Ухвала
від 07.03.2024 по справі 925/1719/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

07 березня 2024 року м. Черкаси справа № 925/1719/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П.,

представники сторін не з`явилися,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу

за позовом Золотоніської міської ради

до Приватного акціонерного товариства Племінний завод-дослідне господарство Золотоніське

та до Державного реєстратора виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області Кожухар Сергія Анатолійовича

про захист прав власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

Золотоніська міська рада (вул. Садовий проїзд, 8, м. Золотоноша, Черкаська область, 19702, код ЄДРПОУ 26536152) звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовом до Публічного акціонерного товариства Племінний завод-дослідне господарство Золотоніське (вул. Богодухівська, 1, м. Золотоноша, Черкаська область, 19702, код ЄДРПОУ 14212697) та до Державного реєстратора виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області Кожухар Сергія Анатолійовича (вул. Максима Преснякова, 13, с. Мошни, Черкаський район, Черкаська область, 19615, код ЄДРПОУ 26357343) у якому просить суд:

усунути порушення прав Золотоніської міської ради на землю шляхом скасування рішення державного реєстратора виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області Кожухар Сергія Анатолійовича (державну реєстрацію прав та їх обтяжень) індексний № 39457365 від 01.02.2018, на підставі якого був внесений запис у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації права постійного користування земельною ділянкою за Приватним акціонерним товариством Племінний завод - Дослідне господарство Золотоніське (номер запису про інше речове право: 24625161) на об`єкт нерухомого майна: земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,9002га, кадастровий № 7110400000:10:001:0021, яка знаходиться за адресою: Черкаська обл., Золотоніський р-н., не визначений Н.П. в адмінмежах Золотоніської міської ради та припинення в зв`язку з цим такого речового права (права постійного користування земельною ділянкою) Приватного акціонерного товариства Племінний завод -- Дослідне господарство "Золотоніське" (код в ЄДР 14212697);

стягнути з відповідача на користь позивача понесені останнім судові витрати.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неправомірним прийняттям 01.02.2018 державним реєстратором виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області Кожухарем Сергієм Анатолійовичем рішення індексний номер: 39457365 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, на підставі якого внесений запис у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації права постійного користування земельною ділянкою з кадастровим № 7110400000:10:001:0021 за Приватним акціонерним товариством "Племінний Завод-Дослідне господарство "Золотоніське" (номер запису про інше речове право: 24625161), чим порушено права позивача, як власника земельної ділянки.

Ухвалою від 18 грудня 2023 року Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі; справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначив на 01 лютого 2024 року; сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

29 січня 2024 року Приватне акціонерне товариство "Племінний завод - дослідне господарство "Золотоніське" подало за допомогою системи "Електронний суд" клопотання про об`єднання справ в одне провадження.

Ухвалою від 01 лютого 2024 року Господарський суд Черкаської області у задоволенні клопотання Приватного акціонерного товариства "Племінний завод - дослідне господарство "Золотоніське" про об`єднання справ в одне провадження відмовлено. Підготовче засідання відкладено на 07 березня 2024 року.

05.03.2024 від представника позивача до суду надійшла заява про залишення позовної заяви без розгляду, в якій останній просив суд на підставі пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України залишити позов без розгляду. У заяві представник позивача також просив суд повернути позивачу сплачену суму судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру у розмірі 2684,00 грн.

Сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце призначеного ухвалою судового засідання, проте в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не відомі.

Розглянувши подану представником позивача заяву, яка надійшла до початку розгляду справи по суті, в сукупності з матеріалами справи, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, виходячи з наступного.

Права та обов`язки учасників справи передбачені у статті 42 Господарського процесуального кодексу України. Зокрема, пунктом 3 частини 1 цієї статті передбачене право учасників справи подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Подання заяви про залишення позову без розгляду є правом позивача і формою закінчення справи без ухвалення рішення та без з`ясування обставин на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються. Зазначена процесуальна дія це диспозитивне право позивача, передбачене нормами ГПК України.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Заява про залишення позову без розгляду подана представником позивача в межах встановленого ГПК України строку, тобто до початку розгляду справи по суті.

На підставі викладеного, господарський суд доходить висновку, що заява позивача відповідає його праву, отже підлягає до задоволення, а позов залишенню без розгляду.

В силу приписів частини 2 статті 226 Господарського процесуального кодексу України про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, у якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

У заяві про залишення позову без розгляду представник позивача просив суд повернути позивачу сплачений за подання позову судовий збір у розмірі 2684,00 грн, посилаючись на пункт 4 частини 1 статті 7 Закону України Про судовий збір.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Оскільки позов залишено без розгляду за заявою позивача, то судовий збір не повертається.

На підставі викладеного, керуючись п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір, п. 5 ч. 1 ст. 226, ст. 233-235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

УХВАЛИВ:

Позов Золотоніської міської ради до Приватного акціонерного товариства Племінний завод дослідне господарство Золотоніське, до Державного реєстратора виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області Кожухар Сергія Анатолійовича про захист прав власності на землю - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені ст. ст. 255-257 ГПК України.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117585965
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про усунення порушення прав власника

Судовий реєстр по справі —925/1719/23

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні