Ухвала
від 12.03.2024 по справі 556/3214/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/3214/23

Номер провадження 1-в/556/79/2024

У Х В А Л А

Іменем України

про визначення порядку виконання вироку

в частині конфіскації речових доказів

12.03.2024 року смт. Володимирець

Володимирецький районний суд Рівненської області в складі

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Володимирець подання, що надійшло від начальника Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі Рівненської області про встановлення порядку виконання вироку Володимирецького районного суду Рівненської області від 14.11.2023 року в частині конфіскації речових доказів по справі №556/3214/23, відносно засудженого ОСОБА_4 , -

встановив:

Вироком Володимирецького районного суду Рівненської області від 14 листопада 2023 року ОСОБА_4 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Цим же вироком вирішено долю речових доказів, а саме: сироростучу деревину - колоди породи «сосна» загальним обсягом, близько 25 метрів кубічних - конфіскувати у власність держави.

Вказаний вирок набрав законної сили та звернутий до виконання.

08.03.2024 року начальник Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі Рівненської області звернувся до Володимирецького районного суду Рівненської області з поданням про зміну способу і порядку виконання вироку в частині конфіскації речових доказів шляхом заміни конфіскації майна на передачу для потреб Збройних Сил України чи Сил територіальної оборони ЗСУ.

В судовому засіданні прокурор не заперечив щодо задоволення даного клопотання.

Від начальника Вараського відділу державної виконавчої служби у Вараському районі Рівненської області надійшла заява про розгляд клопотання у його відсутності.

Засуджений та його захисник, будучи належно повідомленими про час і місце судового розгляду подання, в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, про перенесення судового засідання не клопотали. При цьому, як це вбачається зі ст.539 ч.5 КПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши подання та матеріали кримінального провадження, суд прийшов до висновку, що подання обґрунтоване і підлягає задоволенню.

У відповідності до ст.ст.537, 539 КПК України, під час виконання вироків суд, який постановив вирок, має право вирішувати питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Як вбачається зі ст.59 КК України, покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого.

У відповідності до ч.9 ст.100 КПК України, питання про долю речових доказів і документів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Такі докази і документи повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили. При цьому гроші, цінності та інше майно, які підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та/або зберегли на собі його сліди, конфіскуються, крім випадків, коли власник (законний володілець) не знав і не міг знати про їх незаконне використання. У такому разі зазначені гроші, цінності та інше майно повертаються власнику (законному володільцю);

Таким чином, виходячи із змісту вказаних норм кримінального та кримінально-процесуального закону, конфіскація полягає у передачі майна засудженого у власність держави

Відповідно до п.20 постанови Кабінету Міністрів України № 414 від 26 березня 2022 року «Про внесення зміни до Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним», тимчасово, на період воєнного стану в Україні, за рішенням керівника обласної військової адміністрації майно, визнане безхазяйним відповідно до законодавства, тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, паливо, інша підакцизна продукція, що не загрожує безпеці та життєдіяльності людини (далі - безхазяйне майно), може бути безоплатно передано Збройним Силам, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню державної охорони, Держспецзв`язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з`єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету (далі - суб`єкти, яким передається безхазяйне майно), для потреб оборони держави, забезпечення національної безпеки, відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги воєнний стан, необхідність забезпечення потреб підрозділів ТрО, які є складовою ЗСУ, приймаючи до уваги, що законодавством встановлено тимчасову можливість передачі майна державним органам, установам, військовим підрозділам та ін., суд приходить до висновку, що майно, яке підлягає конфіскації, доцільно передати підрозділу ТрО, у зв`язку з чим подання державного виконавця підлягає задоволенню.

Керуючись ст.100,534, 537-539 КПК України, суд,-

постановив:

Подання начальника Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі Рівненської області про зміну способу і порядку виконання вироку Володимирецького районного суду Рівненської області від 14.11.2023 в частині конфіскації речових доказів - задовольнити.

Встановити спосіб і порядок виконання вироку Володимирецького районного суду Рівненської області від 14 листопада 2023 року в частині конфіскації речових доказів в справі №556/3214/22 про притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 246 КК України, щодо конфіскації вилучених предметів вчинення кримінального правопорушення - а саме: сироростучу деревину - колоди породи «сосна» загальним обсягом, близько 25 метрів кубічних звернути в дохід держави, та передати для потреб Сил територіальної оборони ЗСУ.

На ухвалу може бути подана апеляція до Рівненського апеляційного суду протягом 7 діб з моменту проголошення через районний суд.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, якщо апеляцію не було подано. В разі подання апеляції ухвала набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду, якщо ухвалу не було скасовано.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117623917
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення порядку виконання вироку Володимирецького районного суду Рівненської області від 14.11.2023 року в частині конфіскації речових доказів по справі №556/3214/23, відносно засудженого ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —556/3214/23

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Вирок від 14.11.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні