Рішення
від 05.03.2024 по справі 925/1771/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 рокум.Черкаси справа № 925/1771/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Г.М.Скиби, із секретарем судового засідання А.М.Буднік, у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду за правилами спрощеного позовного провадження розглянув справу за позовом Акціонерного товариства "Банк Альянс", м.Київ, вул.Січових Стрільців,50

до фізичної особи-підприємця Яременка Олександра Борисовича, АДРЕСА_1 (фактична адреса: АДРЕСА_2 )

про стягнення заборгованості в сумі 283748,90 грн за договором,

без участі повноважних представників сторін.

Акціонерне товариство "Банк Альянс" звернулось в Господарський суд Черкаської області із позовом до фізичної особи-підприємця Яременка Олександра Борисовича з вимогами про стягнення заборгованості за договором надання кредиту від 20.12.2021 №ID2715994 у сумі 283748,90 грн, з них:

99166,73 грн строкова заборгованість по кредиту;

99166,61 грн прострочена заборгованість по кредиту;

5619,45 грн строкова заборгованість по процентах;

79796,11 грн прострочена заборгованість по процентах;

а також про відшкодування судових витрат у сумі 4256,23 грн.

Ухвалами суду: від 26.12.2023 відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у судове засідання 24.01.2024; від 24.01.2024 розгляд справи відкладено на 14.02.2024; від 14.02.2024 розгляд справи відкладено на 05.03.2024.

Учасники провадження у справі (позивач, відповідач) були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, однак участі повноважних представників у судове засідання не забезпечили.

Позивач направив заяву від 12.02.2024 (вх.суду №1725/24 від 13.02.2024) про розгляд справи без участі його представника, мотивовану введенням з 24.02.2022 на території України військового стану та відсутністю у позивача можливості забезпечити участь свого представника з іншого міста у судове засідання без загрози його життю та здоров`ю.

Відповідач про причини неявки у судове засідання не повідомив.

Ухвала суду від 24.01.2024 направлена відповідачу:

за адресою його реєстрації як фізичної особи-підприємця, зареєстрованою у встановленому законом порядку (зокрема, вказана адреса міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а.с.85), згідно з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення за штриховим кодовим ідентифікатором №0600245505199 вручена останньому 30.01.2024 (а.с.117);

за адресою його фактичного проживання, зазначеною ним у заяві про приєднання до договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ "Банк Альянс" №ID2715994 (а.с.39), повернута поштою з відмітками "адресат відсутній за вказаною адресою".

Оголошення про виклик відповідача у судове засідання були розміщені на офіційному веб-сайті судової влади України 24.01.2024 (а.с.100), 20.02.2024 (а.с.118).

Відповідно до п.5 ч.4 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження фізичної особи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв`язок з фізичною особою-підприємцем). Відповідно до ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.4 ст.122 ГПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч.7 ст.120 ГПК України у разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу (…), за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до п.5 ч.6 ст.242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки (…) про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Відмітку пошти "адресат відсутній за вказаною адресою" суд оцінює як "відсутність особи за адресою", оскільки така особа була відсутня у момент доставки їй поштового повідомлення особисто листоношею та оскільки надалі (протягом установленого законом 5-ти денного строку його зберігання у поштовому відділенні) така особа не отримала поштове відправлення суду з власної волі.

Згідно з відповіддю від 16.11.2023 №273350, сформованою засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" за запитом судді Скиби Г.М. (а.с.82), фізична особа-підприємець Яременко Олександр Борисович (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) з 07.02.2024 має зареєстрований електронний кабінет в підсистемі ЄСІТС "Електронний суд".

Відповідно до приписів господарського процесуального кодексу України:

ч.5 ст.6. Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів);

ч.6 ст.6. Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку;

абз.1 ч.7 ст.6. Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Згідно з довідкою про доставку електронного листа, сформованою засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд", документ в електронному вигляді "ГПК Ухвала ст.216 (Відкладення розгляду справи)" від 14.02.2024 у справі №925/1771/23 (суддя Скиба Г.М.) було надіслано одержувачу ФОП Яременко Олександру Борисовичу, в його електронний кабінет та доставлено до останнього 21.02.2024 о 16:31 год.

Відповідачем іншої адреси суду не повідомлено; відзив на позов до суду не надіслано.

Отже відповідач був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, однак участі повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про причини його неявки до суду не повідомив.

Явка учасників справи обов`язковою не визнавалась.

Відповідно до ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, повідомленого належним чином про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, у зв`язку з чим суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами без участі учасників справи, які не з`явились.

Відповідно до ст.233, 240 ГПК України у судовому засіданні приєднано до матеріалів справи вступну та резолютивну частини судового рішення без їх проголошення.

Судом встановлено та перевірено доказами такі взаємовідносин сторін та обставини:

20.12.2021 між Акціонерним товариством "Банк Альянс" та фізичною особою-підприємцем Яременком Олександром Борисовичем шляхом приєднання на підставі заяви №ID2715994 укладено договір банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ "Банк Альянс" (а.с.12-41) за умовами якого: банк в порядку та на умовах, визначених в даному договорі та цієї заяви про приєднання, за наявності вільних коштів надає позичальнику кредит, а позичальник зобов`язується прийняти кредит, використати відповідно до цільового призначення та повернути кредит і сплатити проза користування кредитом, а також інші платежі відповідно до умов цього договору (п.1.1); кредит надається позичальнику шляхом зарахування грошових коштів в сумі кредиту на поточний рахунок позичальника НОМЕР_2 , відкритий у АТ "Банк Альянс", з цільовим призначенням: на поповнення обігових коштів, придбання основних засобів, рефінансування кредиту іншого банку (п.1.2); розмір кредиту: 210000,00 грн (п.2.1); валюта кредиту: гривня (п.2.2); строк кредиту: 36 міс. (п.2.3); вартість кредиту: розмір процентної ставки за користування кредитом (далі проценти): 34% річних; розмір щомісячної комісійної винагороди: не передбачено; розмір комісійної винагороди за видачу кредиту: не передбачається; розмір комісійної винагороди за дострокове/частково дострокове погашення кредиту: 1% від суми, яка перевищує плановий платіж згідно з графіком, протягом перших 4 місяців з дати видачі кредиту, а за кожен факт порушення графіку погашення кредиту (п.2.4); терміни погашення кредиту: погашення основної суми кредиту, сплата процентів щомісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем складення договору згідно з графіком погашення кредиту до даного договору (п.2.5); сторони узгодили, що графік погашення кредиту надається позичальнику в день укладення даного договору у вигляді додатку 1, який є невід`ємною його частиною (п.2.6); кредит надається на умовах без забезпечення (п.2.8); позичальник забезпечує наявність на своєму поточному рахунку грошових коштів у сумі, необхідній для сплати щомісячних платежів згідно з графіком погашення кредиту (п.3.1); остаточне погашення за кредитом позичальник повинен здійснити не пізніше терміну згідно з п.2.3 даної заяви про приєднання (п.3.2); шляхом підписання цього договору, на підставі ст.1071 Цивільного кодексу України, статті 26 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", позичальник надає право (доручає) банку самостійно (без надання позичальником розрахункових документів та заявок) здійснювати договірне списання (списувати) з рахунку № НОМЕР_2 , який відкритий позичальником в АТ "Банк Альянс" та/або з будь-якого його поточного (-них) та/або вкладного (-них) рахунку (-ів), всіх інших рахунків позичальника в іноземній та/або національній валютах, відкритих у банку протягом дії цього договору (далі "Рахунок позичальника") на користь банку грошових коштів у сумах та на умовах, визначених договором (п.3.3); позичальник підписанням цієї заяви про приєднання погоджується, що ця заява про приєднання, договір та тарифи банку є кредитним договором (п.4.1); цей договір є договором приєднання у визначенні ст.634, 642 Цивільного кодексу України , в зв`язку із чим: умови цього договору визначаються банком та доводяться до загалу шляхом розміщення його на офіційному сайті банку https://bankalliance/ua/rules та укладається лише шляхом приєднання до договору в цілому; /.../ (п.4.2.1); у разі повного погашення кредиту та виконання позичальником усіх зобов`язань перед банком згідно з кредитним договором, кредитний договір автоматично закривається (припиняється) без звернення клієнта з подальшим припиненням договорів поруки (за наявності) (п.4.3); дата підписання заяви про приєднання шляхом накладення електронних підписів обох сторін вважається датою укладення договору та відображається а такому підписі (п.4.4). Згідно з протоколом створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису від 01.12.2023 (а.с.41) договір від 20.12.2021 №ID2715994 підписаний сторонами 20.12.2021.

Додатком 1 до договору "Графік погашення кредиту" (а.с.40) визначено строк погашення кредиту (з 20.01.2022 до 19.12.2024), суми платежу (в тому числі: основної заборгованості щомісячний платіж в сумі 5833,33 грн; процентів) та сальдо по кредиту.

У зв`язку із введенням в Україні воєнного стану 24.02.2022, а також із врахуванням постанови Правління Національного банку України "Про деякі питання діяльності банків та банківських груп" від 25.02.2022 №23, між Акціонерним товариством "Банк Альянс" та фізичною особою-підприємцем Яременком Олександром Борисовичем укладено додатковий договір №1 (а.с.42), підписаний згідно з протоколом створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису 02.06.2022 (а.с.43), за умовами якого додаток 1 "Графік погашення кредиту" до кредитного договору викладено в новій редакції.

За умовами публічного договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ "Банк Альянс" (а.с.11): перелік банківських послуг, які банк надає клієнту в рамках договору на підставі прийнятої від клієнта заяви про приєднання: відкриття та обслуговування поточних рахунків, в т.ч. поточних рахунків, операції за якими можуть здійснюватись з використанням електронних платіжних засобів (у національній та/або іноземній валютах); надання кредиту "Овердрафт Зручний" у формі овердрафт; надання кредиту "Кредит Зручний" у формі кредит; надання кредиту "Відновлювальна кредитна лінія Зручна" у формі відновлювальна кредитна лінія; надання інших послуг, відповідно до умов заяв про приєднання, договору та тарифів банку; перелік банківських послуг, які банк може надати клієнту в рамках окремих договорів відкриття та обслуговування поточних рахунків, в т.ч. поточних рахунків, операції за якими можуть здійснюватися з використанням електронних платіжних засобів (у національній та/або іноземних валютах); надання інших послуг, відповідно до умов заяв про приєднання, договору та тарифів банку (п.3.2); рахунок клієнту відкривається за умови надання та заповнення документів, передбачених чинним законодавством України та внутрішніми документами банку, після здійснення банком належної перевірки таких документів /.../ (п.4.2); заява про приєднання підписується клієнтом (його уповноваженим представником) і уповноваженим представником банку у двох автентичних примірниках і скріплюється печатками банку і клієнта (за наявності). Договір вважається укладеним з дати його підписання сторонами у паперовому вигляді або електронній формі (що підписаний у відповідності до вимог встановленим даним договором та чинним законодавство України) (п.4.4); обов`язки банку: надавати клієнту послуги відповідно до умов заяви про приєднання, внутрішніх документів банку та вимог законодавства України (п.5.1.1); відкрити клієнту рахунок, зазначений в заяві про приєднання та заяві про відкриття рахунку протягом 3 (трьох) банківських днів, за умови виконання клієнтом п.4.2 цього договору та вимог нормативно-правових актів Національного банку України /.../ (п.5.1.2); видати клієнту картку протягом 10 (десяти) робочих днів з моменту надання клієнтом всіх документів, передбачених цим договором, внутрішніми документами Банку та законодавством України (п.5.1.3); приймати і зараховувати на рахунок клієнта грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про проведення операцій за рахунком відповідно до законодавства України. Виконувати розрахункові документи відповідно до черговості їх надходження, виключно в межах залишку коштів на рахунку клієнта та достатності коштів для сплати комісії банку, та в черговості, визначеній чинним законодавством України (5.1.4); здійснювати списання коштів з рахунку/рахунків, виключно в порядку, передбаченому діючим законодавством України. У разі наявності непогашених грошових зобов`язань перед банком за цим договором, в т.ч. в сумі комісій (оплати послуг) банку за здійснення операцій за рахунком відповідно до діючих тарифів банку на дату здійснення визначених операцій, банк має право в порядку договірного списання на погашення такої заборгованості (п.5.1.7); нараховувати проценти на залишок коштів по рахунку(-ах) клієнта (розміри, порядок оплати та строки визначені тарифами, або окремими договорами про внесення змін та доповнень до цього договору. При нарахуванні процентів враховується фактична кількість днів у місяці та році (метод факт/факт). Сплата процентів, нарахованих на залишок коштів по рахунку (-ах) клієнта здійснюється у валюті рахунку(-ів) у строки визначені тарифами, або окремими договорами про внесення змін та доповнень до цього договору, шляхом зарахування на рахунок(-и) клієнта у банку (п.5.1.15); обов`язки клієнта: надати банку повний пакет документів, необхідний для відкриття рахунку та надання інших послуг, відповідно до переліку, визначеного Національним банком України/банком (п.5.2.1); неухильно дотримуватись всіх положень цього договору, виконувати умови договору, тарифів та вимог законодавства України, в тому числі нормативно-правових актів Національного банку України (п.5.2.2); сплачувати вартість послуг банку у розмірі, визначеному тарифами банку (п.5.2.4); своєчасно поповнювати рахунок грошовими коштами, з метою забезпечення виконання взятих на себе зобов`язань відповідно до цього договору, укладених між банком та клієнтом договорів тощо (п.5.2.5); сплачувати банку комісійну винагороду за проведення операцій з використанням карток, суми нарахованих процентів, комісій, інших платежів, що виникають в результаті використання карток, згідно з тарифами банку, що діяли на момент проведення операцій (п.5.2.10); забезпечити наявність суми коштів достатньої для сплати комісії за проведення операцій за рахунком та/або щомісячної плати (комісії) за обслуговування рахунку, у розмірах, визначених тарифами банку, в дату надходження платіжного доручення клієнта (п.5.2.21); банк має право: здійснювати договірне списання коштів з будь-якого рахунку клієнта (з урахуванням обмежень для використання того чи іншого рахунку, що передбачено чинним законодавством) для виконання зобов`язань останнього перед банком в порядку та на умовах, визначених цим договором, законодавством України та договорами, укладеними між банком та клієнтом (п.5.3.11); клієнт має право: самостійно розпоряджатися наявними на рахунку коштами в порядку, визначеному законодавством України, за винятком випадків обмеження права розпорядження коштами на рахунку(-ах), передбачених законодавством України, заявою про приєднання та цим договором (п.5.4.1); здійснювати операції з використанням картки в межах витратного ліміту та з урахуванням відповідного рахунку, передбаченого законодавством України та цим договором, а також відповідно до порядку та умов, визначених правилами платіжної системи (п.5.4.7); вимагати від банку документи, що підтверджують коректність списання коштів з рахунку, у разі виникнення спірних ситуацій /.../ (п.5.4.8); відповідальність клієнта за невиконання або неналежне виконання умов заяви про приєднання, договору, тарифів відповідно до законодавства України (п.6.5.1); неналежне виконання/не виконання умов заяви, договору, діючого законодавств, у розмірах та на умовах даного договору, заяв про приєднання та законодавства (п.6.5.3); всі розбіжності та спори, що виникають у зв`язку з цим договором, повинні вирішуватись шляхом переговорів між сторонами. У випадку можливості досягти згоди спір підлягає вирішенню у судовому порядку, встановленому законодавством України (п.6.5.7); банк (далі по тексту цього розділу договору також кредитор) за наявності вільних грошових коштів надає клієнту (далі по тексту даного розділу також позичальник) кредит з цільовим призначенням: на поповнення обігових коштів або/ придбання основних засобів або рефінансування кредиту іншого банку, а клієнт зобов`язується використати кредит відповідно до цільового призначення, повернути кредит, сплатити проценти за користування кредитом, комісії та інші винагороди, право банку на отримання яких передбачено цим договором та заявою про приєднання. Розмір процентів, комісій та додаткових винагород банку за надання кредиту зазначається в заяві про приєднання та тарифах банку, які розміщені на офіційному сайті банку та є невід`ємною частиною цього договору. Банк самостійно визначає розмір кредиту, який може бути наданий клієнту. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, комісії, розмір щомісячних платежів, їх кількість та графік погашення кредиту (далі графік) вказуються в заяві про приєднання. Клієнт приєднується до договору шляхом підписання КЕП заяви про приєднання в комплексі або через інших сервіс електронного документообігу, або за згодою сторін шляхом підписання сторонами заяви про приєднання на паперових носіях. Підписана заява приєднання разом з цим договором та тарифами, становить договір/кредитний договір, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору (далі договір). Кредит за цим договором може бути наданий лише за умови відсутності ознак, передбачених п.4.23 цього розділу договору (п.10.2.1); видача кредиту здійснюється на підставі укладеної сторонами шляхом накладення КЕП/УЕП заяви про приєднання. /.../ (п.10.2.2); днем надання кредиту вважається день зарахування кредитних коштів на поточний рахунок позичальника, відкритий в банку (п.10.2.3); погашення кредиту здійснюється позичальником відповідно до графіку погашення та не пізніше кінцевого терміну повернення заборгованості, зазначеного в графіку погашення. Повернення кредиту здійснюється позичальником щомісяця шляхом забезпечення позичальником позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних платежів, зазначених у графіку погашення (банк здійснює договірне списання грошових коштів з поточного рахунку позичальника в строки і в розмірах, передбачених графіком погашення або шляхом безготівкового перерахування коштів з рахунку позичальника (відкритого в банку або відкритого в іншій банківській установі) на рахунок 2909 в банку. Остаточний строк погашення заборгованості за кредитом є дата повернення позичальником кредиту (п.10.2.4); проценти нараховуються з моменту видачі кредиту до дати фактичного повернення кредиту (п.10.2.7); у разі прострочення повернення заборгованості за кредитом, проценти нараховуються також на суму простроченої заборгованості за кредитом за весь період прострочення до моменту її повного погашення (п.10.2.8); сплата позичальником процентів здійснюється щомісячно в строк, зазначений в заяві про приєднання. /.../ В разі наявності простроченої заборгованості за кредитом, проценти, які будуть нараховуватися за такою заборгованістю будуть вважатися простроченими в день їх нарахування і віднесені на відповідні рахунки простроченої заборгованості. Проценти, нараховані за останній період користування кредитом, сплачуються одночасно з погашенням кредиту. Позичальник повертає кредит та сплачує проценти за його користування у національній валюті України гривні (п.10.2.9); сторони встановлюються наступну черговість погашення заборгованості за кредитним договором: 1) в першу чергу сплачуються прострочені проценти за користування кредитом; 2) в другу чергу сплачуються прострочені комісії; 3) в третю чергу сплачується прострочена заборгованість по сплаті кредиту; 4) в четверту чергу сплачуються нараховані проценти за користування кредитом; 5) в п`яту чергу сплачуються нараховані комісії; 6) в шосту чергу сплачується строкова заборгованість по кредиту; 7) в сьому чергу сплачуються штрафні санкції; 8) в восьму чергу сплачуються інші платежі за кредитним договором. /.../ (п.10.2.10); позичальник доручає банку здійснити договірне списання необхідної суми коштів: у разі несплати позичальником кредиту, процентів, комісій та будь-яких інших платежів, в тому числі штрафних санкцій, нарахованих згідно з умовами цього договору, в останній робочий день періоду сплати чи дати сплати таких платежів, визначених цим договором та/або (п.10.2.12.1); кредитор зобов`язується: /.../ у випадку порушення позичальником умов цього договору в частині повернення (в т.ч. дострокового) заборгованості за цим договором, зокрема повернення кредиту (в тому числі частково, згідно з графіком погашення, якщо графік встановлено), сплати процентів, комісій, неустойки (штрафів, пені), а також в інших випадках, прямо передбачених цим договором, кредитор має право на стягнення такої заборгованості будь-яким незабороненим чинним законодавством способом, в тому числі шляхом договірного списання (п.10.2.15.2.6); інформувати позичальника будь-якими засобами зв`язку про наявність заборгованості за кредитом, процентами та іншими платежами за кредитним договором (п.10.2.15.2.7).

20.12.2021 Акціонерним товариством "Банк Альянс" відповідно до умов кредитного договору №ID2715994 надано позичальнику, фізичній особі-підприємцю Яременку О.Б., кредит в сумі 210000,00 грн шляхом зарахування вказаних грошових коштів на поточний рахунок останнього НОМЕР_2 , відкритий у АТ "Банк Альянс", що підтверджується випискою по особовому рахунку за період з 20.12.2021 до 13.12.2023 (а.с.44).

Разом з тим, фізична особа-підприємець Яременко О.Б. (позичальник за договором) взятих на себе зобов`язань за договором (погашення кредитної заборгованості та внесення процентів) у повному обсязі не виконав.

Згідно з випискою АТ "Банк Альянс" по особовому рахунку фізичної особи-підприємця Яременка О.Б. № НОМЕР_3 за період з 20.12.2021 до 13.12.2023 (а.с.44-75), останнім здійснювалось: погашення позики: 20.01.2022 в сумі 5833,33 та 21.02.2022 в сумі 5833,33 грн; погашення процентів згідно з кредитним договором: 20.01.2022 в сумі 2380,00 грн, 21.02.2022 в сумі 6082,22 грн, від 21.03.2022 в сумі 335,64 грн, 14.09.2022 в сумі 7,13 грн, від 14.09.2022 в сумі 25,93 грн. Заборгованість по тілу кредиту становить 198333,34 грн, по процентах 85415,56 грн.

05.07.2023 Акціонерним товариством "Банк Альянс" на адреси фізичної особи-підприємця Яременка О.Б. ( АДРЕСА_1 та АДРЕСА_3 ) направлено лист-вимогу (а.с.77-80) про усунення в строк до 21.07.2023 порушень умов кредитного договору №ID2715994 в частині своєчасного погашення кредитної заборгованості в сумі 255089,73 грн, який останнім залишено без задоволення чи й належного реагування; заборгованість не погашено.

Станом на 01.12.2023 заборгованість фізичної особи-підприємця Яременка О.Б. по кредитному договору в загальному розмірі становить 283748,90 грн, з них: по тілу кредиту 198333,34 грн (зокрема: 99166,73 грн строкова заборгованість по кредиту, 99166,61 грн прострочена заборгованість по кредиту); по процентах 85415,56 грн (зокрема: 5619,45 грн строкова заборгованість по процентах, 79796,11 грн прострочена заборгованість по процентах).

Невиконання позичальником зобов`язань із своєчасного внесення періодичних платежів на погашення кредиту та процентів за користування кредитними коштами, неповернення основної суми кредиту за договором стало підставою звернення банку (кредитодавця) в Господарський суд Черкаської області за захистом порушеного права та примусового стягнення заборгованості за кредитом.

Відповідачем відзиву на позов чи й доказів погашення боргу до суду не надано.

Інших доказів сторонами не подано.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до часткового задоволення.

Згідно з постановою Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009 №14 "Про судове рішення у цивільній справі", рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до положень постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №6 "Про судове рішення" рішення з господарського спору повинно прийматись у відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з`ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Відповідно до ст.236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно ч.3 ст.5 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні здійснювати свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Частина 2 ст.13 Цивільного кодексу України передбачає зобов`язання особи при здійсненні своїх прав утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Відповідно до частин 1, 2 ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Позивач є ліцензованою кредитною установою на ринку банківських послуг, самостійною юридичною особою з внесенням даних в ЄДРПОУ та суб`єктом господарювання.

Відповідач є суб`єктом господарювання на ринку послуг України, фізичною особою-підприємцем, що підтверджено витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з присвоєнням коду та внесенням реєстраційних даних.

Суд встановив, що між сторонами виникли кредитні правовідносини на основі письмового двостороннього строкового консенсуального оплатного договору, за умовами якого банк зобов`язався надати відповідачу на відповідних умовах кредит з цільовим призначенням: на поповнення обігових коштів, придбання основних засобів, рефінансування кредиту іншого банку, а відповідач, в свою чергу, зобов`язався використати та повернути кредит позивачу, а також сплатити проценти за користування кредитом, розмір яких визначений п.2.4.1 заяви від 20.12.2021 ID2715994 про приєднання до договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ "Банк Альянс", а строки та порядок погашення сум кредиту графіком погашення кредиту, який є додатком №1 до кредитного договору (із врахуванням додаткового договору №1 до нього).

Під час розгляду справи судом встановлена обставина неналежного виконання відповідачем свого зобов`язання щодо повернення кредитних коштів та процентів згідно із визначеними сторонами графіку погашення.

Спірні правовідносини сторін, а відповідно, їх цивільні права та обов`язки, виникли із кредитного договору, за правовою природою віднесені до договірних зобов`язань кредиту, загальні положення про кредит, як окремий вид зобов`язань, визначені параграфом 2 глави 71 Цивільного кодексу України, ст.ст.346, 347 Господарського кодексу України, загальні положення про правочини визначені розділом IV книги 1 Цивільного кодексу України, про зобов`язання і договір розділами І і ІІ книги 5 Цивільного кодексу України, главами 19, 20 розділу IV Господарського кодексу України, правові наслідки порушення зобов`язання, відповідальність за порушення зобов`язання главою 51 Цивільного кодексу України, розділом V Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір не заперечений жодною з сторін, не розірваний, не визнаний судом недійсним. Суд враховує презумпцію правомірності правочину приписи ст. 204 ЦК України.

Відповідно до приписів Цивільного кодексу України:

ст.207. 1.Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони, або надсилалися ними до інформаційно-комунікаційної системи, що використовується сторонами. У разі якщо зміст правочину зафіксований у кількох документах, зміст такого правочину також може бути зафіксовано шляхом посилання в одному з цих документів на інші документи, якщо інше не передбачено законом. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку. 2. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства;

ч.1 ст.526. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться;

ч.1 ст.626. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків;

ч.1 ст.628. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства;

ч.1 ст.638. Договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди;

ч.1 ст.1048. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики;

ч.1 ст.1049. Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором;

ч.1, 2 ст.1054. За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору;

ч.1 ст.1055. Кредитний договір укладається у письмовій формі;

ч.1, 2 ст.1056-1. Процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Суд, проаналізувавши умови кредитного договору, додаткової договору до нього №1, а також визначені графіком погашення кредиту (який є додатком №1 до кредитного договору) строки та порядок погашення сум кредиту, дані виписки по рахунку відповідача за період з 20.12.2021 до 13.12.2023 (а.с.44-75), дійшов висновку, що позивач зобов`язання за кредитним договором виконав у повному обсязі, надавши відповідачу 20.12.2021 на виконання п.2.1 договору кредит з цільовим призначенням "на поповнення обігових коштів, придбання основних засобів, рефінансування кредиту іншого банку" у сумі 210000,00 грн. Відповідач у встановлений кредитним договором, додатковим договором до нього №1 та графіком погашення кредиту строк отриманий кредит у повному обсязі не повернув, проценти за його користування не сплатив.

Вказані обставини стали підставою звернення позивача до відповідача з вимогою про дострокове повернення кредиту. Так, 05.07.2023 позивачем на адреси відповідача направлено вимоги №32/1741 та №32/1744 (а.с.77-80) про погашення у строк до 21.07.2023 заборгованості за кредитним договором у розмірі 255089,73 грн. Разом з тим, вимога позивача залишена відповідачем без задоволення чи й належного реагування. Передбачений у вимозі строк добровільного виконання сплив, зобов`язання щодо повернення кредитних коштів відповідачем не виконані.

Суд вважає, що звернувшись до позичальника (відповідача) з вимогою про дострокове повернення всієї суми заборгованості за кредитним договором, позивач змінив порядок, умови і строк виконання зобов`язання щодо повернення всієї суми кредиту з нарахованими відсотками.

Відповідно до Цивільного кодексу України:

ч.1 ст.1049. 1. Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором;

ч.1, 2 ст.1050. Якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 цього Кодексу. Якщо позичальник своєчасно не повернув речі, визначені родовими ознаками, він зобов`язаний сплатити неустойку відповідно до статей 549-552 цього Кодексу, яка нараховується від дня, коли речі мали бути повернуті, до дня їх фактичного повернення позикодавцеві, незалежно від сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу. Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Звернення позивача до відповідача з вимогою про дострокове повернення кредиту змінює порядок, умови і строк дії кредитного договору.

У такому разі положення абзацу 2 частини першої статті 1048 ЦК України, за яким проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики, не підлягають застосуванню, оскільки між сторонами немає домовленості про порядок повернення позики поза межами строку дії договору.

Основне зобов`язання сторін не припиняється, однак змінюється щодо предмета та строків виконання, встановлених кредитором, що надає кредитору право вимоги до боржника, у тому числі й шляхом стягнення заборгованості за основним зобов`язанням (тілом кредиту) в повному обсязі та процентів і неустойки згідно з договором, нарахованих на час звернення до позичальника з вимогою про дострокове виконання кредитного договору.

Право кредитора нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється у разі пред`явлення до позичальника вимог згідно з приписами ч.2 ст.1050 ЦК України.

Кредитор має право на отримання гарантій належного виконання зобов`язання відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України, а не у вигляді стягнення процентів.

Суд, проаналізувавши дії банку, направлені на погашення кредитної заборгованості відповідачем (позичальником), умови кредитного договору та зміст вимоги, дійшов висновку, що строк виконання відповідачем зобов`язань в повному обсязі за кредитним договором настав з 21.07.2023, оскільки позивач самостійно визначив кінцевий строк повернення кредиту в умовах договору, а відповідач погодився з такими умовами, підписавши договір, що відповідає положенням та приписам ст.1049 ЦК України.

Суд також зазначає, що у постанові Великої Палати Верховного Суду від 28.03.2018 у справі №444/9519/12 висловлено правову позицію про те, що припис абзацу 2 частини 1 статті 1048 ЦК України про щомісячну виплату процентів до дня повернення позики у разі відсутності іншої домовленості сторін може бути застосований лише у межах погодженого сторонами строку кредитування. Як наслідок, право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред`явлення до позичальника вимоги згідно з частиною 2 статті 1050 ЦК України, оскільки в охоронюваних правовідносинах права та інтереси позивача забезпечені частиною 2 статті 625 ЦК України, яка регламентує наслідки прострочення виконання грошового зобов`язання.

З огляду на викладене, а також враховуючи графік погашення кредиту (додаток №1 до договору від 20.12.2021 №ID2715994) та розрахунок заборгованості станом на 01.12.2023 (а.с.81) заборгованість відповідача перед позивачем становить: по тілу кредиту 198333,34 грн (зокрема: 99166,73 строкова заборгованість по кредиту, 99166,61 грн прострочена заборгованість по кредиту); по процентах 62375,84 грн (зокрема: 5619,45 грн строкова заборгованість по процентах та 56756,39 грн прострочена заборгованість по процентах станом на 21.07.2023).

Наявність і розмір спірної заборгованості за кредитом у сумі 260709,18 грн підтверджено позивачем належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовано. Станом на день розгляду справи відповідачем до суду не подано доказів погашення заборгованості за кредитним договором чи й заперечень про об`єктивну неможливість виконати умови кредитного договору.

На підставі викладеного вище господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість і правомірність позовних вимог про примусове стягнення з відповідача заборгованості за кредитним договором від 20.12.2021 №ID2715994 у розмірі 260709,18 грн, а відтак і про їх задоволення.

З огляду на викладені обставини, у позивача відсутні підстави для нарахування процентів за користування кредитом у період з 21.07.2023 до 01.12.2023 та їх стягнення з відповідача у розмірі 23039,72 грн, у зв`язку з чим суд відмовляє у задоволенні позову в цій частині.

Відповідно до ст.ст.74, 76-79 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Обов`язок доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права.

Суд зазначає, що сплата заборгованості відповідачем під час розгляду справи та неподання ним доказів у справу про оплату має враховуватись виконавчою службою при виконанні рішення суду в ході виконавчого провадження. Суд вважає, що відповідач мав достатньо часу для надання заперечень суду та позивачеві по суті спору чи доказів про погашення заборгованості перед позивачем.

Відповідачем всупереч вимог та приписів ч.1 ст.74, ст.76, 77 ГПК України факту належного виконання зобов`язання у визначений договором строк не доведено; доводів та документів позивача не спростовано; доказів об`єктивної неможливості заперечення вимог чи погашення заборгованості не надано.

За вказаних обставин суд вважає, що позивачем використано належний спосіб захисту свого порушеного права, передбачений приписами ст.ст.15-16 Цивільного кодексу України, тому позов підлягає до часткового задоволення. Належить стягнути з відповідача на користь позивача 260709,18 грн заборгованості за кредитним договором від 20.12.2021 №ID2715994, з них: 99166,73 грн строкової заборгованості по кредиту, 99166,61 грн простроченої заборгованості по кредиту, 5619,45 грн строкової заборгованості по процентах та 56756,39 грн простроченої заборгованості по процентах. В решті вимог належить відмовити з мотивів необґрунтованості та безпідставності вимоги.

Суд при прийнятті рішення враховує правові позиції та практику Європейського суду з прав людини як джерело права, згоду на застосування якого надано Верховною Радою України (п.4 ст.11 ГПК України):

- принцип правової певності та юридичної визначеності, в тому числі недопустимість ревізування рішень судів, які набрали законної сили з підстав бажання зацікавленої особи в переоцінці доказів (рішення "Агрокомплекс проти України" №23465/03 від 08.03.2012);

- принцип загальної оцінки судом відносин сторін та відсутності обов`язку суду давати оцінку кожній вимозі сторін (рішення "Серявін проти України" №4909/04 від 10.02.2010, рішення "Трофімчук проти України" №4241/03 від 28.10.2010);

- принцип повноти та межі обґрунтування рішення судом в залежності від характеру рішення (рішення "Руїс Торіха проти Іспанії від 09.12.1994, серія А, №303-А, п.29);

- принцип поваги до права на володіння своїм майном (рішення "Желтяков проти України" №4994/04 від 09.09.2011).

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України з огляду на часткове задоволення позову з відповідача на користь позивача підлягають стягненню 3910,64 грн судового збору.

Керуючись ст.ст.129, 232, 233, 236-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Яременка Олександра Борисовича ( АДРЕСА_1 ; фактична адреса: АДРЕСА_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , номер рахунку в банку невідомий) на користь Акціонерного товариства "Банк Альянс" (м.Київ, вул.Січових Стрільців,50; код ЄДРПОУ 14360506; номер рахунку в банку невідомий) 260709,18 грн заборгованості за кредитом та 3910,64 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

2. В решті вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду в порядку та у строки, встановлені статтями 256-258 та п.17.5 розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України.

Повне судове рішення складено і підписано 08.03.2024.

Суддя Г.М.Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117585995
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —925/1771/23

Судовий наказ від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні