Рішення
від 11.03.2024 по справі 335/12633/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/12633/23 2/335/811/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Геєць Ю.В., за участю секретаря судового засідання Шарової А.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з викликом осіб цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „Партнер Хаус до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ „Керуюча компанія „Партнер Хаус звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, мотивуючи свої вимоги тим, що у період з 01.12.2020 року по 30.11.2023 року відповідачам було надано послуги з управління багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , на загальну суму 9 520 грн. 62 коп.

Позивач посилаючись на те, що за вказаний період відповідачами не здійснено оплату за надані послуги, просить стягнути солідарно з відповідачів у судовому порядку суму заборгованості за надані послуги за період з 01.12.2020 року по 30.11.2023 року, що складає 9520 грн. 62 коп., а також оплачений при подачі позовної заяви судовий збір.

Ухвалою суду від 25.12.2023 року було відкрито провадження в справі та призначено її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідно до ч. 8 ст. 279 ЦПК Українипри розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судове дебати не проводяться.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, в позовній заяві просить суд справу розглянути за його відсутністю, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Від відповідачів відзив на позов або письмові пояснення не надходили, відповідачі в судове засідання не з`явилися, про день та час судового засідання повідомлялися у встановленому законом порядку. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

З урахуванням положень ст.ст.223 ч. 4, 280 ЦПК України, суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

На підставі п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуга з управління багатоквартирним будинком є житловою послугою. Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором, вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем (ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Ч. 1. ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлює, що управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

У відповідності до абз. 1 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками. Аналогічну норму містить і Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» в абз. 1 ч. 5 ст. 11.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» діє на підставі Статуту. Відповідно до Статуту TOB «КК «Партнер Хаус» здійснює діяльність, пов`язану з управлінням нерухомим майном за винагороду, комплексним обслуговуванням об`єктів.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек. Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів відчудження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником кв. АДРЕСА_2 є ОСОБА_1 .

Згідно до інформації наданої Департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради, відповідачі по справі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровані за адресою: АДРЕСА_3 .

30.11.2020 року між співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 та КП «Запоріжремсервіс» уклали договір №848-УБ/1 про розірвання Договору про надання послуг з управління багатоквартирного будинку.

01.12.2020 року між ТОВ «КК «ПАРТНЕР-ХАУС» та уповноваженими загальними зборами співвласників на підписання договору особами, які діяли від імені всіх Співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , укладено Договір №02/12/2020 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (надалі Договір), який у відповідності до його п. 29 Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього договору, він вважається продовженим на один рік. Таким чином на теперішній час договір є чинним.

Згідно до зазначеного Договору Позивач (по договору Управитель) зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а Співвласники зобов`язується оплачувати Позивач (Управителю) послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього Договору.

Відповідно до п. 10 Договору для співвласників першого поверху ціна послуги з управління становить 6,67 гривень (в тому числі податок на додану вартість, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку, для співвласників вище першого поверху, ціна послуги з управління становить 6,67 гривень (в тому числі податок на додану вартість, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку.

Положеннями п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено понятгя споживача житлово-комунальних послуг - це індивідуальний або колективний споживач. У свою чергу п. 6 ч. 1 ст. 1 зазначеного Закону надає поняття індивідуальний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово- комунальної послуги.

На підставі п.5 ч.2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово- комунальні послуги»). Така ж вимога передбачена і ст. 68 ЖК України, в якій зазначено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного та громадського житлового фонду вносяться щомісяця.

Згідно з ч. 4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що зобов`язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 ЦК України. Згідно зазначеної статті, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його зобов`язань не допускається, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч. 2-4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

У відповідності до ч. З ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Ч. 3 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VІІІ передбачено, що дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Стаття 543 ЦК України передбачає, що у разі солідарного обов`язку боржників кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсягу як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Абз.1 п.7 зазначеного Договору визначено право Управителя (Позивача) вимагати оплати наданих послуг в порядку, за ціною тау строки, встановлені Договором. П.11 зазначеного договору плата за послугу з управління нараховується щомісяця та вноситься не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. Отже, Відповідач зобов`язаний оплатити спожиті послуги, а Позивач має право вимагати від Відповідача виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Абз. 7 п. 7 вказаного Договору Управитель (Позивач) має право вести претензійно-позовну роботу у разі виникнення заборгованості за надану послугу з управління в порядку і строки, встановлені законом та/або договором. Право на захист цивільних прав та інтересів у разі його порушення передбачено ст. 15 ЦК України, згідно зі ст. 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Починаючи з 01.12.2020 року по 30.11.2023 року позивач надавав відповідачам послугу з управління багатоквартирним будинком. Протягом зазначеного періоду від відповідачів не надходило скарг до позивача з приводу ненадання чи неналежного надання послуг позивачем. Отже, послуги згідно Договору надавались та надаються вчасно і в повному обсязі. Відповідачі послуги отримали, однак, їх сплатили не в повному обсязі. Дії відповідачів наносять шкоду позивачу, який втрачає можливість своєчасно проводити оплату за енергоносії, сировину, матеріали, своєчасно виконувати свої зобов`язання перед іншими споживачами.

Отже, відповідачі зобов`язані оплатити спожиті послуги, а Позивач має право вимагати від Відповідачів виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Відповідачі кожного місяця повинні сплачувати за надані послуги з управління багатоквартирним будинком: з 01.12.2020 року - 413,94 грн. на місяць виходячи із загальної площі квартири. Дана сума розраховується за формулою: тариф X загальну площу квартири, (6,67 грн. х 62,06 кв.мг = 413,94 грн.)

За вказаний період часу надання послуг з управління відповідачі частково сплачували за отриманні послуги на загальну суму 5381 грн. 22 коп.

Станом на дату звернення до суду по особовому рахунку № НОМЕР_1 сума боргу за надані послуги з управління багатоквартирним будинком складає 9 520 грн. 62 коп.

Вказане підтверджується розрахунком позивача про утворення заборгованості за особовим рахунком відповідачів № НОМЕР_1 .

Отже, перевіривши наданий позивачем розрахунок заборгованості, суд визнає його правильним, а також враховує, що відповідачами не надано доказів про погашення суми заборгованості або на спростування факту її наявності чи її розміру, а також зауважень, що неналежної якості наданих послуг.

Відповідачі в даному випадку є споживачами житлово-комунальних послуг, які надаються їм за зареєстрованим місцем постійного проживання.

На підставі викладеного, суд вважає позовні вимоги ТОВ „Керуюча компанія „Партнер Хаус законними та обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір в сумі 2684 грн. за подання позовної заяви підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача. Стягненню виходячи з кількості відповідачів з кожного окремо відповідача підлягають судові витрати (2684 : 3 = 894,66) в розмірі 894 грн. 66 коп.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 12, 81, 83, 89, 141, 259, 263-265, 268, 274, 280-284 ЦПК України, суд ,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Керуюча компанія „Партнер Хаус до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ), що зареєстровані за адресою: АДРЕСА_3 , на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ПАРТНЕР ХАУС» (ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: ІВAN НОМЕР_5 у банку АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО: 313399) заборгованість по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком за період з 01.12.2020 року по 30.1 1.2023 року у розмірі 9 520 (дев`ять тисяч п`ятсот двадцять гривень) 62 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ПАРТНЕР ХАУС» (ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: ІВAN НОМЕР_5 у банку АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО: 313399) судовий збір у розмірі 894 грн. 66 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ПАРТНЕР ХАУС» (ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: ІВAN НОМЕР_5 у банку АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО: 313399) судовий збір у розмірі 894 грн. 66 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ), що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ПАРТНЕР ХАУС» (ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: 1ВAN НОМЕР_5 у банку АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО: 313399) судовий збір у розмірі 894 грн. 66 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі у 30-денний строк з дня складення повного судового рішення, апеляційної скарги.

Суддя Ю.В.Геєць

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117603236
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/12633/23

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні