Ухвала
від 07.03.2024 по справі 907/981/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород, 88000

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

"07" березня 2024 р. м. Ужгород Справа №907/981/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Орендж Експрес, м. Мукачево Закарпатської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Ізумруд, м. Ужгород Закарпатської області

про витребування майна з чужого незаконного володіння,

Суддя господарського суду Пригара Л.І.

Секретар судового засідання Іваниш Д.П.

представники:

Позивача

Відповідача

СУТЬ СПОРУ: Товариством з обмеженою відповідальністю Орендж Експрес, м. Мукачево Закарпатської області заявлено позов до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Ізумруд, м. Ужгород Закарпатської області про витребування майна з чужого незаконного володіння.

У провадженні Господарського суду Закарпатської області перебуває справа №907/981/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Орендж Експрес, м. Мукачево Закарпатської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Ізумруд, м. Ужгород Закарпатської області про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Поданою через підсистему Електронний суд заявою б/н від 19.02.2024 (вх. №02.3.1-02/1207/24 від 19.02.2024) представник позивача просить суд прийняти відмову ТОВ Орендж Експрес від позову та вирішити питання щодо повернення позивачу судового збору, сплаченого при поданні до суду позовної заяви в даній справі.

Приписами ст. 191 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Беручи до уваги гарантоване позивачу право на відмову від позову на будь-якій стадії судового процесу, виходячи зі змісту поданої уповноваженим представником останнього заяви про відмову від позову та закриття провадження у справі, суд доходить висновку про прийняття відмови позивача від позову та закриття провадження в даній справі на підставі п. 4 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України.

Водночас судом з`ясовано, що відмова позивача від позову, оформлена письмовою заявою б/н від 19.02.2024 (вх. №02.3.1-02/1207/24 від 19.02.2024), не суперечить чинному законодавству та не порушує чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси, а наслідки такої процесуальної дії як закриття провадження у справі позивачу відомі та зрозумілі.

Згідно із ч. 4, 5 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

За змістом ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір (зі змінами та доповненнями) передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі, якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

За приписами ч. 1, 3 ст. 130 ГПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. У разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача.

З урахуванням вищенаведених обставин, приписів чинного законодавства та заяви представника позивача, судовий збір, сплачений згідно із платіжною інструкцією №2 від 18.10.2023, підлягає поверненню позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю Орендж Експрес із Державного бюджету України в розмірі 50%, що складає суму 1342 грн (2684 грн х 50% = 1342 грн). Оригінал платіжної інструкції №2 від 18.10.2023 залишається в матеріалах справи.

Керуючись ст. 7 Закону України Про судовий збір, ст. 191, п. 4 ч. 1 ст. 231, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України

СУД ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти відмову позивача від позову.

2. Провадження у справі закрити.

3. Судовий збір у розмірі 1342 грн (Одна тисяча триста сорок дві гривні), сплачений згідно із платіжною інструкцією №2 від 18.10.2023, повернути із Державного бюджету України платнику Товариству з обмеженою відповідальністю Орендж Експрес, вул. Пряшівська, будинок 5Б, м. Мукачево, Закарпатська область, 89600 (код ЄДРЮОФОПтаГФ 37968778).

4. На підставі ст. 235 Господарського процесуального кодексу України ухвала господарського суду, постановлена в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Апеляційна скарга на ухвалу суду згідно ст. 256 Господарського процесуального кодексу України подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без участі учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ухвали). Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду.

5. Ухвалу надіслати сторонам у справі.

6. Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі, http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвалу складено та підписано 13.03.2024.

Суддя Пригара Л.І.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117620793
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —907/981/23

Повістка від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні