Ухвала
від 08.03.2024 по справі 916/3630/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення заяви кредитора без руху

"08" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/3630/23Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни, дослідивши матеріали справи,

За заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 178; код ЄДРПОУ: 42117825)

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Херсонська обласна енергопостачальна компанія звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, посилаючись на неспроможність боржника до виконання грошових зобов`язань перед кредитором.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 07.09.2023 р. (суддя Лепеха Г.А.) відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном та призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Литвиненка Сергія Сергійовича.

07.09.2023 р. на офіційному сайті Верховного Суду опубліковано повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія (публікація №71350 від 07.09.2023р.).

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Розпорядженням заступника керівника апарату Господарського суду Одеської області №12 від 16.01.2024 р. призначено автоматичний розподіл справи №916/3630/23 на підставі п.2.3.50. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, у зв`язку з настанням обставин, які унеможливлюють продовження суддею розгляду справи.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу, справу №916/3630/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія передано на розгляд судді Райчевій С.І.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 18.01.2024 р. справу №916/3630/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія прийнято до свого провадження.

З пропуском строку, встановленого ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства до господарського суду надійшла заява (вх. № 3-147/24 від 04.03.2024) філії Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» з грошовими вимогами до Боржника у розмірі 66 786, 30 грн.

Частиною 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 441).

Згідно ч. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 4 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку. Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом. Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Згідно із ч. 1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Крім того, господарський суд повідомляє Заявнику про введення в дію Закону №3200-IX щодо запровадження обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів (ЕК) у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС).

Положеннями ч. ч. 5-6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України (із змінами, внесеними згідно із Законом № 1416-IX від 27.04.2021; в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) визначено, що Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Частиною 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) визначено, що Суд направляючи учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Перевіривши матеріали заяви філії Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» з грошовими вимогами до Боржника господарським судом встановлено, що Заявником не надано суду доказів про наявність або відсутність електронного кабінету.

Частиною 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Враховуючи викладене, господарський суд залишає заяву (вх. № 3-147/24 від 04.03.2024) філії Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» з грошовими вимогами до Боржника без руху.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 76, 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву (вх. № 3-147/24 від 04.03.2024) філії Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» (54017, м. Миколаїв, вул. Каботажний Мол, 1; код ЄДРПОУ 25937185) з грошовими вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонська обласна енергопостачальна компанія (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 178; код ЄДРПОУ: 42117825) залишити без руху.

2. Зобов`язати філію Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» надати господарському суду заяву про усунення недоліків у строк, що не перевищує 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали. До заяви додати докази реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, що забезпечує ефективний обмін документами.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 08 березня 2024 р. та оскарженню не підлягає.

Копію ухвали надіслати: філії Державної установи «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ» «МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН ДЕРЖГІДРОГРАФІЇ» (54017, м. Миколаїв, вул. Каботажний Мол, 1; office.mrdg@mk.hydro.gov.ua).

Суддя С.І. Райчева

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117585304
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3630/23

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Судовий наказ від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Судовий наказ від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Судовий наказ від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Судовий наказ від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Судовий наказ від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 03.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні