Ухвала
від 12.02.2024 по справі 204/1298/24
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/1298/24

Провадження № 1-кс/204/354/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року слідчий суддя Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника слідчого відділу Волноваського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Волноваської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_5 , про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України,-

встановив:

До суду надійшло клопотання заступника начальника слідчого відділу Волноваського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Волноваської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_5 , про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

В обґрунтуванняклопотання зазначено,що упровадженні слідчоговідділу Волноваського РВПГУНП вДонецькій областіперебувало кримінальнепровадження №12021052630000937від 13.12.2021року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 13 грудня 2021 року до чергової частини Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області надійшло повідомлення про те, що на електричній підстанції смт. Новотроїцьке, Ольгинської ТГ Волноваського району Донецької області, під час проведення підрядних робіт з її реконструкції, працівник Товариства з обмеженої відповідальністю ЕДС-Інжинрінг ЄРДПОУ 38114069 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкав: АДРЕСА_1 отримав смертельне ураження електричним струмом.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні тривалий час не здійснюється у зв`язку із втратою матеріалів через окупацію м. Волновахи, Донецької області регулярними військами російської федерації, при цьому матеріали кримінального провадження залишилися у адміністративній будівлі Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області за адресою: Донецька область, м. Волноваха, пров. Енергетичний, 3. Зокрема, факт захоплення адміністративної будівлі Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області є предметом розслідування кримінального провадження № 42022052630000004 від 11.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. З ст. 289, ст. 341 КК України. Втрата матеріалів кримінального провадження унеможливлює прийняття органом досудового розслідування протягом тривалого часу остаточного процесуального рішення, а також дотримання положень ст. 2 КПК України, відповідно до якої «завданням кримінального провадження ... є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування...». На даний час кримінальне провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України перебуває у провадженні та обліковується за СВ Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області, досудове розслідування у ньому не завершилося направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

У СВ Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області, тимчасово розташованому на даний час за адресою: Донецька область, м. Покровськ, вул. Мандрика, 7, залишились копії матеріалів зазначеного кримінального провадження, а саме: копія витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань; копія рапорту інспектора чергового про реєстрацію повідомлення до журналу єдиного обліку; копія доручення про проведення досудового розслідування; копія повідомлення про початок досудового розслідування; копія постанови про визначення слідчих, які здійснюватимуть досудове розслідування; постанова керівника окружної прокуратури про призначення групи прокурорів у кримінальному провадженні; копія постанови про визначення слідчих, які здійснюватимуть досудове розслідування.

Метою відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження є забезпечення додержання принципу верховенства права та реалізації передбачених ст. 2 КПК України завдань кримінального провадження щодо захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У даному кримінальному провадженні про підозру нікому не повідомлялось. Інформація щодо осіб, які брали участь у кримінальному провадженні із зазначенням їх процесуального статусу на даний час відсутня, так як знаходилась в матеріалах втраченого кримінального провадження. Надати відомості щодо переліку слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні не надається можливим у з`вязку з втратою таких матеріалів. У зв`язку з чим, на підставі ст.615'1КПК України, начальник слідчого відділу Волноваського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області звертається до суду з даним клопотанням.

В судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити та провести судове засідання без застосування засобів фіксації про що також надав письмову заяву.

Дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що вимоги клопотання слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 615-1 КПК України, відновленню підлягають втрачені матеріали кримінального провадження, яке не завершилося направленням обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 615-1 КПК України, матеріали кримінального провадження не направленні з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, підлягаютьвідновленню за рішенням слідчого судді у разі надходження клопотання від прокурора або слідчого чидізнавача, погодженого з прокурором, або сторони захисту чи потерпілого, за умови наявності витягу з Єдиного реєстру досудового розслідування або постанови про початок досудового розслідування, винесеної у порядку, передбаченому статтею 615 цього Кодексу, наявних у цьому кримінальному провадженні відповідних матеріалів фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інших носіїв інформації, а також копій документів, засвідчених з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Згідно ч. З ст. 615-1 КПК України, клопотання про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження розглядається слідчим суддею того суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - іншого суду, визначеного в порядку, передбаченому законодавством.

Відповідно до ч. 5 ст. 615-1 КПК України, на підставі зібраних і перевірених матеріалів слідчий суддя постановляє ухвалу про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

Слідчим суддеювстановлено,що упровадженні упровадженні СВВолноваського РВПГУНП вДонецькій областіперебувало кримінальнепровадження №12021052630000937від 13.12.2021року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що матеріали кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України зберігалися в приміщенні Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області. У зв`язку з активними бойовими діями в м. Волноваха, та в подальшому з повною окупацією м. Волноваха Донецької області частина кримінальних проваджень, що знаходяться у провадженні СВ Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області, не були вивезені з Волноваського РВП ГУНП в Донецькій області.

Оцінюючи вказанідокази,слідчий суддявважає їхдостатніми длявідновлення втраченихматеріалів кримінальногопровадження,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань №12021052630000937від 13.12.2021року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Таким чином, враховуючи, що матеріали кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України - втрачено, а відновлення таких матеріалів необхідне для прийняття по кримінальному провадженню законного та обґрунтованого рішення відповідно до положень глави 24 КПК України, а також захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, іншого шляху, крім як відновлювати матеріали кримінального провадження не має, слідчий суддя доходить до переконання, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а матеріали кримінального провадження підлягають відновленню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.110, 615-1 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання заступника начальника слідчого відділу Волноваського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Волноваської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_5 , про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України - задовольнити.

Відновити втрачені матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, а саме:

1.витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

2.рапорт інспектора чергового про реєстрацію повідомлення до журналу єдиного обліку.

3.доручення про проведення досудового розслідування.

4.повідомлення про початок досудового.

5.постанова про визначення слідчих, які здійснюватимуть досудове розслідування.

6.постановапро призначення групи прокурорів у кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117599269
СудочинствоКримінальне
Сутьвідновлення втрачених матеріалів кримінального провадження №12021052630000937 від 13.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України

Судовий реєстр по справі —204/1298/24

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Білик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні