Ухвала
від 13.03.2024 по справі 688/661/24
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/661/24

№ 2-о/688/40/24

Ухвала

про призначення експертизи

13 березня 2024 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

у складі: головуючої судді Березюк Н.П.,

присяжних Шулик С.Л., Козака О.Г.,

за участю секретаря судового засідання Кулеші Л.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

представник органу опіки і піклування Книша Б.В.,

представника ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у м. Шепетівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи - органу опіки та піклування виконавчого комітету Михайлюцької сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, посилаючись на те, що донька є особою з інвалідністю з дитинства, страждає на глибоку розумову відсталість, потребує стороннього догляду та нагляду. 29.01.2024 ОСОБА_2 встановлено першу А групу інвалідності інвалід з дитинства, що підтверджується відповідною довідкою серії 12ААГ № 777451.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні просив задовольнити клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, просив долучити до справи історію хвороби ОСОБА_2 з Михайлюцької дільничної лікарні та витребувати у КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» Шепетівської міської ради Хмельницької області історію хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування Михайлюцької сільської ради у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання заявника.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Спеціальний С.П. не заперечив щодо призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, долучення історії хвороби ОСОБА_2 з Михайлюцької дільничної лікарні та витребування у КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» Шепетівської міської ради Хмельницької області історію хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання про призначення експертизи належить задовольнити.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Враховуючи, що вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд дійшов висновку призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає за необхідне провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Клопотання ОСОБА_1 про долучення історії хвороби ОСОБА_2 з Михайлюцької дільничної лікарні та витребування у КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» Шепетівської міської ради Хмельницької області історію хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 105, 252, 298 ЦПК України, суд

постановив:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (32120, с. Скаржинці Хмельницького (Ярмолинецького) району Хмельницької області, Розсошанська ОТГ Хмельницької області).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я брати участь в судовому засіданні та особисто дати пояснення по суті справи?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витребувати з КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» Шепетівської міської ради Хмельницької області (вул. Захисників України, 85 м. Шепетівка Хмельницької області) медичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : історії хвороби та наявні медичні картки.

Копію ухвали, матеріали цивільної справи №688/661/24 2о/688/40/24 та медичну документацію ОСОБА_2 направити експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (32120, с. Скаржинці Хмельницького (Ярмолинецького) району Хмельницької області, Розсошанська ОТГ Хмельницької області) для виконання.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, а у разі постановлення ухвали поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту підписання ухвали суддею.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду. В разі оголошення вступної та резолютивної частини ухвали або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи строк оскарження ухвали обчислюється з дня складання її повного тексту.

Суддя Неоніла БЕРЕЗЮК

Присяжні Світлана ШУЛИК

Олександр КОЗАК

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117604671
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —688/661/24

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні