Ухвала
від 12.03.2024 по справі 916/4992/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

12 березня 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/4992/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Ярош А.І.,

суддів: Діброви Г.І., Принцевської Н.М.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України

на рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 року, суддя в І інстанції Шаратов Ю.А., повний текст якого складено 22.01.2024 в м. Одесі

у справі: №916/4992/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України

до відповідача: Білозерської селищної ради

про стягнення 373 644 грн

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 у справі №916/4992/23 позов задоволено частково; стягнуто з Білозерської селищної ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України 302 081,33 грн суми основного боргу, 5 460,01 грн пені, 4067,79 грн - 3 % річних, 12 894,79 грн інфляційних втрат та витрати на сплату судового збору в розмірі 4 483,73 грн; відмовлено в задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України до Білозерської селищної ради в частині стягнення пені в розмірі 49 140,08 грн.

09.02.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України, яка сформована в системі «Електронний суд», в якій останнє просить рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 у справі №916/4992/23 скасувати в частині відмови у стягненні 49 140,08 грн пені та ухвалити в цій частині нове рішення, яким позовні вимоги в частині стягнення 49140,08 грн пені задовольнити.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 12.02.2024 відкладено вирішення питання щодо апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 до надходження матеріалів справи №916/4992/23 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду; доручено Господарському суду Одеської області надіслати матеріали справи №916/4992/23 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

20.02.2024 матеріали справи №916/4992/23 надійшли на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 у справі №916/4992/23 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 у справі №916/4992/23 залишено без руху; встановлено скаржнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом надання суду доказів направлення апеляційної скарги Білозерській селищній раді з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом надсилання до електронного кабінету учасника справи або листом з описом вкладення протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху; роз`яснено скаржнику, що у разі невиконання у встановлений судом строк вимог цієї ухвали, апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута скаржнику.

Вищенаведену ухвалу доставлено до електронного кабінету Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України у підсистемі ЄСІТС "Електронний суд" 26.02.2024 о 22:59 згідно довідки Південно-західного апеляційного господарського суду.

Відповідно до положень п. 5 ч.6 ст. 242 ГПК України, якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення, тобто 27.02.2024.

Таким чином, десятиденний строк на усунення недоліків сплив 08.03.2024.

При цьому, 27.02.2024 року до суду апеляційної інстанції надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України про усунення недоліків апеляційної скарги, в якій скаржник зазначає, що позивачем при поданні апеляційної скарги дотримано вимоги законодавства України, в тому числі п.3 ч.3 ст. 258 та ст. 259 ГПК України, з урахуванням змін внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов?язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 №3200-1X, оскільки згідно абзацу другому частини сьомої ст.42 ГПК України якщо інший відповідно до ч.6 ст. 6 цього Кодексу зобов?язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов?язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Отже, скаржником не виконано вимоги суду, встановлені ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 у справі №916/4992/23 щодо надання суду доказів направлення апеляційної скарги Білозерськй селищній раді з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом надсилання до електронного кабінету учасника справи або листом з описом вкладення протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

При цьому, судова колегія вважає за необхідне зазначити наступне.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги, відповідно до частини третьої якої до апеляційної скарги додаються, також докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 7 ст. 42 ГПК України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Згідно ст. 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Положення статті 259 ГПК України по суті конкретизують та деталізують вимоги наведеного п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України в частині того, кому, які документи і яким саме чином має надіслати особа, яка подає апеляційну скаргу.

При цьому, наведена у п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України вимога щодо надання доказів надсилання копії скарги іншій стороні у справі в першу чергу покликана на необхідність забезпечення дотримання принципів рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальності сторін, а також надати рівну можливість з іншими особами представити свою позицію перед судом.

Судова колегія наголошує, що дотримання принципу процесуальної рівності сторін, закріпленого статтею 6 Конвенції полягає, серед іншого і в належному інформування сторін про провадження у їхніх справах.

Отже, надіслання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами іншим учасникам справи можлива з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи або листом з описом вкладення, що є обов`язком заявника апеляційної скарги.

Згідно статей 73, 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належним та допустимим доказом надсилання іншому учаснику справи копії апеляційної скарги з додатками у паперовому вигляді може вважатися розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (опис вкладення поштового відправлення, касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з надіслання адресату листа з описом вкладення, поданий в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, належним чином оформлена розписка іншої сторони про отримання копії касаційної скарги, інший документ тощо, що може бути прийнятий судом як доказ надіслання саме копії апеляційної скарги іншій стороні, або квитанція про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету користувача ЄСІТС.

Суд вважає за необхідне звернути увагу скаржника на приписи пункту 7 частини другої статті 42 ГПК України, де встановлено, що учасники справи зобов`язані виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом. Зокрема, це стосується й вимог статті 259 ГПК України щодо процесуальних обов`язків скаржника.

Процесуальний обов`язок сторони - це належна поведінка сторони в господарському судочинстві, що вимагається та забезпечується процесуальним законом, а також кореспондує суб`єктивному процесуальному праву суду.

Не надсилання копії апеляційної скарги іншим учасникам судового процесу позбавляє цих учасників обізнаності про зміст та підстави апеляційного оскарження судового рішення у справі, що, в свою чергу, позбавляє можливості подати в суд апеляційної інстанції заперечення проти відкриття апеляційного провадження та відзив на апеляційну скаргу (стаття 262, 263 ГПК України).

Подібні висновки викладені в ухвалі КГС ВС від 20.02.2024 у справі № 916/2084/23, в якій, зокрема, Товариству з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановлено належним чином виконати вимоги статті 291 ГПК України та надати суду докази надсилання копії касаційної скарги і доданих до неї документів відповідачу.

Згідно із частиною другою статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Частиною 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи, що скаржник фактично не усунув недоліки апеляційної скарги, визначені ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 у справі №916/4992/23, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 у справі №916/4992/23 підлягає поверненню.

При цьому, судова колегія зазначає, що Господарським процесуальним кодексом України не передбачено можливості повторно залишити апеляційну скаргу без руху для усунення недоліків.

Частиною 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України визначено, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Відповідно до ч. 8 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 174, 232-235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Одеської області від 15.01.2024 у справі №916/4992/23 з доданими до неї документами.

2.Справу №916/4992/23 повернути Господарському суду Одеської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені статтями 288, 289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя А.І. Ярош

судді Г.І. Діброва

Н.М. Принцевська

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117580378
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 373 644 грн

Судовий реєстр по справі —916/4992/23

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні