Ухвала
від 12.03.2024 по справі 903/242/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

12 березня 2024 року № 903/242/24 Суддя Господарського суду Волинської області Слободян О.Г., розглянувши матеріали справи

за позовом Приватного акціонерного товариства «Луцькавтодор»

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Шляхове ремонтно-будівельне управління Серпантина

про визнання права власності за набувальною діяльністю

встановила: позивач ПАТ «Луцькавтодор» звернувся до суду з позовом до ТОВ ШРБУ Серпантина (відповідача), в якому просить визнати за ПАТ «Луцькавтодор» право власності за набувальною давністю на склад цементу (літер 3-1) загальною площею 439,8 м2, що знаходиться на провулку Дорожньому, 4 в місті Луцьку.

Позивач зазначає, що попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач планує понести у зв`язку із пред`явленням позову, формується із судового збору в розмірі 21630грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу час для усунення недоліків, встановлених при подані позовної заяви, виходячи з наступного.

Згідно п.2 ч.1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір" № 3674 - VI від 08.07.2011р.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач звернувся до суду з вимогою щодо визнання права власності на нерухоме майно (склад цементу (літер 3-1) загальною площею 439,8 м2, що знаходиться на провулку Дорожньому, 4 в місті Луцьку.), за за набувальною діяльністю.

Згідно Висновку про вартість об`єкта оцінки, підготовленого оцінювачем ОСОБА_1 загальна ринкова вартість складу цементу (літер 3-1) в м. Луцьку по провулку Дорожньому, 4 на визначену дату 01.02.2024р. становить 1.442.000грн., з якої визначатиметься і сплачується судовий збір.

Отже сума судового збору за подання даної позовної заяви повинна становити 21630грн. (1422000х1,5%).

Позивачем не надано суду доказів сплати судового збору (оригіналу платіжного доручення про сплату судового збору за подання позовної заяви).

Згідно із вимогами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За визначенням ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Належним доказом направлення копії заяви з додатком іншим учасникам судового процесу відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270, є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.

Відповідно до п. 19 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 р. N 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

В порушення зазначених вимог, позивачем не надано доказів надіслання позовної заяви відповідачу (оригіналу опису вкладення до поштового відправлення, оригіналу поштової квитанції чи фінансового чека).

У відповідності до п.1, 2 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд вважає за необхідне, зобов`язати позивача надати суду докази сплати судового збору у розмірі 21630грн. та докази надіслання позовної заяви відповідачу.

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись ст. 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексуУкраїни, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Луцькавтодор» (вх.№01-52/266/24 від 07.03.2024р.) - залишити без руху.

2. Надати позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме: надати суду докази сплати судового збору у розмірі 21630грн. та докази надіслання позовної заяви відповідачу.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117582957
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності за набувальною діяльністю

Судовий реєстр по справі —903/242/24

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні