Рішення
від 04.03.2024 по справі 572/4236/23
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сарненський районний суд

Рівненської області


Справа № 572/4236/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2024 року м. Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області в складі головуючого судді Довгого І.І., за участю секретаря судових засідань - Мигаль Н.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав стосовно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування якого посилається на те, що ОСОБА_2 під час шлюбу і після його розірвання шлюбу 26.08.2020 року, застосовує фізичне насильство до дітей. Участі у вихованні та утриманні дітей не приймає, а своїм ставленням та поведінкою наносить дітям психологічні травми. Після неодноразових спроб погуляти з дітьми на вулиці, останні не мали бажання спілкуватися з батьком та швидко поверталися з прогулянок. На даний час позивач одружена з ОСОБА_5 і дітям забезпечено повноцінний фізичний та психологічний розвиток.

Позивач підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просить позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, заявою не заперечує проти позову та просить справу розглядати у його відсутність.

Представник служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області позов підтримує повністю.

Дослідивши документи і матеріали справи, з`ясувавши обставини, яким позивач обґрунтовує свої вимоги, давши оцінку доказам, що мають значення для справи, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, а тому підлягають задоволенню.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України передбачено, що батько може бути позбавлений батьківських прав, якщо він ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» передбачено, зокрема, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків.

Абзацом 1 і 2 пункту 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» встановлено, зокрема, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розглядати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 , та ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 , батьком значиться ОСОБА_2 .

Відповідно до довідки №111 від 30.06.2023 року виданою дирекцією Опорного закладу загальної середньої освіти «Степанський ліцей» Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області ОСОБА_2 не бере участі в освітньому процесі своїх дітей, не цікавиться навчальними успіхами дітей, не спілкується з вчителями, не бере участі в батьківських зборах.

Згідно повідомлення Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області №С-208/205/01-2023 від 10.07.2023 року за 2020 та 2021 рік надійшло два звернення: 09.03.2020 року ОСОБА_2 наніс тілесні ушкодження своїй донці ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 в магазині пошкодив товар та систематично вчиняє домашнє насильство і погрожує фізичною розправою.

Так, з висновку органу опіки та піклування Степанської селищної ради, який затверджений рішенням виконавчого комітету Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області №25 від 16.02.2024 року вбачається, що ОСОБА_2 свідомо нехтує батьківськими обов`язками відносно своїх дітей, діти батька бояться, тому що він постійно п`яний та кричить, спричинив тілесні ушкодження донці ОСОБА_3 . Тому, позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітніх дітей є доцільним.

Відповідач ухиляється від обов`язку по вихованню та утриманню неповнолітніх дітей, не цікавиться їх долею, в зв`язку з чим у відповідності до вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України його слід позбавити батьківських прав.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, та якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі викладеного, ст. ст. 164,181 СК України, керуючись ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 (зареєстрованої: АДРЕСА_1 , проживаючої: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до ОСОБА_2 (зареєстрованого: АДРЕСА_3 , паспорт громадянина України НОМЕР_4 ), третя особа - служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської (34560, майдан Незалежності, 1 смт. Степань Сарненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 44198466) про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав стосовно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Сарненський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 (тридцяти) днів з дня вручення повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 04 березня 2024 року.

Суддя :

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117588576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —572/4236/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні