Ухвала
від 12.03.2024 по справі 532/324/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/324/24

2-о/532/44/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Назарьової Л. В,

присяжних Поцелуйко Т. І, Дівніч М. М,

з участю секретаря судового засідання Маляренко І. М,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки клопотання Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про призначення по справі експертизи

Встановив:

У провадженні Кобеляцького районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за заявою Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про скасування рішення суду та поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 .

Одночасно з заявою заявником подано клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 .

Учасники справи будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явились.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання про призначення експертизи необхідно задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Під достатніми даними необхідно розуміти будь-яку інформацію, яка дозволяє припустити наявність у фізичної особи певних психічних розладів. Джерелом інформації може бути медична документація (медичні карти амбулаторного чи стаціонарного хворого із психіатричних закладів або виписки з них; довідки з психоневрологічних закладів про те, що особа перебувала чи перебуває на обліку через психічне захворювання; довідки з медичних закладів про наявність захворювань які не є психічними, але які впливають на психічну діяльність особи).

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 визнаний судом обмежено дієздатним, оскільки страждав психічним розладом у вигляді розладів особистості та поведінки органічного походження комбінованого генезу.

На цей час, згідно відомостей лікарської комісії медичного центру Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату Голтвянський В. В. За час перебування у інтернаті психічний стан ОСОБА_1 залишався стабільним, до психіатричного стаціонару не госпіталізовувався, поведінка впорядкована, режиму відділення не порушує, має своє коло спілкування, будує плани на майбутнє, оманів сприйняття, судинних нападів не спостерігалось. До свого захворювання критики частково збережена.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до пункту 1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженогонаказом Міністерства охорони здоров`я №397 від 08.10.2001 рокусудово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Як вбачається з ч. 1 ст. 103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Таким чином, оскільки з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , а також його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними необхідні спеціальні знання, з урахуванням того, що в наявних у матеріалах справи даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи достатньо для призначення експертизи, суд вважає, що по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз ДУ «Інститут Судової психіатрії МОЗ України».

Крім цього, в розпорядження експертів необхідно надати медичну документацію на ім`я ОСОБА_1 .

Згідно пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 103, 105, 252, 352-354 ЦПК України, суд

Постановив:

Зобов`язати представника Ліщинівського психоневрологічного-будинку інтернату надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області наявну медичну документацію на ім`я ОСОБА_1 .

Клопотання Ліщинівського психоневрологічного-будинку інтернату про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічний розлад? Якщо так, то на який саме?

2. Чи здатний ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ознаками психічної хвороби та стану здоров`я встановлення над ним опіки чи піклування?

Обов`язок доставки ОСОБА_1 до Полтавської філії судових експертиз ДУ «Інститут Судової психіатрії МОЗ України» для проведення експертизи покласти на адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату.

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судових експертиз ДУ «Інститут Судової психіатрії МОЗ України» (адреса місцезнаходження: пошт. інд. 36013, Полтавська область, Полтавський район, м. Полтава, вул. Медична, 1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Відповідно до вимог частини 2 статті 299 ЦПК України судові витрати за проведення експертизи відносяться на рахунок держави.

Для проведення експертизи надіслати експертам копію цієї ухвали, матеріали цивільної справи та медичну документацію про стан здоров`я ОСОБА_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавськогго апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117587901
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення по справі експертизи

Судовий реєстр по справі —532/324/24

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні