Ухвала
від 12.03.2024 по справі 341/502/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/502/24

Номер провадження 2/341/277/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року м. Галич

Суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області Васильцова Г.А., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Більшівцівської селищної ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить визначити їй, додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті її сестри, ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком три місяці, після набрання рішенням законної сили.

Позовна заява повинна відповідати вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів що підтверджують вказані обставини.

Поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини позивач обґрунтовує поширенням на території України коронавірусу «COVID 19», а в подальшому введенням в Україні воєнного стану у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України.

Пленум Верховного Суду України у п. 24 своєї постанови № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», звернув увагу судів, що, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Так, позивачка зазначає як одну із причин пропуску строку для прийняття спадщини, епідеміологічну ситуацію в країні, пов`язану із коронавірусом «COVID-19».

Суд звертає увагу позивача, що карантинні обмеження на території України було введено з 12 березня 2020 року на підставі постанови КМУ від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19».

Таким чином,в даномувипадку позивачцінеобхідно викластиобставини,якими вонаобґрунтовує своївимоги,а саменавести поважніпричини,пропуску строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини,з моментуїї відкриття(відкриттяспадщини) по12березня 2020року (дату запровадження карантинних обмежень), що заважали їй звернутись до нотаріальної контори.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Таким чином, вважаю необхідним залишити позовну заяву без руху та надати позивачці строк для усунення недоліків, у 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Більшівцівської селищної ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків - 10 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Ганна ВАСИЛЬЦОВА

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117602100
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —341/502/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні