Ухвала
від 11.03.2024 по справі 708/107/24
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/107/24

Провадження № 2-к/708/1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Попельнюха А.О.,

за участю:

секретаря судових засідань Лисенко І.В.,

представника заявника - адвоката Василеги А.П. (в режимі відеоконференції);

представниці заінтересованої особи - за довіреністю Деркач О.І.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Чигиринського районного суду Черкаської області цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: Чигиринський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про визнання рішення іноземного суду та

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Василегу А.П. звернувся до суду із клопотанням про визнання рішення іноземного суду, відповідно до якого просить визнати на території України постанову Тартуського повітового суду Естонської Республіки від 25.03.2023 по справі про усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявником ОСОБА_1 та зобов`язати Чигиринський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису № 42 від 23.04.2008 про народження ОСОБА_2 , а саме у графі «Батько» внести відомості про ОСОБА_1 , а інші дані у актовому записі № 42 від 23.04.2008 залишити без змін.

Після отримання клопотання суд засобами поштового зв`язку повідомив заінтересовану особу про його отримання та запропонував у місячний строк з дня отримання повідомлення надати суду можливі заперечення проти клопотання.

Заінтересована особа Чигиринський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) 27.02.2024 надала суду письмові пояснення. У наданих поясненнях заінтересована особа зазначила, що проти визнання рішення іноземного суду на території України Чигиринський відділ ДРАЦС заперечень не має. З тексту вказаного рішення суду вбачається, що при його постановленні враховані усі вимоги чинного законодавства, зокрема враховані побажання усиновлювача щодо запису його як батька дитини, враховані побажання дитини щодо її прізвища. У свою чергу, оскільки у постанові не зазначено про зміну по батькові дитини, то у даному випадку застосовуються вимоги ч. 2 ст. 231 СК України, відповідно до якої у разі внесення відомостей про усиновлювача як батька дитини будуть внесені зміни щодо по батькові дитини. Натоміть підстави для зобов`язання заінтересованої особи вносити зміни до актового запису про народження дитини відсутні, оскільки у рішенні іноземного суду про це не зазначено. Під час вирішення питання про визнання рішення іноземного суду національний суд позбавлений можливості змінювати текст самого рішення та збільшувати обсяг зобов`язання. Відповідно для його виконання на території України достатньо лише визнання такого рішення.

Ухвалою Чигиринського районного суду Черкаської області від 28.02.2024 клопотання ОСОБА_1 прийнято до розгляду та призначено судове засідання.

У судовому засіданні представник заявника - адвокат Василега А.П. клопотання підтримав та просив суд його задовольнити з підстав, наведених у самому клопотанні.

Представниця заінтересованої особи - за довіреністю Деркач О.І. проти задоволення клопотання у частині визнання рішення іноземного суду на території України не заперечувала, проте під час ухвалення рішення просила суд врахувати надані письмові пояснення.

Заслухавши учасників, дослідивши клопотання та додані на його обґрунтування письмові докази, судом встановлено наступне.

Статтею 462 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що рішення іноземного суду (суду іноземної держави, інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності. У разі якщо визнання та виконання рішення іноземного суду залежить від принципу взаємності, вважається, що він існує, оскільки не доведено інше.

Відповідно до ст. 471 ЦПК України рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визнається в Україні, якщо його визнання передбачено міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Договір між Україною та Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах ратифіковано Законом України N 450/95-ВР (450/95-ВР) від 22.11.95.

Розділом І «Правова допомога та правові відносини у цивільних справах» частини другої «Спеціальні положення» визначена можливість розгляду кожною із договірних сторін питань про усиновлення за участю громадян іншої договірної сторони (ст. 29 Договору).

Статтею 40 Договору урегульовано питання визнання та виконання рішень у цивільних справах, а також у кримінальних справах в частині відшкодування шкоди, відповідно до норм якої Договірні Сторони взаємно визнають та виконують рішення установ юстиції у цивільних справах, що набули чинності, а також вироки в частині відшкодування шкоди, заподіяної злочином.

Під час розгляду справи судом встановлено, що постановою Тартуського повітового суду Естонської Республіки від 25.09.2023 у цивільній справі № 2-23-10198 за заявою ОСОБА_3 щодо усиновлення судом винесена резолюція, якою вирішено, що ОСОБА_4 усиновлює ОСОБА_2, у свідоцтво про народження відомості про ОСОБА_3 підлягають внесенню як батька ОСОБА_2. Вказана постанова набирає чинності з моменту її вручення усиновителю ОСОБА_6 , на неї не можна подати апеляційну скаргу або її змінити (а.с. 3 - 6).

З наданого суду повідомлення про видачу процесуального документа у цивільній справі № 2-23-10198 встановлено, що вказана постанова вручена заявникові 25.09.2023, відповідно вона набрала чинності (а.с. 7 - 8). У свою чергу факт розгляду зазначеної цивільної справи Тартуським повітовим судом підтверджено довідкою від 06.11.2023 (а.с. 9 - 10).

Наявність підстав для розгляду вказаної справи судом Естонської Республіки встановлено із наданого списку осіб, зареєстрованих на житловій площі від 10.11.2023 за № 387-2023/6308, з якої судом встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрували своє спільне проживання ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , а також неповнолітня ОСОБА_2 (а.с. 11-12).

Статтею 473 Цивільного процесуального кодексу України регламентовано порядок розгляду клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню. Зі змісту частини 6 вказаної статті вбачається, що за наслідками розгляду клопотання, а також заперечення у разі його надходження суд постановляє ухвалу про визнання в Україні рішення іноземного суду та залишення заперечення без задоволення або про відмову у задоволенні клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню.

Підстави для відмови у задоволенні клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визначені статтею 468 ЦПК України та/або статтею 43 Договору між Україною та Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах, під час розгляду справи судом не встановлені, відповідно заявлене клопотання підлягає до задоволення.

У свою чергу, аналізуючи зміст заявленого клопотання та висловлених заінтересованою особою пояснень, суд ураховує, що порядок внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, врегульовано Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 (зі змінами), зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793 (Порядок № 96/5).

Відповідно до п.п. 2.13.1. пункту 2.13. Розділу ІІ «Внесення змін до актових записів цивільного стану» підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Тобто у даному випадку правовою підставою внесення змін до актового запису № 42 від 23.04.2008 про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , буде безпосередньо рішення (постанова) Тартуського повітового суду Естонської Республіки від 25.09.2023, яке на момент подання його для проведення реєстрації змін у актовому записі про народження має бути визнано на території України рішенням національного суду. Відповідно під час розгляду питання про визнання рішення іноземного суду суд не здійснює повторного розгляду вказаного спору та не приймає власного рішення щодо суті спірних правовідносин, у даному випадку національний суд розглядає виключно питання можливості визнання та допущення до виконання рішення іноземного суду без зміни його суті та змісту, перевіряючи лише дотримання іноземним судом процедурних питань розгляду справи. Зміна рішення іноземного суду під час розгляду питання про визнання рішення іноземного суду не передбачено умовами договору про правову допомогу та чинним законодавством.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 468, 471-473 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання ОСОБА_1 про визнання рішення іноземного суду - задовольнити.

Визнати на території України рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, а саме постанову Тартуського повітового суду Естонської Республіки (суддя Маргіт Йигева) від 25.09.2023 по справі № 2-23-10198 (набрала чинності 25.09.2023), якою було постановлено усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2, яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Чигирині Черкаського району Черкаської області, Україна, заявником ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Черкаси Черкаської області, Україна, із внесенням ОСОБА_3 у свідоцтво про народження як батька дитини ОСОБА_2.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Вступна та резолютивна частини ухвали проголошені судом 11.03.2024, повний текст ухвали складено та підписано 13.03.2024.

Суддя Андрій ПОПЕЛЬНЮХ

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117610759
СудочинствоЦивільне
КатегоріяВиконання судових доручень іноземних судів

Судовий реєстр по справі —708/107/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні