Ухвала
від 13.03.2024 по справі 599/518/24
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 599/518/24

нн.п.2/599/172/2024

УХВАЛА

Іменем України

13 березня 2024 року суддя Зборівського районного суду Тернопільської області Снігурський В. В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Зборівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Південно - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 з вимогами про визнання батьківства щодо дітей - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позов заявлено в порядку ст.128 Сімейного кодексу України.

Згідно ч.3 ст.128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до ч.4 ст.128 СК України позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

В силу ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

До позовної заяви долучено копії свідоцтв про народження дітей, в яких батьком дітей зазначено ОСОБА_5 .

Однак у свідоцтвах про народження дітей не міститься відомостей того, що запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Згідно підрозділу 1 розділу 3 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 №52/5, визначено порядок державної реєстрації народження фізичної особи. Відомості вносяться до актового запису про народження, в тому числі і про батька дитини, у разі якщо мати і батько не перебували у шлюбі, про що робиться відповідна відмітка.

Тобто належним доказом того, що запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу, може бути актовий запис про народження дитини, витяг з книги реєстрації народжень, відповідна довідка органу державної реєстрації актів цивільного стану, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Згідно п.16 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 р. №1064, на безоплатне отримання витягу з Реєстру мають право особи, що звернулися за видачею витягу про те, що державна реєстрація народження проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Згідно ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Оскільки вимоги про надання доказів того, що запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 СК України, прямо передбачені законом, тобто ч.4 ст.128 СК України, позивач (його представник) зобов`язаний надати такі документи.

Таким чином позовна заява не відповідає вимогам ст.175, ст.177 ЦПК України, оскільки на підставі наданих представником позивача документів суд не може вирішити питання про прийняття позову та відкриття провадження у справі.

В силу ч.1 ст.185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу (його представнику) надати строк для усунення недоліків

Керуючись ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

позовну заяву залишити без руху. Позивачу (його представнику) на протязі десяти днів з дня отримання копії даної ухвали надати суду документи про те, що запис про батька дітей у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Якщо позивач (його представник) відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вказані вимоги, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявнику. Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Зборівського

районного суду В. В. Снігурський

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117605890
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —599/518/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Снігурський В. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Снігурський В. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Снігурський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні