Ухвала
від 11.03.2024 по справі 715/538/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/538/24

Провадження № 2-о/715/82/24

У Х В А Л А

11 березня 2024 року Глибоцький районний суд Чернівецької області

у складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

за участю присяжних Чоботарь М.Г., Зеленівської В.В.

розглянувши в залі суду в смт. Глибока у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Глибоцька селищна ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду зі вказаною заявою.

В обґрунтування своєї заяви посилається на те, що він являється сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт. Глибока Глибоцького району Чернівецької області, зареєстрованої жительки смт. Глибока Чернівецького району Чернівецької області.

Мати проживає з заявником в одному будинку, хворіє хронічним психічним захворюванням: «Рекурентний депресивний розлад», внаслідок чого не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати ними та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою лікаря психіатра КНП «Глибоцької БПЛ» № 569 від 19.01.2024 року.

Оскільки вона не усвідомлює своїх дій і не може керувати ними, ОСОБА_1 контролює її поведінку, здійснює догляд, забезпечує лікування.

Управлінням Пенсійного фонду України в Глибоцькому районі Чернівецької області їй призначено пенсію за віком, яку вона повинна отримувати та розпоряджатися на власний розсуд, в силу характеру та складності хвороби, отримувати пенсію та розпоряджатися грошовими коштами вона позбавлена можливості, а право на отримання даних виплат має лише опікун.

У своїй заяві, ОСОБА_1 просить суд, призначити у даній справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Ознайомившись з матеріалами справи, суд дійшов висновку, що вимога заявника є обґрунтована і підлягає задоволенню, оскільки для вирішення питання про психічний стан ОСОБА_2 потрібні спеціальні знання в області медицини. Відповідно до ст. 105 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 103, 104, 222, 252 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічну або будь-яку іншу хворобу внаслідок якої можливий, стійкий стан психічного розладу?

2) Чи перебуває ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в стані хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок якого вона потребує стороннього догляду?

3) Чи усвідомлює ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?

4) Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи стан здоров`я особисто з`явитися в судове засідання, та чи може у разі необхідності, особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Відшкодування витрат пов`язаних із проведенням експертизи проводити за рахунок держави.

Надати доступ судовим експертам до наявної медичної документації на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення судової експертизи.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи №715/538/24 провадження №2-о/715/82/24.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117577799
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —715/538/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні