Рішення
від 29.02.2024 по справі 215/2/24
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/2/24

2/215/899/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

у складі: головуючого, судді - Демиденка Ю.Ю.

за участю: секретаря - Бугрим К.О.

розглянувши в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

01.01.2024 до суду надійшла дана позовна заява.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач ОСОБА_1 вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно. Звернувшись до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , постановою державного нотаріуса Другої криворізької державної нотаріальної контори Тімошиної О.В. від 15.11.2023 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, через пропуск встановленого законом шестимісячного строку на прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 вказує, що строк на прийняття спадщини було нею пропущено з поважних причин, а саме у зв`язку з перебуванням за межами території України.

На підставі викладеного позивач ОСОБА_1 просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, надавши письмову заяву в якій позов підтримує в повному обсязі та просить розглядати справу за її відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, вирішення справи залишає на розсуд суду.

Дослідивши, матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 є рідноюдочкою ОСОБА_2 (а.с.10). ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла (а.с.11). Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно. Звернувшись до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , постановою державного нотаріуса Другої криворізької державної нотаріальної контори Тімошиної О.В. від 15.11.2023 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, через пропуск встановленого законом шестимісячного строку на прийняття спадщини (а.с.4).

Згідно ч.1 ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

Згідно ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оскільки, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцемпершої чергиза законом,інших спадкоємцівнемає та,враховуючи їїпояснення щодонеможливості подачізаяви проприйняття спадщинипісля матері ОСОБА_2 ,померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ,через перебуванняза межамитериторії України,суд вважає,що позивачемстрок дляподання заявипро прийняттяспадщини бувпропущений зповажних причин,а томупозов підлягаєзадоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 141, 206 ч.4, 247 ч.2, 263-267, 273, 274 ч.4 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий двомісячний строк з часу набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Сторони маютьправо оскаржитирішення подавшина протязітридцяти днівз дня складенняповного судовогорішенняапеляційну скаргу безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Повне судове рішення складено 29.02.2024.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасника справи:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Виконавчий комітет Тернівської районної у місті ради, адреса: Дніпропетровська обл., Криворізький р-н., м. Кривий Ріг, вул. Короленка, 1а.

СУДДЯ:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117576784
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —215/2/24

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Демиденко Ю. Ю.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Демиденко Ю. Ю.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Демиденко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні