Ухвала
від 12.03.2024 по справі 358/167/24
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/167/24 Провадження № 2-о/358/38/24

УХВАЛА

про призначення судової психіатричної експертизи

12 березня 2024 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тітова М.Б.

присяжних: Харченко І.В., Шарлай О.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Зеленько О.Д.,

представника заявника Чайки О.В.,

адвоката особи стосовно якої розглядається

справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 та Виконавчий комітет Богуславської міської ради Обухівського району Київської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши опікуном ОСОБА_2 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 09 лютого 1999 року Богуславським РВ ГУМВС України в Київській області, РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ). Також заявник просить суд призначити судово-психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_3 , з метою визначення її психічного стану.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є його матір`ю, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 тривалий час тяжко хворіє, є особою похилого віку, тобто повною мірою не може усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, потребує постійного нагляду та турботи, потребує паліативного догляду вдома та отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи, що підтверджується висновками лікарсько-консультативної комісії КНП БМР «Богуславський центр первинної медико-санітарної допомоги №9 від 29.10.2021 та №545 від 13.11.2023. Рішенням виконавчого комітету Богуславської міської ради № 274/14 від 15 грудня 2023 року ОСОБА_2 рекомендовано в якості опікуна ОСОБА_3 .

В судовому засіданні представник заявника адвокат Чайка О.В. звернулася до суду з клопотанням, в якому просить призначити по справі судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Адвокат особи стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_1 не заперечував проти призначення по справі судової психіатричної експертизи.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

4. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Призначення експертизи відповідно до п. 2 ч.1 ст. 105 ЦПК України є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Оскільки є дані про те, що ОСОБА_3 є особою похилого віку і має тяжкі захворювання у вигляді органічного захворювання головного мозку судинного генезу з вираженим інтелектуально-мнестичним зниженням та як наслідок не здатна до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду довічно, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії КНП БМР «Богуславський центр первинної медико-санітарної допомоги № 545 від 13.11.2023, перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП Богуславської міської ради «Богуславська ЦЛ» та без проведення відповідної експертизи не можливо буде правильно вирішити справу, суд вважає за необхідне призначити по справі судову психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання».

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі у зв`язку з призначення судом експертизи.

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст.ст. 103, 105, 252 ч.1 п.5 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 та Виконавчий комітет Богуславської міської ради Обухівського району Київської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судову психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», попередивши їх про кримінальну відповідальність по ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Для проведення експертизи експертам надати матеріали справи № 358/167/24, медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_3 .

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

2) на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий: суддя М. Б. Тітов

Присяжні: І.В.Харченко О.М.Шарлай

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117587287
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —358/167/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні