Рішення
від 13.03.2024 по справі 718/239/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 718/239/24

Провадження 2/718/33/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі: головуючої - судді Масюк Л.О., секретаря Харабара А.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (с. Южинець Чернівецького району Чернівецької області), інтереси якої представляє ОСОБА_2 , до територіальної громади с. Киселів Чернівецького району Чернівецької області в особі Веренчанської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , звернулася до суду з позовом до територіальної громади с. Киселів Чернівецького району Чернівецької області в особі Веренчанської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Посилається на те, що спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 за заповітом є вона, ОСОБА_1 , інших спадкоємців за законом та заповітом немає.

Зазначає, що після смерті тітки вона підтримує в належному стані житловий будинок та обробляє земельну ділянку.

Вказує на те, що вона звернулася до нотаріуса з заявою про оформлення спадщини та 27.12.2023 року отримала Постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій, так як у неї відсутні та нею не подано державній нотаріальній конторі правовстановлюючі документи на спадковий житловий будинок та документи, що підтверджують реєстрацію права власності на цей будинок.

Враховуючи вищенаведене, просила позов задовольнити, визнати за нею право власності на спадкове майно.

Позивач ОСОБА_1 та її представник, адвокат Погурський В.І., в підготовче судове засідання не прибули, однак представник через канцелярію суду подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив справу розглядати за відсутності сторони позивача.

Представник відповідача територіальної громадис.Киселів Чернівецькогорайону Чернівецькоїобласті вособі Веренчанськоїсільської ради в підготовче судове засідання не прибув, однак через канцелярію суду подав заяву, в якій просив справу розглядати за його відсутності. Позов визнав в повному обсязі.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Частиною 3.ст. 200 ЦПК Українипередбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 05.01.2023 року (а.с. 9).

Відповідно до заповіту, посвідченого секретарем Киселівської сільської ради Кіцманського району Чернівецької області Топольницькою Г.М. від 20.05.2019 року, померла ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила розпорядження, відповідно до якого усе її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде її належати на день смерті і на що вона за законом матиме право, остання заповідає ОСОБА_1 (а.с.8).

Згідно довідки виконавчого комітету Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області № 376 від 20.09.2023 року вбачається, що згідно даних по господарського обліку (по господарська книга № 09 за 2021-2025 р. р., особовий рахунок НОМЕР_2 ) головою домогосподарства розташованого за адресою: АДРЕСА_1 була ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Киелів. (а.с.6).

Відповідно до Висновку про вартість майна експерта-оцінювача ОСОБА_4 від 03.01.2024 року вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 складає 201 244 грн.(а.с.7).

Відповідно до довідки характеристики № 345 від 22.12.2023 та технічного паспорта на житловий будинок від 18.12.2023, який виготовлено КП «Кіцманське БТІ» встановлено, що до складу господарства по АДРЕСА_1 входять: житловий будинок літ. А-І, загальною площею 66,20кв. м., житловою 44,50кв. м.; погріб, вхід у погріб літ. Пг, Вх, літня кухня літ. Б, сараї літ. В,Г, колодязь № 1, огорожа № 2-3. Дані об`єкти нерухомого майна побудовані в період з 1965 по 1977 роки. (а.с.11, 13-17).

Відповідно до Свідоцтва про право на спадщину від 27.12.2023 року ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку площею 1,1857 га. згідно Державного акта серія ЧВ №077525 від 08.11.2004 року після смерті ОСОБА_3 (а.с.12).

Відповідно до вимог ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно вимогст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України). Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч. 1ст. 1220 ЦК України). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1ст. 1221 ЦК України)..

Як передбаченостаттею 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Пленум Верховного Суду України у п.23постанови № 7 від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування»роз`яснив, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

У відповідності до роз`яснення ВССУ у п.3.1 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Позивачка фактично вступив у володіння та управління спадковим майном, але оскільки у неї відсутній оригінал правовстановлюючого документу на житловий будинок, та у зв`язку із відсутністю у позивача іншого способу щодо визнання права власності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав і оскільки це не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На підставі ст.ст.317,328,392,1218,1223,1261,1268 ЦК Українита керуючись ст.ст.4,12,13,81,247,263-265,354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканкою АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. А-І, загальною площею 66,20кв. м., житловою 44,50кв. м.; погріб, вхід у погріб літ. Пг, Вх, літня кухня літ. Б, сараї літ. В,Г, колодязь № 1, огорожа № 2-3, що належав ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4ст. 268 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення чи дня складання повного судового рішення.

Суддя Кіцманського

районного суду: Л.О. Масюк

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117608375
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —718/239/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні