Ухвала
від 13.03.2024 по справі 673/38/24
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Деражнянський районний суд Хмельницької області

вул.Миру,43 м.Деражня, Хмельницький р-н, Хмельницька обл., Україна ін.32200

Справа № 673/38/24

Провадження № 1-кп/673/51/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2024 р.м.Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 та її захисника адвоката ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження № 42024242240000035, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.09.2023 року, за яким обвинувачується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 , зареєстрована по АДРЕСА_2 , українка, громадянка України, яка має на утриманні дві неповнолітні дитини, раніше не судима, -

- за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,-

В С Т А Н О В И В:

До Деражнянського районного суду Хмельницької області надійшло клопотання про закриття вказаного вище кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Обвинувачена підтримала подане її захисником клопотання та просила задовольнити його вимоги із викладених в ньому підстав.

Прокурор у судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечувала.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченої та її захисника, з`ясувавши умови та підстави закриття кримінального провадження, що передбачені КК України, дослідивши матеріали справи суд дійшов наступного висновку.

Так, судом об`єктивно встановлено, що відповідно до абзацу 1 статті 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» №2811-XII від 21.11.1992, право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

При цьому, відповідно абзацу 4 вказаної статті закону, жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

Згідно п.49 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ №1751 від 27.12.2001 (в редакції чинній станом на 30.11.2016) особи, яким виплачується державна допомога сім`ям з дітьми, зобов`язані повідомляти органи, що призначають і виплачують зазначену допомогу, про зміну всіх обставин, які впливають на виплату державної допомоги (зміни у складі сім`ї, перевищення середньомісячного сукупного доходу сім`ї тощо).

Так, ОСОБА_4 , проживаючи спільно з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в АДРЕСА_1 без реєстрації шлюбу однією сім`єю як чоловік та дружина, з початку 2017 року, прийняла рішення заволодіти шляхом обману бюджетними коштами призначеними для виплати відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми».

З метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами, після народження 14.06.2017 у цивільному шлюбі спільного з ОСОБА_6 дочки ОСОБА_7 , умисно, повідомила у Деражнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області про необхідність записати прізвище дочки, за вказівкою матері на своє прізвище, як ОСОБА_7 , про що було видано 20.06.2017 свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 .

Далі, ОСОБА_4 всупереч вимогам абз. 4 ст. 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми», реалізуючи свій умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами, діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив, з метою особистого незаконного збагачення, усвідомлюючи протиправний та суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх шкідливі наслідки і свідомо бажаючи настання таких наслідків 04.07.2017 власноручно заповнила та подала заяву з додатками до управління соціального забезпечення Деражнянської районної державної адміністрації в Хмельницькій області, яке розташоване м.Деражня вул. Миру, 39, Хмельницької області, для призначення грошової допомоги на дитину, як одинокій матері і рішенням управління соціального захисту населення Деражнянської РДА від 04.07.2017 їй призначено

виплату щомісячної допомоги на дитину, як одинокій матері з нарахуванням грошової допомоги на банківський рахунок, який нею зазначено в заяві про призначення допомоги і відкритий в банку АТ КБ «ПриватБанк» на ім`я ОСОБА_4 .

На підставі поданої заяви, ОСОБА_4 шляхом обману, діючи умисно, не маючи права на отримання державної допомоги на дитину, як одинока матір, в період часу з 01.06.2017 по 31.12.2017, незаконно заволоділа державними коштами у виді соціальної допомоги в сумі 3412,5 гривень, які їй перераховувалися управлінням соціального захисту населення Деражнянської РДА на її рахунок відкритий в банку АТ КБ «ПриватБанк», чим своїми протиправними діями спричинила матеріальної шкоди управлінню соціального захисту населення Деражнянської РДА (на даний час відділу з питань обслуговування громадян, призначення та виплати держаних соціальних допомог (м. Деражня) управління соціального захисту населення Хмельницької РДА) на вказану суму.

Своїми умисними діями, які виразились у заволодінні чужим майном шляхом обману, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України.

Так, відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку з звільненням особи від кримінальної відповідальності.

У відповідності до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Частиною четвертою ст. 286 КПК України визначено, що якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно з ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: 1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі; 2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років; 3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини; 4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину; 5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Строк давності - це передбачений ст. 49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, від кримінальної відповідальності.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі закінчення строків давності є обов`язковим, за винятком випадку застосування давності, передбаченого ч. 4ст. 49 КК України.

Отже, встановивши наявність усіх передбачених законом обставин, суд, зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності за цією підставою, незалежно від того, на якій стадії перебуває кримінальне провадження, але до набрання вироком суду законної сили.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, кримінальне правопорушення мало місце вкінці березня 2020 року, та органом дізнання його дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 358 КК України, санкція якої передбачає покарання у виді штрафу до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Відповідно до положень ст. 12 КК України кримінальне правопорушення за ч. 1ст. 358 КК України відноситься до кримінальних проступків. Кримінальним проступком є передбачене КК України діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Згідно із п. 2 ч. 1ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Виходячи з фактичних обставин, які викладені в обвинувальному акті, кримінальне правопорушення мало місце в період з 01.06.2017 року по 31.12.2017 року, тому на момент розгляду даного кримінального провадження пройшло більше трьох років, протягом зазначеного строку ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності не притягувалася, перебіг давності не переривався та не зупинявся, відтак на час судового розгляду справи сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст.49 КК України трирічний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, суд має достатні підстави звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження за обвинуваченням її у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та кримінальне провадження по обвинуваченню її у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України - закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Водночас, суд вважає за необхідне продовжити судовий розгляд вказаного кримінального провадження в частині іншого обвинувачення ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 190 КК України, призначивши справу до судового розгляду.

Так, сторони обвинувачення та захисту проти призначення справи до судового розгляду не заперечували, заяв та клопотань суду не подавали.

Враховуючи викладене, з метою підготовки даного кримінального провадження до судового розгляду, у відповідності до вимог ст. 315 КПК України, судом було визначено дату та місце проведення судового розгляду; з`ясовано, що судовий розгляд необхідно здійснювати у відкритому судовому засіданні; також з`ясовано питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді; розглянуто клопотання учасників судового провадження про здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту та витребування певних речей чи документів; а також вчинено інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду.

Запобіжний захід щодо обвинуваченої особи під час досудового розслідування не обирався.

Крім того, у відповідності до ст. 314-1 КПК України, з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачену особу, а також прийняття судового рішення про міру покарання, враховуючи обвинувачення даної особи у вчиненні злочину, класифікованого частинами 2-4 ст. 12 КК України, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі, за відсутності визначених пунктами 1-7 ч. 4 ст. 314-1 КПК України обставин, суд вважає за необхідне зобов`язати відповідний районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області скласти досудову доповідь за ухвалою суду.

Таким чином, з`ясувавши в учасників судового провадження їх думку щодо можливості призначення судового розгляду та завершивши підготовку до судового розгляду, суд вважає за можливе постановити ухвалу про призначення судового розгляду по даному кримінальному провадженню не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 44, ст. 49 КК України, п.1 ч.2 ст. 284, ч.6 ст. 286, ст.ст. 369-372 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження, задовольнити.

Закрити кримінальне провадження № 42024242240000035, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.09.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Продовжити судовий розгляд вказаного кримінального провадження щодо ОСОБА_4 в частині іншого її обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого за ч. 2 ст. 190 КК України.

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта по обвинуваченню ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України на 23.03.2024 року о 09 год. 30 хв., який провести у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 Деражнянського районного суду Хмельницької області за адресою: 32200, місто Деражня Деражнянський район Хмельницької області, вул. Миру, 43.

Зобов`язати Хмельницький районний сектор №4 філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області скласти та надати в строк до закінчення розгляду справи досудову доповідь відносно обвинуваченого ОСОБА_4 , яку долучити до матеріалів кримінального провадження.

Копію даної ухвали та обвинувального акту надіслати до вищезазначеного районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області для виконання в строк до закінчення судового розгляду даної справи.

Всі документи, інші матеріали, надані суду під час даного судового провадження його учасниками, що мають значення для цього кримінального провадження, долучити до обвинувального акта та вважати матеріалами кримінального провадження (кримінальною справою).

Про день судового засідання повідомити сторони обвинувачення та захисту, інших учасників кримінального провадження, а також викликати свідків за клопотанням сторін.

Ухвала в частині закриття кримінального провадження може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117605947
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.09.2023 року, за яким обвинувачується ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 , зареєстрована по АДРЕСА_2 , українка, громадянка України, яка має на утриманні дві неповнолітні дитини, раніше не судима, - - за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності

Судовий реєстр по справі —673/38/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні