Рішення
від 13.03.2024 по справі 518/1798/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

13.03.2024 Справа №: 518/1798/23 Провадження № 2-о/518/13/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року

Ширяївський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді Тарасенка М.С.,

Секретаря судового засідання Надир І.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, заінтересована особа: Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області (ЄДРПОУ 04378439), -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду в порядку окремого провадження з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, в якій просить суд встановити факт належності їй - Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 №470977 виданого 14 травня 2001 року Катерино-Платонівською сільською Радою народних депутатів Ширяївського району Одеської області на підставі рішення ХІХ сесії ХХІІІ скликання Катерино-Платонівської сільської ради народних депутатів Ширяївського району Одеської області від 11 квітня 2001 року №46 на ім`я « ОСОБА_2 .

Заява обгрунтована тим, що 07 березня 1992 року вона уклала шлюб з ОСОБА_3 та змінила своє дівоче прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 ». При складанні Державного акту на право приватної власності на землю було допущено помилку в написанні прізвище заявника, саме замість вірного « ОСОБА_5 » зазначено не вірно « ОСОБА_4 ».

В судовезасідання заявниця не з`явилася, надала заяву, в якій просить справу розглянути за її відсутності, заяву підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, вирішення справи залишає на розгляд суду.

На підставі частини другоїстатті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документу підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що на підставі рішення XIX сесії XXIII скликання Катерино-Платонівської сільської Ради народних депутатів Ширяївського району Одеської області від 11 квітня 2001 року №46 заявник отримала Державний акт на право приватної власності на землю серії Р1 №470977 площею 5,57 гектарів в межах згідно з планом, розташованої на території Катерино - Платонівської сільської ради (на даний час Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області), переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №224 від 14 травня 2001 року.

У вказаному Державному акті на право приватної власності на землю допущено помилку, а саме невірно вказано прізвище власника земельної ділянки « ОСОБА_4 » замість вірного « ОСОБА_5 », через допущену помилку заявниця позбавлена можливості реалізувати своє право власності на земельну ділянку.

Як вбачається з матеріалів справи, 07 березня 1992 року заявник уклала шлюб з ОСОБА_3 та змінила своє дівоче прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 виданим Катерино-Платонівською сільською радою Ширяївського району Одеської області 07 березня 1992 року.

Згідно копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Ширяївським РВ УМВС України в Одеській області 30 серпня 2004 року, прізвище, ім`я та по-батькові зазначено « ОСОБА_1 ». Народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вовчинець Івано-Франківського району Івано-Франківської області.

Відповідно до ст. 234 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно п. 6 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно роз`яснень, які містяться в п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (з подальшими змінами) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Правова позиція, яка міститься в п. 12 Постанови при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, вказує на те, що суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що заява обґрунтована, встановлення вказаного факту має для заявника юридичне значення, так як від нього залежить, надане йому ст. 41 Конституції України, право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.258-259, 263-265, 268, 315,319, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , правовстановлюючого документа - Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 №470977 виданого 14 травня 2001 року Катерино-Платонівською сільською Радою народних депутатів Ширяївського району Одеської області на підставі рішення ХІХ сесії ХХІІІ скликання Катерино-Платонівської сільської ради народних депутатів Ширяївського району Одеської області від 11 квітня 2001 року №46 на ім`я « ОСОБА_2 ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя М. Тарасенко

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117614219
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа, заінтересована особа: Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області (ЄДРПОУ 04378439

Судовий реєстр по справі —518/1798/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні