Ухвала
від 13.03.2024 по справі 355/185/24
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/185/24

Провадження № 2-о/355/12/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року Баришівський районний суд Київської області

в складі: головуючого судді Чехова С.І.

присяжних Правосуд А.І., Попович С.В.

за участю секретаря Котенко Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Баришівка клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Реви Інни Олександрівни про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Баришівської селищної ради Броварського району Київської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся заявник ОСОБА_1 із заявою, у якій просить визнати свого батька ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном над ним.

До початку судового засідання представником заявника ОСОБА_1 , адвокатом Ревою І.О. подано клопотання, за яким вона просить призначити у даній цивільній справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 .

До початку розгляду справи від представника заявника ОСОБА_1 адвоката Реви І. О. надійшло клопотання про проведення розгляду справи за відсутності заявника та представника заявника.

Представник заінтересованої особи від органу опіки та піклування Баришівської селищної ради Броварського району Київської області в судове засідання не з`явився, повідомив про можливість розгляду справи за його відсутністю.

Суд, дослідивши клопотання вважає, що воно підлягає задоволенню враховуючи наступне.

Відповідно до ч.1ст.298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно положень п. 2 ч. 1ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до вказаногоЗакону, виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено спеціалістам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», що знаходиться за адресою: 08630, Київська область, Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна № 8, що є державною спеціалізованою установою.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

На думку суду запропоновані заявником питання, є доцільними при вирішенні справи по суті, суд має встановити психічний стан особи в цілому за висновком спеціаліста.

Відповідно до п.5 ч.1ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно з ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та про зупинення провадження у справі.

Керуючись ст.ст.103,105,107,252,258-261,353-355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Реви Інни Олександрівни про призначення судово-психіатричної експертизи, задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки судову-психіатричну експертизу.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

1.чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , психічним розладом, внаслідок якого він не може усвідомлювати свої дії або керувати ними?

2. до якої категорії хворобливих станів належить дані психічні розлади: хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства, іншого хворобливого стану психіки?

Проведення судової-психіатричної експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», що знаходиться за адресою: 08630, Київська область, Васильківський район, смт Глеваха, вул. Вокзальна № 8.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 355/185/24.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку в медичний заклад ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для проведення судової-психіатричної експертизи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку учасниками справи до Київського апеляційного суду через Баришівський районний суд Київської області протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя Баришівського районного суду С. І. Чехов

Присяжні А.І. Правосуд

С.В. Попович

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117609171
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —355/185/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чехов С. І.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чехов С. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чехов С. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чехов С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні