Ухвала
від 11.03.2024 по справі 308/4526/24
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4526/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2024 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Шумило Н.Б., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 про забезпечення доказів до подання позовної заяви,-

встановив:

04 березня 2024 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , у якій він просить забезпечити докази до подання позовної заяви а саме: витребувати в Державної установи «Територіальне медичне об`єднання» Міністерства внутрішніх справ України по Закарпатській області (ЄДРПОУ 08734492)», адреса місто Ужгород, Закарпатська область, вулиця Грибоєдова, 12 наступну інформацію: - матеріали службового розслідування проведеного за результатами скарги ОСОБА_1 на дії лікаряневропатолога ОСОБА_2 щодо недотримання дотримання у роботі медико-технологічних документів (МТД) ДУ «Територіальне медичне обєднання» Міністерства внутрішніх справ України по Закарпатській області; документально підтверджений алгоритм дій лікаряневропатолога ОСОБА_2 при проведенні 05 лютого 2024 року обстеження хворого військовослужбовця ОСОБА_3 із діагнозом стеноз спинномозкового каналу хребта.

Ознайомившись із поданою заявою про забезпечення доказів та долученими до неї матеріалами, приходжу до наступного висновку.

Згідно положень ст.116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Відповідно до ч.1 ст.117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначається:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності;

3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) іншої сторони (сторін), якщо вона відома заявнику, а також якщо відомі відомості, що її ідентифікують: її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти;

4) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні;

5) обґрунтування необхідності забезпечення доказів;

6) спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази;

7) перелік документів, що додаються до заяви.

В порушення вказаних вимог заява не містить обґрунтованості необхідності забезпечення доказів, а саме чи є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.117 ЦПК України за подання заяви про забезпечення доказів сплачується судовий збір у розмірі, встановленому законом. Документ, що підтверджує сплату судового збору, додається до заяви.

Згідно п.п.4 п.1 ч.2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» ставка судового збору за подання фізичною особою заяви про забезпечення доказів становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028 гривні.

Визначена Законом ставка судового збору за подання фізичною особою заяви про забезпечення доказів становить 605 грн. 60 коп.

Однак всупереч зазначеним вище вимогам заявником до заяви про забезпечення доказів не додано документа, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Заявник посилаєтьсяу заявіна пункту12частини першоїстатті 5ЗУ «Просудовий збір»,вказує,що військовослужбовціпід часвиконання службовихобов`язків звільненівід сплатисудового збору. Зазначає, що під час несення військової служби, за направленням в/ч НОМЕР_1 НГУ, проходив медичне обстеження в ДУ «ТМО» Міністерства внутрішніх справ України по Закарпатській області. Відтак даний спір стосується відмови у стаціонарному лікуванні військовослужбовця, під час виконання ним військового обов`язку у військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України.

Разом зтим,згідно п.12ч.1ст.5ЗУ «Просудовий збір»,від сплатисудового зборупід часрозгляду справив усіхсудових інстанціяхзвільняються військовослужбовці,військовозобов`язані тарезервісти,які призваніна навчальні(абоперевірочні)та спеціальнізбори,-у справах,пов`язаних звиконанням військовогообов`язку,а такожпід часвиконання службовихобов`язків.

З поданої заяви не вбачається, що справа пов`язана з виконанням військового обов`язку, а також під час виконання службових обов`язків, відтак за подання такої заяви сплачується судовий збір.

Відповідно до ч. 4 ст.117ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, оскільки заява про забезпечення доказів подана без додержання вимог статті 117 ЦПК України, така не містить відомостей обґрунтованості необхідності забезпечення доказів та до такої не долучено відповідних документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, суддя приходить до переконання, що заява про забезпечення доказів підлягає поверненню заявнику.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 116, 117, 260, 353, Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

постановив:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів до подання позовної заяви, - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ужгородськогоміськрайонного

суду Закарпатської області Н.Б. Шумило

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117579341
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —308/4526/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні