникла

необхідність узміні назвисторони позивачау справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.43,48,48,260 ЦПК України, ст. 90 ЦК України, суд-

у х в а л и в:

Заяву представника Управління Державного агенства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області Ляшенко О. про заміну назви сторони позивача у цивільній справі за позовом заступника керівника Херсонської окружної прокуратури, в інтересах держави в особі Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Херсонській області (Херсонський рибоохоронний патруль) до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів задовольнити.

Змінити назву позивача з Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області.

Повідомити учасників справи про можливість отримання інформації щодо справи на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади України за адресою: https://court.gov.ua/fair/sud2125.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.І.Майдан

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117572182
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного вилову водних живих біоресурсів

Судовий реєстр по справі —766/2560/22

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Майдан С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні