Ухвала
від 13.03.2024 по справі 522/3819/24
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Провадження № 2/522/3865/24

Справа № 522/3819/24

УХВАЛА

про відкриття провадження

13 березня 2024 року м. Одеса

Суддя Приморськогорайонного судуміста ОдесиБондар В.Я.,розглянувши матеріалицивільної справиза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування в особі Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач 12.03.2024 в особі представника ОСОБА_3 звернулася до Приморського районного суду міста Одеси з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування в особі Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, про позбавлення батьківських прав.

Згідно відповіді №489977 від 13.03.2024 з Єдиного державного демографічного реєстру, ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Разом з позовом представник позивача подала заяву про звільнення від сплати судового збору, з огляду на те, що позивачка самостійно здійснює догляд за малолітньою дитиною з інвалідністю, у зв`язку з чим не може працювати, єдиним їх доходом є пенсія по інвалідності дитини, яка повністю витрачається на харчування, лікування та реабілітацію дитини.

Відповідно доч 1та ч.3ст.136ЦПК Українисуд,враховуючи майновийстан сторони,може своєюухвалою відстрочитиабо розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5відсотків розмірурічного доходупозивача - фізичноїособи запопередній календарнийрік;або 2) позивачамиє: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

До заяви додано довідку з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, з якою вбачається, що у ОСОБА_1 дохід з Управління соціального захисту населення Одеської районної державної адміністрації Одеської області у розмірі 4920,93 грн за жовтень 2023.

Тому, суд дослідивши, матеріали заяви про звільнення від сплати судового збору та додані до неї додатки приходить до висновку про задоволення заяви.

Позовна заява, відповідає вимогам викладеним у статтях 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України, суд вважає за можливе відкрити провадження по справі.

Згідно ч. 1 ст. 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судові справі, яка розглядається за правилами загального провадження, проводиться підготовче судове засідання.

Згідно ч.2 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Керуючись ст.ст. 189, 196, 258, 260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника ОСОБА_1 ОСОБА_3 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування в особі Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, про позбавлення батьківських прав.

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 ), третя особа: орган опіки та піклування в особі Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області (Одеська обл., Одеський р-н. с. Вигода, вул. Нова, буд. 33а), про позбавлення батьківських прав.

Призначитирозгляд справив порядкузагального позовногопровадження тапровести підготовчезасідання взалі засідань№ 212,в приміщенніПриморського районногосуду м.Одеси заадресою:65029,м.Одеса,вул.Балківська,33,о 11 годині 00 хвилин «15» травня 2024 року.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1ст. 193 ЦПК Україниу строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3, 5ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Визначити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ст.180 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Треті особи можуть надати пояснення щодо позову або відзиву на позов в строк до початку розгляду справи по суті.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://pm.od.court.gov.ua/sud1522/ .

Копію ухвали про відкриття провадження разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.Я. Бондар

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117613995
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —522/3819/24

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні