Рішення
від 12.03.2024 по справі 395/259/24
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 395/259/24 Провадження № 2-о/395/10/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 року м. Новомиргород

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Забуранного Р.А.

при секретарі Таран С.М.,

за участі заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Новомиргороді цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новомиргородська міська рада Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

До суду із заявою звернувся ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новомиргородська міська рада Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин,вказавши,що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області у віці 75 років помер рідний дядько заявника по справі, ОСОБА_3 .

Свою заяву обґрунтовує тим, що внаслідок відсутності актового запису про народження рідного дядька заявника, ОСОБА_3 , неможливо встановити послідовний родинний зв`язок між дядьком заявника та матір`ю заявника, ОСОБА_4 , які відповідно є поміж собою рідним братом та сестрою, що є перешкодою в оформленні заявником спадщини після смерті рідного дядька заявника по лінії матері.

У зв`язкуз чимзаявник просить суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області у віці 75 років є рідним дядьком заявника, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по лінії матері заявника, ОСОБА_4 .

В судовому засіданні заявник та представник заявника підтримали заяву та просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Новомиргородська міськарада Кіровоградськоїобластів судове засідання не з`явився про місце, час та дату був належним чином повідомлений, до суду надав клопотання про розгляд заяви без його участі та за результатами розгляду заяви покладається на розсуд суду.

Відповідно доч.1ст.293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно зположенням ч.3ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню за такими обставинами.

В судовомузасіданні здостовірністю встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області у віці 75 років помер рідний дядько заявника по справі, ОСОБА_3 , факт смерті підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , видане 04 липня 2023р., актовий запис про смерть №724, вчинений Кам`янець-Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

При житті гр. ОСОБА_3 належав житловий будинок по АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину по закону, видане 19 січня 1990 року на ім`я ОСОБА_3 за реєстровим №86.

Після смерті ОСОБА_3 Новомиргородською районною державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу у спадковому реєстрі №71601236, номер у нотаріуса 174/2023 на підставі поданої гр. ОСОБА_1 (заявником по справі) заяви про прийняття спадщини, інших претендентів на спадщину не існує.

Мати заявника, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис №195, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , що видане 24 листопада 2015 року.

Постановою державного нотаріуса Новомиргородської державної нотаріальної контори від 17 січня 2024 року за №31/02-31 заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на будь-яке майно, так як неможливо встановити родинні відносини між спадкодавцем та спадкоємцем.

Неможливість підтвердження факту родинних відносин між заявником та його дядьком по лінії матері полягає в тому, що у дядька заявника, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , видане 04 липня 2023р., актовий запис про смерть №724, відсутнє свідоцтво про його народження.

Заявник, ОСОБА_1 , у січня 2024 року з метою витребування повторного свідоцтва про народження померлого дядька звернувся до Новомиргородського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукраїнському районі Кіровоградської області.

Листом Новомиргородського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукраїнському районі Кіровоградської області від 24.01.2023р. за №35-3312-88 заявнику було відмовлено у повторній видачі свідоцтва про його народження з тих причин, що померлий ОСОБА_3 народився у сели Енсо Яскинського району Ленінградської області Російської Федерації, отже актовий запис про народження складений органами державної реєстрації актів цивільного стану Російської Федерації. Відповідно до Закону України Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, а саме статтю 1 зупинено у відносинах з Російською Федерацією та Республікою Беларусь дію Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Отже, Новомиргородський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукраїнському районі Кіровоградської області немає правової можливості витребувати будь-який документ про народження громадянина ОСОБА_3 від органів державної реєстрації актів цивільного стану Російської Федерації, у зв`язку з чим заявник змушений звернутися до суду з цією заявою.

Крім того, в судовому засіданні допитані свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , беззаперечно підтвердили факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області у віці 75 років є рідним дядьком заявника, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по лінії матері заявника, ОСОБА_4 .

Таким чином, внаслідок відсутності актового запису про народження рідного дядька заявника, неможливо встановити послідовний родинний зв`язок між дядьком заявника та матір`ю заявника, які відповідно є поміж собою рідним братом та сестрою, що є перешкодою в оформленні заявником спадщини після смерті рідного дядька заявника по лінії матері.

Відповідно до п.1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку може бути встановлений факт, родинних відносин між фізичними особами.

За таких обставин, суд дослідивши письмові матеріали справи, прийшов до безсумнівного висновку, що заява підлягає беззаперечному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263, 264, 265, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новомиргородська міська рада Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області у віці 75 років є рідним дядьком заявника, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по лінії матері заявника, ОСОБА_4 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя: Р. А. Забуранний

Повний текст судового рішення виготовлений 12 березня 2024 року.

СудНовомиргородський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117577258
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —395/259/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні