Ухвала
від 12.03.2024 по справі 904/997/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

12.03.2024м. ДніпроСправа № 904/997/24

Суддя Ніколенко М.О., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Акціонерного товариства "Зіраат Банк Азербайджан", м. Баку, Азербайджанська Республіка

до Відповідача-1: Озгюра Деміра, Вест Палмбіч, штат Флорида, США

Відповідача-2: Тюрккан Мюджахіт, м. Стамбул, Турецька Республіка

Відповідача-3: Тюрккан Лютфю, м. Діловаси, Турецька Республіка

Відповідача-4: Акціонерного товариства "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті", м. Стамбул, Турецька Республіка

За участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "ІК Актив", м. Кривий Ріг

про визнання недійсною угоди про придбання часток у ТОВ "ІК Актив"

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Зіраат Банк Азербайджан" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Відповідача-1: Озгюра Деміра, Відповідача-2: Тюрккана Мюджахіта, Відповідача-3: ОСОБА_1 , Відповідача-4: Акціонерного товариства "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" про визнання недійсною угоди про придбання часток у ТОВ "ІК Актив" від 15.06.2020, укладеної між ОСОБА_2 , Тюркканом Мюджахітом, ОСОБА_3 та Акціонерним товариством "Тюрккан Яг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті".

Судом встановлено, що відповідачами у справі є іноземні суб`єкти господарювання - нерезиденти Озгюр Демір (громадянин Сполучених Штатів Америки, РНОКПП НОМЕР_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт типу " НОМЕР_2 ; адреса: 5600 Н Флаглер Драйв, 1009, 33407 Вест Палмбіч, штат Флорида, США), Тюрккан Мюджахіт (громадянин Турецької Республіки, ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ; адреса: АДРЕСА_1 ), Тюрккан Лютфю (громадянин Турецької Республіки, ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ; адреса: АДРЕСА_2 ), Акціонерного товариства "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" (податковий номер: 8730282647; адреса: Балмуджу, бульвар Барбадос, вул. Хошсохбет, 1/15, район Бешикташ, м. Стамбул, Турецька Республіка, 34349).

Згідно з приписами ст. 366 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Так, оспорювана угода про придбання часток у ТОВ "ІК Актив" від 15.06.2020 укладена на території України; її предметом є частка у статутному капіталі юридичної особи, зареєстрованої за законодавством України.

Розглянувши подані матеріали, судом встановлено, що спір відноситься до юрисдикції та підсудний господарським судам, і матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Здійснивши аналіз ціни позову, предмета та підстав позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін та інших учасників справи, значення для суспільного інтересу, суд дійшов висновку, що цей спір слід розглядати у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Оскільки, відповідачами є іноземні суб`єкти господарювання, слід повідомити Відповідача-1: Озгюра Деміра, Відповідача-2: Тюрккана Мюджахіта, Відповідача-3: ОСОБА_1 , Відповідача-4: Акціонерне товариство "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" про розгляд даної справи у встановленому законодавством та міжнародними угодами порядку.

Відповідно до ст. 367 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Частиною першою ст. 368 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті.

Згідно з ст. 1 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, яка ратифікована Україною 19.10.2000, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном. Ця Конвенція не застосовується, якщо адреса особи, якій необхідно вручити документ, невідома.

Відповідно до ст. 3 Конвенції, орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідачів у справі, слід звернутись в порядку ст. 367 Господарського процесуального кодексу України до компетентних органів Сполучених Штатів Америки (Office of Private International Law Office of the Legal Adviser Department of State; 2430 E Street, NW, Room 357, South Building, WASHINGTON, DC 20037-2851, United States of America) та Турецької Республіки (Ministry of Justice General Directorate for International Law and Foreign Relations Adalet Bakanl?g? Ek Binas? Nam?k Kemal Mah. Milli Mudafaa Caddesi No:22 Cankaya/Ankara Turkey) із судовими дорученнями про вручення відповідачам судових документів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

За таких обставин, у зв`язку із зверненням із судовим дорученням про вручення відповідачам 5 та 6 судових документів, провадження у справі слід зупинити до отримання доказів виконання компетентними органами Сполучених Штатів Америки та Турецької Республіки судових доручень про вручення документів Озгюру Деміру, Тюрккану Мюджахіту, Тюрккану Лютфю та Акціонерному товариству "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті".

Також позивачем у позові заявлено клопотання про залучення у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "ІК Актив".

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Зважаючи на те, що предметом оспорюваної угоди є частка у статутному капіталі ТОВ "ІК Актив", рішення суду у даній справі вплине на права та обов`язки відповідної особи.

За таких обставин, Товариство з обмеженою відповідальністю "ІК Актив" слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Крім того, позивачем у позові заявлено клопотання про витребування у Відповідача-1: Озгюра Деміра, Відповідача-2: Тюрккана Мюджахіта, Відповідача-3: ОСОБА_1 , Відповідача-4: Акціонерного товариства "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" оригіналу угоди про придбання часток у ТОВ "ІК Актив" від 15.06.2020.

Частиною 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

З метою повного, об`єктивного та неупередженого встановлення обставин справи, клопотання позивача слід задовольнити. Витребувати у Відповідача-1: Озгюра Деміра, Відповідача-2: Тюрккана Мюджахіта, Відповідача-3: Тюрккана Лютфю, Відповідача-4: Акціонерного товариства "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" оригінал угоди про придбання часток у ТОВ "ІК Актив" від 15.06.2020.

Керуючись ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право", статтями 8, 12, 30, 50, 81, 176, 177, 228, 234, 365 - 368 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити загальне провадження у справі.

2.Призначити підготовче засідання, яке відбудеться 16.07.2024 об 11:20год. у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінеті) № 1-301 (корпус №1) за адресою: 49600, м.Дніпро, вул.Володимира Винниченка, 1.

3.Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "ІК Актив" (ідентифікаційний код: 36208668; місцезнаходження: 50106, Україна, Дніпропетровська обл., місто Кривий Ріг, вул. Коломойцівська, будинок 3).

4.Зобов`язати Акціонерне товариство "Зіраат Банк Азербайджан" у строк до 27.03.2024 включно здійснити переклад даної ухвали та прохань про вручення за кордоном судових або позасудових документів та надати суду: копії належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів ухвали суду про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 904/997/24 від 12.03.2024 на англійську мову (2 копії) та турецьку мову (6 копій) для вручення відповідачам; дві копії належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, адресованого компетентному органу Сполучених Штатів Америки, на англійську мову; по дві копії належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів прохань про вручення за кордоном судових або позасудових документів, адресованих компетентному органу Турецької Республіки, на турецьку мову. Витрати щодо оплати вартості перекладу документів покласти на позивача.

5.Звернутися до компетентного органу Сполучених Штатів Америки (Office of Private International Law Office of the Legal Adviser Department of State; 2430 E Street, NW, Room 357, South Building, WASHINGTON, DC 20037-2851, United States of America) з судовим дорученням про вручення Озгюру Деміру (громадянин Сполучених Штатів Америки, РНОКПП НОМЕР_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт типу "Р" № НОМЕР_5 ; адреса: 5600 Н Флаглер Драйв, 1009, 33407 Вест Палмбіч, штат Флорида, США) ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 904/997/24 від 12.03.2024.

6.Звернутися до компетентного органу Турецької Республіки (Ministry of Justice General Directorate for International Law and Foreign Relations Adalet Bakanl?g? Ek Binas? Nam?k Kemal Mah. Milli Mudafaa Caddesi No:22 Cankaya/Ankara Turkey) з судовими дорученнями про вручення Тюрккану Мюджахіту (громадянин Турецької Республіки, ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ; адреса: АДРЕСА_1 ), Тюрккану Лютфю (громадянин Турецької Республіки, ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ; адреса: АДРЕСА_2 ), Акціонерному товариству "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті" (податковий номер: 8730282647; адреса: Балмуджу, бульвар Барбадос, вул. Хошсохбет, 1/15, район Бешикташ, м. Стамбул, Турецька Республіка, 34349) ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 904/997/24 від 12.03.2024.

7.У разі, якщо ухвала суду про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 904/997/24 від 12.03.2024 не буде вручена своєчасно, суд врахує це та розгляне справу в день наступного судового засідання 15.10.2024 об 11:00 год.

8.До судового засідання надати:

Відповідачам: в порядку статті 178 ГПК України протягом 15 днів з дня отримання (вручення) ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду оригінал угоди про придбання часток у ТОВ "ІК Актив" від 15.06.2020; відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду); надіслати іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів.

Позивачу: протягом 15 днів з дня отримання (вручення) ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду докази направлення на адресу третьої особи копії позовної заяви з додатками з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; в порядку статті 178 ГПК України протягом 10 днів з дня отримання відзиву на позов, надати до суду відповідь на відзив, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення; надіслати іншим учасникам справи копію відповіді на відзив та доданих до неї документів. Надати до суду належним чином засвідчені копії установчих документів; оригінали доданих до позовної заяви документів надати для огляду у судовому засіданні.

Третій особі: надати письмові пояснення щодо позову та відзиву в строк протягом 15 днів з дня вручення позовної заяви або відзиву відповідно; надіслати іншим учасникам справи копію письмових пояснень та доданих до них документів, докази чого надати суду.

Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-165 Господарського процесуального кодексу України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

9.Зупинити провадження у справі № 904/997/24 до отримання доказів виконання компетентними органами Сполучених Штатів Америки та Турецької Республіки судових доручень про вручення документів ОСОБА_4 , Тюрккану Мюджахіту, Тюрккану Лютфю та Акціонерному товариству "Тюрккан Йаг Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя М.О. Ніколенко

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117620681
СудочинствоГосподарське
Сутьпридбання часток у ТОВ "ІК Актив

Судовий реєстр по справі —904/997/24

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні