Рішення
від 12.03.2024 по справі 904/10/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.03.2024м. ДніпроСправа № 904/10/24За позовом Відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради, м. Верхівцеве Дніпропетровської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд", м. Дніпро

про стягнення 284 724,37грн

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Без виклику (повідомлення) учасників

С У Т Ь С П О Р У :

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд" пеню у розмірі 284 724,37грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про закупівлю робіт №156 від 24.11.2023 в частині повного та своєчасного виконання робіт.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.01.2024 справу №904/10/24 передано на розгляд судді Євстигнеєвої Н.М.

Ухвалою суду від 05.01.2024 позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків.

10 січня 2024 року від позивача на виконання вимог ухвали суду до господарського суду надійшла заява та долучено відповідні докази.

Ухвалою суду 12.01.2024 відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Відповідач правом на подання відзиву на позов з викладенням письмових пояснень у межах визначеного законом і судом строків не скористався, клопотань про необхідність витребування доказів чи прийняття від нього додаткових доказів не заявляв, як не заявляв і про бажання надати власні пояснення по суті спору.

Про розгляд справи відповідач повідомлявся рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення (ухвали суду) за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: вул. Короленка, буд. 44, кімн. 105, м. Дніпро, 49000.

Згідно витягу з офіційного сайту Акціонерного товариства "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштового відправлення №0600243986416, ухвала господарського суду про відкриття провадження у справі не вручена відповідачу.

Отже, судом були вчинені всі передбачені законом заходи для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Судом також враховано, що за приписами ч.1 ст.9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись з ухвалою про відкриття провадження у справі від 12.01.2024 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

До того ж, права відповідача, як учасника справи, не можуть забезпечуватись судом за рахунок порушення прав позивача на своєчасне вирішення спору судом, що є безпосереднім завданням господарського судочинства, та яке відповідно до норм частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з частиною дев`ятою статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до статті 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення підписано без його проголошення.

Розглянувши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

24 листопада 2023 року між Відділом освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради (замовник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд" (виконавець, відповідач) укладено договір про закупівлю робіт №156 (а.с. 5-8).

За умовами п.1.1 договору підрядник зобов`язується на свій ризик власними силами і засобами виконати роботи по предмету закупівлі: "Капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту ПРУ №13960 у Верхівцевському ліцеї №1 Верхівцевської міської ради Дніпропетровської області за адресою: вул. Садова, 22, м. Верхівцеве" Коригування (код ДК 021:2015 45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи) (надалі - Роботи) і передати Замовнику Об`єкт відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації, умов Договору, а Замовник зобов`язується прийняти виконані роботи та оплатити в межах договірної ціни.

Кількісна характеристика робіт, що виконуються за даним договором, визначена відповідно до проектно-кошторисної документації. Обсяги закупівлі робіт можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків та фактичного обсягу виконаних робіт (п. 1.3, 1.4 договору).

Вартість робіт виконаних згідно з цим договором визначена на підставі договірної ціни (додаток №1) розрахованої згідно Наказу Мінрегіону від 01.11.2021 № 281 (Настанова з визначення вартості будівництва) і є складовою частиною вартості капітального ремонту об`єкту за рахунок коштів місцевого бюджету, і складає 941 928,00грн. (дев`ятсот сорок одна тисяча дев`ятсот двадцять вісім гривень 00 копійок з ПДВ), у т.ч. ПДВ 20% - 156 988,00грн; за рахунок коштів державного бюджету, і складає 11 570 860,74грн (одинадцять мільйонів п`ятсот сімдесят тисяч вісімсот шістдесят гривень 74 копійок з ПДВ), у т.ч. ПДВ 20% - 1 928 476,79грн.

Загальна вартість підрядних робіт складає 12 512 788,74грн, (дванадцять мільйонів п`ятсот дванадцять сімсот вісімдесят вісім гривень 74 копійок з ПДВ), у т.ч. ПДВ 20% - 2 085 464.79грн (п. 2.1 договору).

Підрядник гарантує якість закінчених робіт і змонтованих конструкцій, досягнення показників, визначених у проектній документації та можливість їх експлуатації протягом гарантійного строку. Підрядник гарантує, що виконання робіт буде здійснено відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації, норм чинного законодавства (п. 3.1 договору).

Згідно п. 5.1 договору підрядник зобов`язується виконати роботи при наявності фінансування згідно графіку виконання будівельних робіт (додаток №3), який є невід`ємною частиною цього договору до 30 листопада 2023 року.

Місце виконання робіт: вул. Садова,22, м. Верхівцеве, Кам`янський район, Дніпропетровська область (п. 5.2 договору).

При виникненні обставин, що не залежать від підрядника і перешкоджають виконанню робіт у встановлені терміни, він може ставити перед Замовником питання про їх перегляд. Терміни виконання робіт переносяться на час дії обставин, що не залежать від діяльності Підрядника, із врахуванням часу па підновлення робіт і можливе їх перенесення на більш сприятливу пору року. Рішення про перегляд термінів будівництва оформляється додатковою угодою з обґрунтуванням обставин (п. 5.3 договору).

Приймання-здача виконаних робіт проводиться на підставі актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в з усіма необхідними підтверджуючими документами (акти на приховані роботи, сертифікати на матеріали, виконавчі схеми, креслення та інші) згідно з вимогами проектно-кошторисної документації, договору та державних будівельних норм (п. 5.4 договору).

Акти приймання виконаних будівельних робіт (форма № КБ-2в) з усіма підтверджуючими документами і розрахунками, довідку про вартість виконаних будівельних робіт (форма №КБ-3) Підрядник передає для підписання замовнику, уповноважені представники замовника на протязі 3-х днів перевіряють відповідність даних, зазначених у акті, фактичним обсягам та вартості виконаних робіт згідно з проектною документацією, а також їх вартістю в поточних цінах (п. 5.5 договору).

У випадку мотивованої відмови замовника від підписання актів, сторонами складається двосторонній акт необхідних доробок із встановленими термінами їх усунення. Замовник має право не приймати виконані роботи у разі виявлення відступів від затвердженої проектно-кошторисної документації, будівельних норм та правил, умов договору чи відсутності всіх ознак завершення виконання робіт (п. 5.6, 5.7 договору).

Підрядник зобов`язується, зокрема власними силами виконати всі роботи, визначені цим договором і додатками до нього, в межах вартості робіт, відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації та графіків виконання робіт; виконати усі додаткові роботи, визначені за взаємною згодою сторін, необхідність яких може виникнути під час виконання робіт; надавати необхідну інформацію та документи для здійснення технічного нагляд) та контролю за виконанням робіт; своєчасно письмово інформувати замовника про можливе сповільнення або призупинення робіт через незалежні від нього обставини, а також про заходи, необхідні для їх усунення; виконувати належним чином інші зобов`язання, передбачені договором підряду, Цивільним і Господарським кодексами України та іншими актами законодавства (п. 6.3 договору).

Сторона, що порушила майнові права або законні інтереси іншої сторони зобов`язана поновити їх, не чекаючи пред`явлення їй претензії чи звернення до суду (п. 7.1 договору).

У разі порушень зобов`язань за договором підряду може настати такий правовий наслідок - сплата неустойки. Неустойка підлягає стягненню у повному розмірі незалежно від відшкодування збитків (п. 7.3 договору).

Згідно пункту 7.3 договору підрядник не несе майнову відповідальність за наслідки, спричинені форс-мажором. При появі таких обставин підрядник за вимогою замовника повинен зробити усе від нього залежне для усунення негативних наслідків.

Виплата неустойки (штрафу, пені) і відшкодування збитків не звільняє винну сторону від виконання договірних зобов`язань (п. 7.5 договору).

Цей договір набирає чинності з дня укладання договору і діє до 31.12.2023, але в будь-якому випадку до повного виконання всіх умов, передбачених даним договором. Закінчення строку дії договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору (п. 11.1, 11.2 договору).

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками без зауважень та заперечень до нього.

Згідно статті 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

В матеріалах справи відсутні докази того, що спірний договір визнавався недійсним у судовому порядку.

24 листопада 2023 року сторонами підписано додатки до договору: Договірну ціну на будівництво "Капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту ПРУ №13960 у Верхівцевському ліцеї №1 Верхівцевської міської ради Дніпропетровської області за адресою: вул. Садова, 22, м. Верхівцеве" Коригування, що здійснюється в 2023 році (а.с. 9 на звороті - 10); Календарний план фінансування по об`єкту (а.с. 10 на звороті); Календарний графік виконання робіт по об`єкту (а.с. 11-14); Дефектні акти на капітальний ремонт: загальнобудівельні роботи (а.с. 14 на звороті - 16); електротехнічні рішення (а.с. 16 на звороті); внутрішнє оздоблення (а.с. 17); прорізи (а.с. 18); водопостачання (а.с. 18 на звороті - 19); каналізаційні роботи (а.с. 19 на звороті - 20); система вентиляції (а.с. 20 на звороті - 21); виконання робіт з монтажу системи пожежної сигналізації та системи оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі (а.с. 21 на звороті); виконання пусконалагоджувальних робіт (а.с. 22); виконання робіт з монтажу системи пожежогасіння (а.с. 22 на звороті).

11 грудня 2023 року сторонами складено Акт приймання виконаних будівельних робіт №1 (форма №КБ-2в) за листопад 2023 року на загальну суму 941 928,00грн (а.с. 23-24), Довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2023 року (форма №КБ-3) на суму 941 928,00грн (а.с. 25).

21 грудня 2023 року сторонами складено Акт приймання виконаних будівельних робіт №2 (форма №КБ-2в) за грудень 2023 року на загальну суму 7 198 107,12грн (а.с. 26-27), Акт вартості устаткування, придбання якого покладено на виконавця робіт, додатково до Акту №2 приймання виконаних робіт за грудень 2023 року на суму 1 072 050,68грн (а.с. 37 на звороті - 38), Довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2023 року (форма №КБ-3) на суму 8 270 157,80грн (а.с. 38 на звороті - 39).

26 грудня 2023 року сторонами складено Акт приймання виконаних будівельних робіт №3 (форма №КБ-2в) за грудень 2023 року на загальну суму 327 157,31грн (а.с. 42-47), Акт вартості устаткування, придбання якого покладено на виконавця робіт, додатково до Акту №3 приймання виконаних робіт за грудень 2023 року на суму 1 012 744,40грн (а.с. 41), Довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за листопад 2023 року (форма №КБ-3) на суму 1 769 569,82грн (а.с. 38 на звороті - 39).

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради перерахувало на розрахунковий рахунок відповідача 941 928,00грн, згідно платіжної інструкції "№2784 від 13.12.2023, та 8 270 157,80грн, згідно платіжної інструкції №3006 від 22.12.2023 (а.с. 48)

Акти підписані та скріплені печатками сторін без зауважень та заперечень до них.

Позивач зазначає, що відповідачем частина робіт виконана з простроченням, у зв`язку з чим позивачем нарахована пеня у розмірі 284 724,37грн за загальний період з 01.12.2023 по 26.12.2023.

Наведене і є причиною виникнення спору.

Предметом доказування у даній справі є встановлення обставин укладення договору, строк дії договору, строк та порядок виконання робіт, наявність/відсутність підстав для застосування відповідальності за порушення зобов`язань за договором.

За змістом статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору (стаття 626 ЦК України).

Згідно з частиною 1 статті 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського Кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цім Кодексом.

За своєю правовою природою спірний договір є договором будівельного підряду. Відносини будівельного підряду регулюються положеннями глави 61 Цивільного кодексу України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Частинами 1, 3 ст. 843 Цивільного кодексу України визначено, що у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником (ч. 1 ст. 844 ЦК України).

Частиною 1 ст. 846 Цивільного кодексу України передбачено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Згідно ст. 526 Цивільного Кодексу України зобов`язання мас виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Стаття 629 ЦК України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Уклавши вищевказаний договір, у підрядника та замовника виникли зобов`язальні правовідносини один перед одним, а саме: у підрядника Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд" виконати роботи "Капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту ПРУ №13960 у Верхівцевському ліцеї №1 Верхівцевської міської ради Дніпропетровської області за адресою: вул. Садова, 22, м. Верхівцеве" Коригування" за адресою: вул. Садова,22, м. Верхівцеве, Кам`янський район, Дніпропетровська область, а у замовника Відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради - прийняти та оплатити їх.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ст.530 Цивільного кодексу України).

Згідно п. 5.1 договору підрядник зобов`язується виконати роботи при наявності фінансування згідно графіку виконання будівельних робіт (додаток №3), який є невід`ємною частиною цього договору до 30 листопада 2023 року.

Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами (ч. 4 ст. 882 ЦК України).

За приписами статті 883 Цивільного кодексу України підрядник відповідає за недоліки збудованого об`єкта, за прострочення передання його замовникові та за інші порушення договору (за недосягнення проектної потужності, інших запроектованих показників тощо), якщо не доведе, що ці порушення сталися не з його вини. За невиконання або неналежне виконання обов`язків за договором будівельного підряду підрядник сплачує неустойку, встановлену договором або законом, та відшкодовує збитки в повному обсязі. Суми неустойки (пені), сплачені підрядником за порушення строків виконання окремих робіт, повертаються підрядникові у разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного терміну.

Згідно пункту 7.3 договору у разі порушень зобов`язань за договором підряду може настати такий правовий наслідок - сплата неустойки. Неустойка підлягає стягненню у повному розмірі незалежно від відшкодування збитків.

З огляду на вищевикладене, під час виконання договору про закупівлю робіт №156 від 24.11.2023, роботи за актами №1 від 11.12.2023 за листопад 2023 року, №2 від 21.12.2023 за грудень 2023 року, №3 від 26.12.2023 за грудень 2023 року виконані відповідачем з порушенням строків, встановлених договором.

За приписами статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), а статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до частини першої статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Матеріали справи не містять підтверджуючих документів про наявність обставин, що звільняють відповідача від відповідальності за невиконання зобов`язання. Таких документів відповідачем до суду надано не було.

Згідно з ч.1 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Частиною другою ст. 231 Господарського кодексу України передбачено, що у разі якщо порушено господарське зобов`язання, в якому хоча б одна сторона є суб`єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов`язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов`язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах:

за порушення умов зобов`язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг);

за порушення строків виконання зобов`язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Факт порушення строків виконання робіт підтверджено матеріалами справи та не спростовано відповідачем.

Позивач є суб`єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, відповідно в даному випадку наявні підстави для застосування до відповідача відповідальності визначеної ч. 2 ст. 231 ГК України, в частині стягнення пені.

У зв`язку з порушенням відповідачем строків виконання підрядних робіт позивачем нараховано відповідачу та заявлено до стягнення пеню у загальній сумі 284 724,37грн.

Господарським судом здійснено перевірку наданого позивачем розрахунку пені та встановлено, що:

на суму 11 570860,70грн підлягає нарахуванню та стягненню пеня за період прострочки з 12.12.2023 по 21.12.2023 (10дн) у розмірі 115 708,61грн.

В іншій частині розрахунок пені арифметично вірний.

Відповідно до частини 1 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Пункт 3 частини 2 статті 129 Конституції України визначає одним із принципів судочинства змагальність сторін та свободу в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Згідно з частинами 1, 3 статті 74, частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Враховуючи вищевикладене, надавши відповідну юридичну оцінку всім доказам наявним в матеріалах справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення позову, стягненню з відповідача підлягає пеня у розмірі 273 153,51грн.

При зверненні до господарського суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 3416,70грн, що підтверджується квитанцією №9023-1730-4729-5300 від 29.12.2023 (а.с. 66). Зарахування судового збору до спеціального фонду державного бюджету України підтверджено випискою.

Згідно зі статтею 129 Господарського процесуального кодексу України, з огляду на те, що позовні вимоги задоволено судом частково, судовий збір покладається на відповідача пропорційно до розміру задоволених вимог у сумі 3277,85грн (273 153,51грн * 3416,70грн /284 724,37грн).

Керуючись статтями 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд" про стягнення 284 724,37грн задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна фірма Укрреалбуд" (ідентифікаційний код 43537510; вул. Короленка, буд. 44, кімн. 105, м. Дніпро, 49000) на користь Відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради (ідентифікаційний код 43983317; вул. Центральна, буд. 75, м. Верхівцеве, Кам`янський р-н, Дніпропетровська обл., 51660) пеню у розмірі 273 153,51грн (двісті сімдесят три тисячі сто п`ятдесят три гривні 51коп.) та витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 3277,85грн (три тисячі двісті сімдесят сім гривень 85коп.), видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення підписано 12.03.2024

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117583109
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 284 724,37грн

Судовий реєстр по справі —904/10/24

Судовий наказ від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні