Рішення
від 12.03.2024 по справі 152/247/24
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 року

м. Шаргород

Справа № 152/247/24

Провадження № 2/152/160/24

Шаргородський районний суд Вінницької області

в складі: головуючої судді Соколовської Т.О.

за участі

секретаря судового засідання Ансілевської Я.О.

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні взалі судовихзасідань №1цивільну справуза позовом ОСОБА_1 ,в інтересахякої дієадвокат ЗалокоцькаВікторія Дживанівнадо Джуринськоїсільськоїради Жмеринського району Вінницької області про визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та надання додаткового строку для прийняття спадщини,

учасники справи - не прибули,

встановив:

I. Виклад позицій позивача та відповідача.

19.02.2024 ОСОБА_1 в інтересахякої дієадвокат ЗалокоцькаВ.Д.звернулася досуду зпозовом доДжуринської сільськоїради Жмеринського району Вінницької області про визнання строку для прийняття спадщини пропущеним з поважних причин та визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її батька ОСОБА_2 , який по день смерті проживав і був зареєстрований в с. Покутино Жмеринського (колишнього Шаргородського) району Вінницької області, спадкоємцем майна якого за законом є вона ОСОБА_1 . Після смерті батька вона не подала у нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини через те, що не знала про наявність спадкового майна.

Просить визнати строк для прийняття спадщини пропущеним нею з поважних причин та визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини три місяці.

Представник відповідача Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області Яковишена В.І. позовні вимоги визнала у повному обсязі.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У підготовче засідання сторони не з`явилися, до суду надійшли заяви про розгляд справи в їх відсутності.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Залокоцька В.Д. позовні вимоги підтримує, представник відповідача ОСОБА_3 визнає позовні вимоги в повному обсязі. Сторони просили ухвалити рішення у підготовчому засіданні (а.с. 29, 33).

Інших заяв та клопотань від учасників судового процесу до суду не надходило.

ІІІ. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 19.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження і відкрито підготовче провадження. Підготовче засідання призначено на 12 березня 2024 року, з викликом сторін (а.с. 20-21).

ВідповідачевіДжуринській сільській раді Жмеринського району Вінницької області запропоновано надати в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали відзив на позовну заяву (а.с. 20-21).

Ухвалу суду від 19.02.2024 направлено на адресу електронної пошти відповідача, яку він отримав 19.02.2024 (а.с.25).

Відповідач Джуринська сільська рада Жмеринського району Вінницької області відзив на позовну заяву не подала.

За змістом частини четвертоїстатті 200ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Так, частиною четвертоюстатті 206ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно абз. 3 п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції", у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Відповідно до абз. 6 п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009 "Про судове рішення в цивільній справі", у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

Таким чином, ЦПК Українидопускає ухвалення рішення в підготовчому засіданні в правовідносинах, що виникли між сторонами.

Представник відповідача позов визнав, визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, отже у суду наявні законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому засіданні.

Перешкод для здійснення розгляду справи у підготовчому засіданні та вирішення справи і ухвалення судового рішення за наявними матеріалами, судом не установлено.

За вказаних обставин, за приписами ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в підготовче засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У підготовчому засіданні 23.05.2023 суд, не виходячи до нарадчої кімнати, відповідно до ч.4 ст.259 ЦПК України, постановив ухвалу розгляд справи у відсутності позивача ОСОБА_1 та її представника адвоката Залокоцької В.Д. і представника відповідача Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області Яковишеної В.І.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

У підготовчому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який по день смерті проживав і був зареєстрований в с. Джурин Жмеринського (бувшого Шаргородського) району Вінницької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Виконкомом Калитинської сільської ради Шаргородського району Вінницької області 26.03.2012 та довідкою Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області № 91 від 02.02.2021 (а.с. 7, 14).

Спадкоємцем майна після смерті ОСОБА_2 по закону є його донька ОСОБА_1 (а.с.13), яка всупереч вимогам законодавства не подала у нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини через те, що не знала про наявність спадкового майна.

При зверненні в нотаріальну контору з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_1 відмовлено у видачі правовстановлюючого документа через пропуск строків для прийняття спадщини, встановлених ст.1270 ЦК України, що підтверджується постановою державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Хлапоніна О.О. вих. № 80/02-31 від 15.02.2024 (а.с.12).

Перешкод для пред`явлення позову про визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та надання додаткового строку для прийняття спадщини, Судом не встановлено.

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч.1 ст.1268 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття. Закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, правила ч.3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви і ці обставини визнані судом поважними.

ОСОБА_1 , як спадкоємецьмайна померлогобатька ОСОБА_2 за законом,своєчасно не прийняла спадщину через те,щоне зналапро наявністьспадкового майна, що у даному випадку є поважною причиною і підставою для застосування до спірних правовідносин положень ч.3 ст.1272 ЦК України.

VІ.Висновки суду

ОСОБА_1 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , всупереч вимогам законодавства не подала у нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини, через те, що не знала про наявність спадкового майна.

За такихобставин,враховуючи обставинисправи,суд вбачаєпідстави длявизнання строкудля прийняттяспадщини післясмерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 пропущеним ОСОБА_1 з поважнихпричин тавизначення їй додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини в три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

До вказаного висновку суд прийшов, виходячи не тільки із вимог національного законодавства України, а і з висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі "Бочаров проти України" від 17.03.2011 (остаточне 17.06.2011), в пункті 45 якого зазначено, що "Суд при оцінці доказів керується критерієм доведення "поза розумним сумнівом" (див. рішення від 18.01.1978 у справі "Ірландія проти Сполученого Королівства"). Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів (див. рішення у справі "Салман проти Туреччини")".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 200, 206-207, 247, 259, 263-265 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220, 1269, 1270, 1272 ЦК України, Суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Залокоцька Вікторія Дживанівна до Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та надання додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати строк для прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 пропущеним ОСОБА_1 з поважних причин.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 - три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Ім`я (найменування) сторін:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_3 , виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 12.06.2008;

відповідач Джуринська сільська рада Жмеринського району Вінницької області, місце знаходження: с. Джурин Жмеринський район Вінницька область, вул. Заводська, буд.2, Код ЄДРПОУ: 04325489.

Рішення ухвалено та підписано суддею 12.03.2024.

Головуючий суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117578675
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та надання додаткового строку для прийняття спадщини, учасники справи - не прибули

Судовий реєстр по справі —152/247/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні