Ухвала
від 12.03.2024 по справі 283/262/24
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/262/24

Провадження №2/283/268/2024

У Х В А Л А

12 березня 2024 року м. Малин

Суддя Малинського районного суду Житомирської області Хомич В.М., вирішуючи питання про прийняття до розгляду та відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача: Малинської державної нотаріальної контори Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зняття арешту з майна,

ВСТАНОВИВ:

До Малинського районного суду Житомирської області надійшов позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 третя особа на стороні відповідача - Малинська державна нотаріальна контора Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зняття арешту з майна.

На виконаннявимог ст.187ЦПК Українисудом направленозапит щодозареєстрованого місцяпроживання відповідачата отримановідповідь від Сектору ведення реєстру Малинської міської територіальної громади Житомирської області від 15.02.2024 про те, що відповідач, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знята з реєстрації у зв`язку зі смертю (дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

21.02.2024 від представника позивача надійшло клопотання про витребування від Малинської державної нотаріальної контори інформації зі Спадкового реєстру про наявність спадкової справи щодо майна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та даних про її спадкоємців.

07.03.2024 на адресу суду надійшло повідомлення про те, що спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 не заведена.

Частиною 1 ст.46ЦПК України передбачено, що здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи. Здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи (ч. 1 ст. 47 ЦПК України).

Результати аналізу зазначених правових норм дають підстави для висновку про те, що чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення позову до особи, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч. 4 ст.25ЦК України припинилася.

При цьому вирішення питання щодо належних процесуальних дій суду у наведеному випадку залежить від стадії судового провадження, на якій судом було встановлено факт пред`явлення позову до померлої особи. Зокрема, якщо на стадії відкриття провадження у справі в результаті виконання вимог ч. 6 ст.187ЦПК України суд встановить, що фізична особа - відповідач знятий з обліку у відповідному органі реєстрації місця перебування та місця проживання особи у зв`язку зі смертю, у відкритті провадження має бути відмовлено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, у зв`язку з тим, що відповідна заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Частиною 1 ст. 186ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження в справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Оскільки, відповідач ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа до майна померлої не заведена, то у відкритті провадження слід відмовити.

Керуючись ст. 186 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті провадження в справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача: Малинської державної нотаріальної контори Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усунення перешкод у користуванні майном шляхом зняття арешту з майна, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текстухвали складено12.03.2024.

Суддя В. М. Хомич

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117573173
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —283/262/24

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Хомич В. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Хомич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні