Ухвала
від 12.03.2024 по справі 348/678/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

щодо поновлення провадженння та залучення представника

Справа №348/678/23

Провадження № 2-о/348/3/24

12 березня 2024 року Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області у складі судді Матолич В.В., присяжних: Мойсишина Б.В., Дем`янчука Т.Б., за участю секретаря судового засідання Буратчук О.В., розглянув в м. Надвірна Івано-Франківськоїобласті матеріали справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Надвірнянська міська рада про визнання фізичної особи недієздатною, встанвлення опіки і призначення опікуна,

встановив:

в провадженні суду перебуває справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Надвірнянська міська рада про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 01.08.2023 призначено судово-психіатричну експертизу,провадження уданій справізупинено.

12.03.2024 в суд надійшов висновок експерта.

Враховуючи вищенаведене, провадження у справі слід поновити.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно зі ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбачені Конституцією України та законами України. Обмеження їх прав і свобод допускається лише у випадках, передбачених Конституцією України, відповідно до законів України. Особи, яким надається психіатрична допомога, можуть піклуватися про захист своїх прав та свобод особисто або через своїх представників у порядку, встановленому Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та іншими законами України. Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право, зокрема, на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги.

Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи те, що розгляд справ, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається таке питання, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання її недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України, їй слід залучити представника.

Керуючись ст. 187, 293, 295, 297, 254 ЦПК України, суд,

постановив:

поновити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Надвірнянська міська рада про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Призначити підготовче засідання у справі на 15.30 годину 04.04.2024.

Доручити Західному міжрегіональномуцентру знадання безоплатноїправничої допомогипризначити адвоката Федорів Катерині Михайлівні у справі про визнання її недієздатною.

Представнику необхідно з`явитися у судове засідання на 15.30 годину 04.04.2024 року, для надання безоплатної вторинної правової допомоги ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію ухвали для виконання направити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Матолич В.В.

Присяжні: Мойсишин Б.В.

Дем`янчук Т.Б.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117577038
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —348/678/23

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні