Рішення
від 13.03.2024 по справі 559/305/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/305/24

Провадження № 2-о/559/43/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року м. Дубно

Дубенський міськрайонний суду Рівненської області у складі головуючої судді Жуковської О.Ю., за участі секретаря судового засідання Окренець Д.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Бондарчук Віта Юріївна, заінтересована особа Варковицька сільська рада, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

Заявник просить встановити факт спільного проживання разом однією сім`єю із матір`ю ОСОБА_2 , на день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Мотивує тим, що ОСОБА_2 є його матір`ю та на день її смерті проживали вже тривалий час разом без реєстрації за вищевказаною адресою, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, здійснив її поховання. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина. Позивач не може оформити спадкові права, бо мама була зареєстрована за іншою адресою, хоч фактично він проживав з нею, інших спадкоємців немає, тож нотаріус рекомендував звернутись до суду.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Всі учасники про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Представник позивача подала заяву, в якій просить розглядати справу без їх участі, а заяву задовольнити. Представник Варковицької сільської ради Дубенського району Рівненської області просить розглядати заяву без їх участі і не заперечує проти її задоволення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 18.11.2011 (а.с.10), яка була матір`ю заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про його народження НОМЕР_2 , в якому в графі мати вказано " ОСОБА_2 "(а.с.9).

Після смерті матері заявника ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшли дві земельні ділянки, загальною площею 3,17 га для ведення особистого селянського господарства, які належали ОСОБА_2 згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №040145 від 27.12.2004 (а.с.11).

ОСОБА_2 ще за життя склала заповіт, посвідчений секретарем Озерянської сільської ради Дубенського району Рівненської області 16.03.2005 та зареєстрований в реєстрі за №13 (а.с.13), яким на випадок своєї смерті все своє майно заповіла на користь заявника - сина ОСОБА_1 .

Заявник на момент смерті матері ще з 27.07.1999 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , про що свідчить відмітка у паспорті (а.с.7). Проте, згідно довідки №202 від 05.06.2023, виданої Варковицькою сільською радою, останнім місцем проживання та реєстрації ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 було АДРЕСА_1 разом із сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12). Заявник вказує, що задовго до смерті матері і на момент її смерті фактично проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , а сільська рада будь-яких заперечень не має, тобто з цим погоджується.

Згідно відповіді приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Рівненської області Хомич О.П. № 75/01-16 від 13.03.2024, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилась (а.с.25). Враховуючи, що орган місцевого самоврядування не заперечує проти задоволення заяви, суд констатує, що інформація про будь-яких інших спадкоємців ОСОБА_2 відсутня.

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Відповідно до п. 3, 5 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частиною 2 статті 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Дослідивши докази, суд робить висновок, що заяву необхідно задовольнити. Вся сукупність наданих документів, відсутність будь-яких заперечень органу місцевого самоврядування, вказує на підставність заяви. Спадкова справа не заводилась, а дані про інших спадкоємців відсутні. Метою встановлення юридичних фактів є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки. Чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення такого факту. Встановлення фактів не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст. 10, 60, 293, 294, 315, 263-265 ЦПК України, суд,-

вирішив:

заяву задовольнити: встановити факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на день її смерті за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня підпсання. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , тел. НОМЕР_4 . Представник адвокат Бондарчук Віта Юріївна, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заінтересована особа: Варковицька сільська рада Дубенського району Рівненської області, адреса: вул.Шевченка,15 с.Варковичі, Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ: 04386491, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_4

Суддя О.Ю.Жуковська

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117623991
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —559/305/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні