Ухвала
від 12.03.2024 по справі 545/376/22
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/376/22

Провадження № 2-п/545/11/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.03.2024 Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Стрюк Л.І.,

за участю секретаря: Синегуб Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві заяву ОСОБА_1 про поновлення строку для звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення та перегляд заочного рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 16.12.2022 по цивільній справі за позовом Полтавської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про розірвання договору довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою,-

В С Т А Н О В И В:

Заочним рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 16.12.2022, ухваленим у справі за вищевказаним позовом, позовні вимоги задоволені повністю, розірвано договір довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою № 131від 15.02.2016 року, укладений між постійним лісокористувачем - державним підприємством «Полтавське лісове господарство» та тимчасовим лісокористувачем - ОСОБА_1 та тягнуто з ОСОБА_1 на користь юридичного департаменту Полтавської обласної державної адміністрації судовий збір в розмірі 2270 грн.

Відповідач 08.05.2023 звернувся до суду із заявою про перегляд заочного рішення суду, обґрунтовуючи тим, що копію рішення не отримував, про наявність справи та прийнятого судового рішення дізнався 05.05.2023, отримавши лист про розірвання договору та повернення лісової ділянки. Копію рішення суду на час подання заяви про перегляд заочного рішення не отримав. Вважає, що у зв`язку з його необізнаністю про наявність судової справи він був позбавлений можливості подати докази, що мають істотне значення для справи, а саме докази проведення оплати за спеціальне використання лісових ресурсів. Просив поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення та скасувати заочне рішення.

Ухвалою Полтавськогорайонного судуПолтавської областівід 06.06.2023у задоволенніклопотання ОСОБА_1 про поновлення строку для звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення відмовлено; заяву про перегляд заочного рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 16.12.2022 по цивільній справі за позовом Полтавської обласноїдержавної адміністраціїдо ОСОБА_1 про розірваннядоговору довгостроковоготимчасового користуваннялісовою ділянкою залишено без розгляду.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 25.01.2024 апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково; ухвалу Полтавського районного суду Полтавської області від 06.06.2023 скасовано; матеріали заяви ОСОБА_1 про поновлення строку для звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення направлено для розгляду до суду першої інстанції.

Заявник та представник заявника у судове засідання не з`явилися, попередньо надавши заяву про розгляд справи без їхньої участі, заяви про поновлення строку для звернення до суду та про перегляд заочного рішення підтримали.

Представник позивача та третьої особи у судове засідання не з`явилися з невідомих суду причин, заяв про розгляд справи без їхньої участі не надали.

Згідно з положеннями ч.1 ст.287 ЦПК України, неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Вивчивши матеріали цивільної справи та надані докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст.127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Як встановлено постановою Полтавського апеляційного суду від 25.01.2024, факт отримання заявником копії заочного рішення є недоведеним, оскільки наявне в матеріалах справи рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення не містить чітких даних про процесуальний документ, який був направлений, отже, у матеріалах справи відсутні беззаперечні докази отримання заявником копії заочного рішення.

З цих підстав суд вважає поважними причини пропуску відповідачем строку на подання заяви про перегляд заочного рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 16 грудня 2022 року.

Відповідно до ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Отже, відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки, а також не подав відзиву на позовну заяву з поважних причин, оскільки фактично не був обізнаний про час та місце розгляду справи.

У відповідності до п. 2 ч. 3 ст. 287 ЦПК України суд може своєю ухвалою за результатами розгляду заяви про перегляд заочного рішення скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Як встановлено положеннями ч.3 ст.274 ЦПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Зважаючи на вищенаведені вимоги цивільного процесуального законодавства України та положення ст.11 ЦПК України, суд приходить до висновку, що цивільна справа за позовом Полтавської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про розірвання договору довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою підлягає розгляду в загальному позовному провадженні.

Керуючись ст. 287, 288 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Поновити ОСОБА_1 пропущений строк на подання заяви про перегляд заочного рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 16.12.2022 по цивільній справі за позовом Полтавської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про розірвання договору довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою.

Заочне рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 16.12.2022 по цивільній справі за позовом Полтавської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про розірвання договору довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою скасувати і призначити справу до підготовчого судового засідання на 13:30 год 19 червня 2024 року.

Визначити учасникам справи:

- строк для подання відповідачем відзиву на позов - 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження; копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана(надана) одночасно з надісланням(наданням) відзиву до суду;

- строк для подання пояснень третіми особами щодо позову 15 днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ст.193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Повідомити учасників, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається, можливо на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://pl.pl.court.gov.ua/sud1625/gromadyanam/csz/

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: Л. І. Стрюк

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117623835
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору довгострокового тимчасового користування лісовою ділянкою

Судовий реєстр по справі —545/376/22

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Постанова від 25.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Рішення від 16.12.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 12.05.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні