Ухвала
від 04.03.2024 по справі 452/1811/22
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

452/1811/22

1-в/465/201/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2024 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника КНП ЛОР «ЛОКПЛ», лікуючого лікаря ОСОБА_4 ,

особи, стосовно якої подано заяву ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у судовому засіданні у м. Львові заяву голови ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня ОСОБА_7 та лікуючого лікаря-психіатра ОСОБА_8 щодо продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечні діяння, передбачені ч.3 ст.185, ч.4 ст.296, ч.2 ст.342 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Голова ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня ОСОБА_7 та лікуючий лікар-психіатр ОСОБА_8 звернулись до суду з заявою щодо продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви покликаються на те, що у КНП ЛОР "ЛОКПЛ" з 01.09.2022 року виконуються примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом відносно ОСОБА_5 на підставі ухвали Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 01.09.2022 року.

Вказують, що 13.02.2024 року гр. ОСОБА_5 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру №29 від 13.02.2024 р.), що прийшла до висновку, що на даний час ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді органічного шизофреноподібного розладу; за своїм психічним станом ОСОБА_5 потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Враховуючи наведене, просить продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник КНП ЛОР «ЛОКПЛ» лікуючий лікар-психіатр ОСОБА_4 заяву підтримала з мотивів, зазначених у заяві, та зазначила, що хворий ОСОБА_5 потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Прокурор в судовому засіданні заяву підтримала та просила таку задоволити.

ОСОБА_5 та його захисник в судовому засіданні не заперечили щодо задоволення заяви та продовження примусових заходів медичного характеру.

Заслухавши думку прокурора, захисника, лікуючого лікаря-психіатра - представника КНП ЛОР «ЛОКПЛ», хворого ОСОБА_5 , дослідивши матеріали заяви, суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з такого.

Згідно з ч.1 ст.95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за письмовою заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно з вимогами ст.514 КПК України, продовження зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосованих заходах медичного характеру.

Відповідно до ч. 1- 3 ст.17 Закону України «Про психіатричну допомогу» перебування особи в закладі з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію. Особа, яку було госпіталізовано до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, повинна оглядатися комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на місяць з часу госпіталізації з метою встановлення наявності підстав для продовження чи припинення такої госпіталізації. У разі необхідності продовження госпіталізації в примусовому порядку понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження такої госпіталізації. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обгрунтування про необхідність продовження такої госпіталізації. В подальшому продовження госпіталізації особи в закладі з надання психіатричної допомоги проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Згідно з ст.19 Закону «Про психіатричну допомогу» питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Судом встановлено, що ухвалою Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 01.09.2022 року застосовано до ОСОБА_5 примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня" із звичайним наглядом, до його видужання.

В подальшому, ухвалами Франківського районного суду м.Львова від 19.05.2023 року та 04.10.2023 року продовжено застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_5 .

Відповідно до Висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру №29 від 13.02.2024 року ОСОБА_5 на даний час страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді органічного шизофреноподібного розладу; за своїм психічним станом ОСОБА_5 потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

До наданої суду заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру №29 від 13.02.2024 року, який містить обґрунтування про необхідність продовження такої госпіталізації, що є підставою для продовження примусового лікування.

Враховуючи висновок лікарів-психіатрів, пояснення лікаря-психіатра, надані в судовому засіданні, відповідно до яких досягти повноцінної ремісії у психічному стані хворого ОСОБА_5 не вдалося, спостерігається лише період її формування, психічний стан залишається нестабільним, думку інших учасників процесу, суд приходить до висновку, що заяву голови ЛПК КНП ЛОР "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня" ОСОБА_7 та лікуючого лікаря-психіатра ОСОБА_8 щодо продовження застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід задоволити.

Керуючись ст.ст.92-95 КК України, ст.ст.512, 514 КПК України, ст.ст.17, 19 Закону України Про психіатричну допомогу, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву голови ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня ОСОБА_7 та лікуючого лікаря-психіатра ОСОБА_8 щодо продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задоволити.

Продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечні діяння, передбачені ч.3 ст.185, ч.4 ст.296, ч.2 ст.342 КК України.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Львівського апеляційного суду через Франківський районний суд м. Львова протягом 7 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 11.03.2024 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117605834
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —452/1811/22

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні