Ухвала
від 11.03.2024 по справі 286/603/24
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/603/24

У Х В А Л А

11.03.2024 м. Овруч

Овруцький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Кулініча Я.В.,

присяжних: Нагорної І.В., Скрипнюк О.С.,

з секретарем Грищенко Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Овруч цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Гладковицька сільська рада Коростенського району Житомирської області,

В С Т А НО В И В:

12.02.2024 ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; призначити його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник надав заяву про розгляд справи без його участі, вимоги заяви підтримує. Просить у справі призначити судово-психіатричну експертизу.

Заінтересована особа про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про що свідчить розписка, причини неявки свого представника суду не повідомлено.

Вирішуючи клопотання заявника про призначення експертизи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно копії довідки до акту огляду МСЕК серії 12 ААА №860263 та виписки з історії хвороби від 31.01.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено першу групу інвалідності з дитинства. Діагноз: хвороба Фрідрейха. Олігефронія в середній ступені дебільності. Потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

Відповідно до частини 1 статті 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено статтями 103-105 ЦПК України.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 105 ЦПК України призначення судом експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається у пункті 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З урахуванням викладеного, суд дійшов переконання, що для з`ясування обставин, що мають значення по справі, а саме для встановлення психічного стану ОСОБА_2 необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження в цивільній справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103-105, 252, 298, 259, 260, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі №286/603/24 за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Гладковицька сільська рада Коростенського району Житомирської області, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити судово-психіатричній експертній комісії лікарів КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (с. Зарічани Житомирського району, Бердичівське шосе, 3).

На вирішення експертизи поставити питання:

- Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель с. Радчиці Коростенського району Житомирської області, на психічну хворобу?

- Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Для проведення експертизи надати експерту медичну документацію ОСОБА_2 ..

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Овруцька міська лікарня» та КУ «Довбинський психоневрологічний інтернат» медичну картку амбулаторного хворого, історію хвороби стаціонарного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для подальшого їх надання для проведення експертизи.

Про необхідність надання додаткових документів експерту повідомити суд.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

На час проведення експертизи провадження в цивільній справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя Я. В. Кулініч

Присяжні: І. В. Нагорна

О. С. Скрипнюк

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117573217
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним. Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. З урахуванням викладеного, суд дійшов переконання, що для з`ясування обставин, що мають значення по справі, а саме для встановлення психічного стану ОСОБА_2 необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження в цивільній справі слід зупинити. Керуючись ст. ст. 103-105, 252, 298, 259, 260, 353 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —286/603/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні