Ухвала
від 12.03.2024 по справі 905/730/20
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про задоволення заяв про участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції

12 березня 2024 року м. Харків Справа № 905/730/20

Східний апеляційний господарський суд у складі судді:

суддя Медуниця О.Є.,

розглянувши заяви Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» (вх.3525 від 11.03.2024) та Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг (вх.3618 від 12.03.2024) про участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції

під час провадження за апеляційними скаргами:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю Славенергопром (вх.№469 Д/3);

2. Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Рівненська атомна електрична станція (вх.№470 Д/3);

3. Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг (вх.№468 Д/3);

на рішення Господарського суду Донецької області від 02.08.2021 (суддя Зекунов Е.В.; повний текст складено 06.08.2021) у справі №905/730/20

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю НПО Ізолятор,

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю Славенергопром;

2. Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг;

3. Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція»;

про заборону незаконного використання корисної моделі та стягнення збитків у розмірі 90 000,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 27.02.2024 задоволено клопотання філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» про заміну відповідача-3 у справі №905/730/20 правонаступником. Замінено відповідача-3 у справі №905/730/20 - Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Рівненська атомна електрична станція на його правонаступника - Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція». Враховуючи неявку в судове засідання представників позивача та відповідача-3, з метою дотримання принципу змагальності призначено наступне судове засідання у справі №905/730/20 на 13.03.2024 о 12:00год.

Через підсистему «Електронний суд» 11.03.2024 від Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, за змістом якої заявник просить надати ОСОБА_1 можливість участі в судовому засіданні у справі №905/730/20, призначеному на 13.03.2024 о 12:00год, у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг 12.03.2024 через підсистему "Електронний суд" надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, за змістом якої заявник просить дозволити представнику Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг - Гайдак Олександру Володимировичу взяти участь у судовому засіданні у справі №905/730/20, призначеному на 13.03.2024 о 12:00год., та в усіх наступних засіданнях у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Згідно з п.8 ч.1 ст.267 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) на головуючого суддю покладено обов`язок із вчинення дій, пов`язаних із забезпеченням апеляційного розгляду справи, що, зокрема, охоплює випадок організаційних заходів з проведення судового засідання, режиму участі у ньому уповноважених представників учасників справи.

Розглянувши зазначені вище заяви про участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.7 ст.11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Згідно з ч.1 ст.197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (ч.3 ст.197 ГПК України).

Згідно з положеннями ч.5 ст.197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки (ч.11 ст.197 ГПК України).

Рішенням Вищої ради правосуддя №1845/0/15-21 від 17.08.2021 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення).

Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), зокрема підсистем "Електронний кабінет", "Електронний суд" та підсистеми відеоконференцзв`язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів) (п.2 Положення).

Підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи, зокрема, можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів (п.45 Положення).

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua (п.45 Положення).

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву (п.46 Положення).

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку (п.49 Положення).

Приписами ч.6 ст.6 ГПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Суд приймає до уваги, що розглядувані заяви відповідачів-2, 3 подані з порушенням визначеного ч.2 ст.197 ГПК України строку. Разом з тим, враховуючи введення в Україні воєнного стану, з метою утримання учасників справи від небезпеки, спричиненої триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, дотримання захисту життя і здоров`я учасників справи, з огляду на необхідність забезпечення принципу змагальності, враховуючи наявність у Східного апеляційного господарського суду технічної можливості для проведення судових засідань у справі №905/730/20 у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів представників, суд дійшов висновку про задоволення відповідних заяв Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» та Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг.

Керуючись ст.ст.197, 234, 235, 267 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» про участь у судовому засіданні у справі №905/730/20, призначеному на 13.03.2024 о 12:00год., у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів представника.

2. Судове засідання у справі №905/730/20, призначене на 13.03.2024 о 12:00год., провести за участі представника Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі філії «Відокремлений підрозділ «Рівненська атомна електрична станція» - Гутнік Мар`яни Анатоліївни у режимі відеоконференції за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку (https://vkz.court.gov.ua/).

3. Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг про участь у судовому засіданні у справі №905/730/20, призначеному на 13.03.2024 о 12:00год., та у всіх наступних судових засіданнях у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів представника.

4. Судові засідання у справі №905/730/20 провести за участі представника Товариства з обмеженою відповідальністю Монолітторг Гайдак Олександра Володимировича в режимі відеоконференції за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку (https://vkz.court.gov.ua/).

5. Роз`яснити заявникам, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції заявник зобов`язаний зайти до підсистеми відеоконференцзв`язку та авторизуватися в ній за 10 хвилин до початку судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою підсистеми; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя О.Є. Медуниця

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117582834
СудочинствоГосподарське
Сутьзаборону незаконного використання корисної моделі та стягнення збитків у розмірі 90 000,00 грн

Судовий реєстр по справі —905/730/20

Постанова від 15.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні