Рішення
від 05.03.2024 по справі 243/815/22
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 243/815/22

Провадження № 2-о/243/17/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2024 року

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Воронкова Д.В.

при секретарі Каліберді А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, що відбувається поза межами приміщення суду, діючи з використанням власних технічних засобів на підставі наказу голови суду № 29 «Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області» від 10.05.2022, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), виконавчий комітет Дубовиківської сільської ради, про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2022 заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту батьківства, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новоандріївка Васильківського району Дніпропетровської області. У його свідоцтві про народження, яке видане Васильківським районним управлінням юстиції Дніпропетровської області від 17.08.2004 року, відомості про батька не зазначені. Крім того, зроблено помилку у написанні його прізвища « ОСОБА_3 », замість вірного « ОСОБА_4 ». Його батько ОСОБА_5 проживав у фактичних шлюбних відносинах з його матір`ю ОСОБА_6 на протязі 1966-1967 років. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер. Встановлення факту батьківства необхідно для відновлення генеалогічних зв`язків. Просить встановити факт батьківства ОСОБА_5 відносно ОСОБА_7 , зобов`язати Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану внести відповідні зміни до актового запису про народження № 24 від 31.05.1967 року.

До судового засідання заявник не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні заяви наполягав.

Представник виконавчого комітету Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник Васильківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) в судове засідання не з`явився, надав відзив на заяву, в якому зазначив про розгляд справи без його участі.

У відзиві в.о. начальника Васильківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) зазначив, що матір заявника на момент реєстрації народження дитини могла подати заяву про реєстрацію дитини разом з чоловіком, однак не зробила цього. В актовому записі про народження заявника та в подальшому у свідоцтві про народження було вказано прізвище матері заявника « ОСОБА_3 ». Щодо встановлення факту батьківства зазначає, що його можливо встановити після проведення генетичної експертизи з прямими родичами померлого ОСОБА_5 . Не заперечувала проти встановлення факту батьківства після проведення генетичної експертизи, вимоги в частині внесення змін до актового запису про народження заявника просила відмовити до усунення розбіжностей в актовому записі про народження.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

Перелік фактів, які підлягають встановленню судом в окремому провадженні викладений в ч.1ст. 315 ЦПК Українита не є вичерпним (ч. 2ст. 315 ЦПК України).

У відповідності до п.1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Як роз`яснено в п. 15 вказаної Постанови Пленуму, суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

З копії свідоцтва про народження, виданого повторно Відділом РАЦС Васильківського районного управління юстиції Дніпропетровської області серії НОМЕР_1 від 17.08.2004, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Новоандріївка Васильківського району Дніпропетровської області народився ОСОБА_7 , його матір`ю у свідоцтві зазначена ОСОБА_6 , відомостей про батька не зазначено.

Такі ж відомості зазначені в актовому записі про народження ОСОБА_7 № 24 від 31.05.1967, складеного Виконкомом Зеленогайської сілької ради Васильківського району Дніпропетровської області.

З паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Слов`янським РВ УМВС України в Донецькій області 14.09.1997 року вбачається, що він виданий на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с. Новоандріївка Васильківського району Дніпропетровської області.

З паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого Васильківським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 19.06.1997 року вбачається, що він виданий на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженки с. Новоандріївка Васильківського району Дніпропетровської області.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 15.05.1997 видно, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2

ОСОБА_5 з березня 1966 року по січень 1997 року працював в колгоспі «Рассвет» та отримував заробітну плату за цей період, що підтверджується архівною довідкою Васильківського архівного відділу Архівного управління Синельниківської РДА № 45 від 23.12.2021.

Відповідно до ч.ч. 2,3 ст. 53 Кодексу про шлюб та сім`ю від 20.06.1969, чинного на момент складення актового запису про народження заявника, в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може

бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею

повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне

проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Факт спільного проживання та ведення спільного господарства між батьками заявника ОСОБА_6 та ОСОБА_5 на протязі 1966-1967 підтверджується копією довідки старости Зеленогайського старостинського округу Виконавчого комітету Дубовиківської сільської ради № 278/01-01 від 29.12.2021, копією акту складеного жителями Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області № 32/01-01 від 28.12.2021 року, затвердженого старостою Зеленогайського старостинського округу.

Також в судовому засіданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 підтвердили, що ОСОБА_7 доводився сином ОСОБА_5 , а саме, пояснили, що вони є двоюрідними братом і сестрою ОСОБА_5 ; мати заявника ОСОБА_6 та ОСОБА_5 мешкали у цивільному шлюбі, Сидорук завжди вважав заявника своїм сином.

Відповідно дост.130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першоїстатті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третійстатті 128 цього Кодексу.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 21.02.2020 року у справі №643/9245/18 (провадження №61-16732св19) зроблено висновок щодо застосування ст.130 СК України та вказано, що закон не встановлює конкретного переліку доказів для встановлення факту батьківства. Підставою для встановлення факту батьківства можуть бути будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від даної особи, зібрані відповідно до вимог ЦПК України.

Отже, сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про встановлення факту батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставіст.130СК Україниможливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Таким чином, суд, з`ясувавши всі обставини справи, вважає наявність підстав, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, встановленими в судовому засіданні, а тому, заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

За вищевказаним обґрунтуванням суд не приймає заперечення заінтересованої особи.

Відповідно до п.п.20 п.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 №52/5 при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно з положеннями ст.134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у ст.126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Матеріалами справи підтверджується наявність розбіжностей у написання прізвища заявника в актовому записі про народження та у паспорті громадянина України, проте, питання щодо усунення цих розбіжностей не є предметом даного судового розгляду.

Крім того, з відзиву заінтересованої особи можна зробити висновок, що внесення змін до актового запису про народження ОСОБА_7 , щодо зазначення батька, можливе лише після усунення розбіжностей в написанні прізвища дитини, що не позбавляє права заявника в подальшому усунути існуючі розбіжності та внести зміни до актового запису

З оглядом на зазначене, суд вважає, що вимоги в частині зобов`язання Васильківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану внести відповідні зміни до актового запису про народження № 24 від 31.05.1967 року, є передчасними, необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Частиною 7ст. 294 ЦПК Українипередбачено, що при ухваленні судом рішення в справі окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 293, 294, 315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Васильківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), виконавчий комітет Дубовиківської сільської ради, про встановлення факту батьківства, - задовольнити частково.

Встановити факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , доводився батьком ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 .

В задоволенні решти заявлених вимог,- відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 11.03.2024.

Суддя Д.В. Воронков

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117579009
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —243/815/22

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Воронков Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні