Рішення
від 13.03.2024 по справі 367/5374/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/5374/23

Провадження №2/367/1599/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

13 березня 2024 рокуІрпінський міський суд Київської області у складі:

головуючого судді Одарюк М.П.,

за участі секретаря судового засідання Довгополої І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м. Ірпінь цивільну справу за позовом Державного податкового університету (правонаступника Університету державної фіскальної служби України) до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Державний податковий університет (правонаступник Університету державної фіскальної служби України) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання освітніх послуг у розмірі 22906,43 грн. В обґрунтування позову зазначено, що між позивачем та відповідачем було укладено договір № 20225992/1 від 01 червня 2020 року про навчання на підготовчих курсах. Відповідно дорозпорядження Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 року № 1202-р «Про утворення Державного податкового університету»та наказу Міністерства фінансів України від 01.11.2021 року № 574 «Деякі питання утворення Державного податкового університету», Університет державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 40233365) припиняється в результаті реорганізації шляхом приєднання до Державного податкового університету (код ЄДРПОУ 44550814). Таким чином, Державний податковий університет є правонаступником Університету державної фіскальної служби України. Згідно із наказом Університету від 26.03.2020 № 432 відповідача зараховано слухачем до підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства з 18.03.2020 року по 18.01.2021 року. Відповідно до п. 1.1 договору, позивач бере на себе зобов`язання за рахунок коштів відповідача здійснити навчання на підготовчих курсах. Відповідно до п. 3.1 договору відповідач повинен своєчасно вносити плату за отриману освітню послугу в розмірах та у строки, що встановлені договором. Загальна вартість освітньої послуги становила 28633,05 грн. (двадцять вісім тисяч шістсот тридцять три гривні п`ять копійок). Відповідно до п. 4.3 договору відповідач щомісячно здійснює оплату за освітню послугу до 10 числа кожного місяця надання освітньої послуги у розмірі 2863,31 грн. у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця. Наказом Університету «Про відрахування слухачів з підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства» № 19 від 20.01.2021 року відповідача відраховано з числа слухачів підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства за невиконання умов договору від № 20225992/1 від 01.06.2020 року. Після відрахування з Університету у Відповідача залишилась заборгованість у розмірі 22 906 грн. 43 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості. У зв`язку з вищевикладеним, позивач просив суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за надання освітніх послуг у розмірі 22 906 грн. 43 коп.

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 30 листопада 2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання по справі.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутності позивача, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, у тому числі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, а тому відповідно до вимогст. 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без його участі та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає позов таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно дорозпорядження Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 року № 1202-р «Про утворення Державного податкового університету»та наказу Міністерства фінансів України від 01.11.2021 року № 574 «Деякі питання утворення Державного податкового університету», Університет державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 40233365) припиняється в результаті реорганізації шляхом приєднання до Державного податкового університету (код ЄДРПОУ 44550814). Таким чином, Державний податковий університет є правонаступником Університету державної фіскальної служби України.

Судом встановлено, що між Державним податковим університетом та громадянином Пакистану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було укладено договір № 20225992/1 від 01.06.2020 року про навчання на підготовчих курсах, що підтверджується копією договору. Відповідно до п. 3.1 договору замовник повинен своєчасно вносити плату за отриману освітню послугу в розмірах та у строки, що встановлені договором. Відповідно до п. 4.1 договору загальна вартість освітньої послуги становила 28633,05 грн. (двадцять вісім тисяч шістсот тридцять три гривні п`ять копійок). Відповідно до п. 4.3 договору замовник щомісячно здійснює оплату за освітню послугу до 10 числа кожного місяця надання освітньої послуги у розмірі 2863,31 грн. у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця. Відповідно до п. 7.1 договір діє на час надання та отримання освітньої послуги (навчання) в Університеті з дати укладання договору до дати відрахування слухача.

Згідно із копією наказу Університету державної фіскальної служби України від 26.03.2020 № 432 ОСОБА_1 було зараховано слухачем до підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства з 18.03.2020 по 18.01.2021 року.

Згідно з копією Наказу Університету державної фіскальної служби України «Про відрахування слухача з підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства» № 98 від 20.01.2021 року відповідача відраховано з числа слухачів підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства за невиконання умов договору № 20225992/1 від 01.06.2020 року.

У відповідача залишилась заборгованість у розмірі 22906 грн. 43 коп., що підтверджується копією розрахунку заборгованості за навчання ОСОБА_1 .

Згідно з ч. 1ст. 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1-3ст. 12 ЦПКЦивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 1ст. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

У відповідності дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Згідно з ч. 1ст. 530 ЦК Україниякщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зіст. 625 ЦК Україниборжник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно дост. 610 ЦК Українипорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1ст. 611 ЦК, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно з ч. 1, 2ст. 623 ЦК України, боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки. Розмір збитків, завданих порушенням зобов`язання, доказується кредитором.

Ч. 1ст. 901 ЦК Українипередбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно дост. 903 ЦК Україниякщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно дост. 905 ЦК Українистрок договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Враховуючи, що позивач виконав в повному обсязі всі зобов`язання перед відповідачем, відповідач в свою чергу зобов`язання, передбачені договором, у повному обсязі не виконав, тому позов підлягає задоволенню.

На користь позивача також підлягає стягненню сплачений позивачем судовий збір за подання даного позову до суду відповідно п. 1 ч. 2ст. 141 ЦПК України.

На підставі ст. ст.16,509,526,530,610,611,623,625,901,903,905 ЦК України, керуючись ст.ст.4,12,81,141,247,263-268,280-285,352 ЦПК Українисуд,-

у х в а л и в:

Позовну заяву Державного податкового університету (правонаступника Університету державної фіскальної служби України) до ОСОБА_1 про стягнення грошової заборгованості у розмірі 22906 грн. 43 коп. -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Державного податкового університету (ЄДРПОУ 44550814, з/ф UА468201720343120002000186222, Державна казначейська служба України м. Київ МФО: 820172, ІПН: 445508110314, адреса: Київська обл., м. Ірпінь, вул. Університетська, 31) заборгованість за надання освітніх послуг у розмірі 22 906 (двадцять дві тисячі дев`ятсот шість) грн. 43 (сорок три) коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Державного податкового університету (ЄДРПОУ 44550814, з/ф UА468201720343120002000186222, Державна казначейська служба України м. Київ МФО: 820172, ІПН: 445508110314, адреса: Київська обл., м. Ірпінь, вул. Університетська, 31) сплачений судовий збір у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України -https://court.gov.ua/sud1013/ та в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням -http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя М.П. Одарюк

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117623122
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надання освітніх послуг

Судовий реєстр по справі —367/5374/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні