Рішення
від 11.03.2024 по справі 196/239/24
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/239/24

№ провадження 2-о/196/28/2024

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року смт. Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Бабічевої Л.П.,

за участю секретаря судового засідання - Шевченко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Царичанка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Могилівська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, Царичанська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин між нею та її матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви заявниця послалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 .

Після смерті матері відкрилась спадщина на 1/2 частки земельної ділянки площею 6.9606 гектарів, кадастровий номер 1225684000:02:004:0051, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Новопідкрязької сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

Звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за законом, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність необхідних документів для встановлення родинних відносин з померлою. Так, було виявлено розбіжність у зазначенні ім`я померлої, оскільки згідно свідоцтва про смерть померла " ОСОБА_3 ", у свідоцтві про народження заявниці у графі мати записана " ОСОБА_3 ".

Встановлення даного факту необхідно заявниці для оформлення спадкових прав після померлої матері.

Тому заявниця просить встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області, є її матір`ю.

Ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 23 лютого 2024 року було відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд та від державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Фрізен Н.Ю. витребувано копію спадкової справи після померлої ОСОБА_2 (а.с.15).

Заявниця ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд даної справи у її відсутність, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити (а.с. 29).

Представник заінтересованої особи - Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області у судове засідання не з`явився. Від сільського голови Дружка В.В. до суду надійшла заява про розгляд даної справи у відсутність їхнього представника, проти задоволення вимог заявниці не заперечують (а.с. 28).

Представник заінтересованої особи Царичанської держаної нотаріальної контори Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи, заінтересована особа повідомлена належним чином (а.с.31).

Дослідивши надані письмові докази в їх сукупності, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі згідно з п.1 ч.1 ст.315ЦПКУкраїни і справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 18.06.2020 року (а.с. 4).

У вказаному свідоцтві про смерть, яке було видано на підставі оригіналу паспорта громадянина України, прізвище, ім`я та по батькові померлої значиться - " ОСОБА_2 " (а.с. 4).

У свідоцтві про народження заявниці серії НОМЕР_2 від 15.10.1964 року у графі мати зазначена « ОСОБА_2 » (а.с. 7).

Згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 від 14.06.1950 року прізвище, ім`я, по батькові померлої на російській мові « ОСОБА_4 » (а.с.5), яка згідно свідоцтва про одруження серія НОМЕР_4 від 09.04.1964 року змінила своє прізвище на « ОСОБА_5 » (а.с.6).

Після померлої ОСОБА_2 до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Фрізен Н.Ю. із заявою про прийняття спадщини за законом звернулася заявниця в справі ОСОБА_1 (а.с.21).

Інші спадкоємці після смерті ОСОБА_2 , які прийняли спадщину, відсутні, що підтверджується копією Спадкової справи №20/2021 та інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) (а.с.19-27).

Відповідно до довідки виконкому Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 01.02.2021 року №154, гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 , з 10.01.1977 року та мала такий склад сім`ї: донька ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.10).

Відповідно до довідки виконкому Могилівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 01.02.2021 року №155, гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 з 10.01.1977 року разом з нею на день її смерті була зареєстрована та проживала ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 з 12.12.2001 і проживає по цей час (а.с.23).

Отже, враховуючи вищевказані докази, суд вважає підтвердженим факт родинних відносин між заявницею та її матір`ю ОСОБА_2 .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПКУкраїни суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявниці для оформлення спадкових прав після померлої матері, а тому даний факт має юридичне значення.

Заявниця не має іншої можливості з незалежних від неї обставин встановити факт родинних відносин між нею та померлою матір`ю.

За таких обставин, аналізуючи надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви, оскільки факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області, є матір`ю заявниці ОСОБА_1 , підтверджено наданими письмовими доказами та у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність та правдивість фактів, повідомлених заявницею.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 78-80, 206, 247, 259, 263-265,315,319,354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області, є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Новопідкряж Царичанського району Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце реєстрації проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Могилівська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, адреса місцезнаходження: с.Могилів, вул. Панікахи, 3 Дніпровського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ: 04338138.

Заінтересована особа: Царичанська держана нотаріальна контора Дніпропетровської області, адреса місцезнаходження: смт.Царичанка, вул.14-ї Гв.Дивізії, 15 Дніпровського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ: 02891210.

Суддя Л.П. Бабічева

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117599678
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —196/239/24

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні