Вирок
від 14.03.2024 по справі 279/791/24
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/791/24

Провадження №1-кп/279/372/24

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

за участю :

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Коростень Житомирської області кримінальне провадження № 12023060490000941 від 27.12.2023 по обвинуваченню :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Михайлівна, Коростенського району,Житомирської області, українця, громадянин України, з середньою спеціальною освітою, працюючий в ТОВ НВП «Промкомплект» на посаді токаря, одружений, не депутат, не інвалід, на утриманні має троє малолітніх дітей, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 ,тел. моб. НОМЕР_1 ,раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Достовірно знаючи про те, що на території України у зв`язку з військовою агресією рф проти України введено воєнний стан, будучи працівником-токарем на підприємстві ТОВ НВП «Промкомплект», яке розташоване за адресою: Житомирська обл., Коростенський район, с. Білошиці, вул. Садова 1, ОСОБА_4 мав доступ до майна підприємства: металу (сплаву) «бабіт» марки «Б-16» у вигляді чушок та у нього виник злочинний умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, діючи з корисливих мотивів, 27.07.2023, в період часу з 08 год до 22 год, ОСОБА_4 , використовуючи вентиляційний отвір в приміщенні цеху підприємства, переконавшись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає та вони залишаються непоміченими, періодично перекидував бабіт марки «Б-16» за межі цеху, на відкриту ділянку території поблизу вищевказаного підприємства, після чого, того ж дня близько 22 год 00 хв, після завершення робочого часу, впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, використовуючи власний транспортний засіб вивіз вказане майно підприємства - метал (сплав) «бабіт» марки «Б-16» в чушках загальною вагою 333,5 кг. вартістю 189,69 грн. за 1 кг., тобто таємно викрав чуже майно, чим спричинив ТОВ НВП «Промкомплект» матеріального збитку на загальну суму 63261 грн. 61 коп.

Повторно, 26.12.2023, в період часу з 08 год до 17 год. ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на викрадення майна підприємства - металу (сплаву) «бабіт» марки «Б-16», діючи з корисливих мотивів, використовуючи вентиляційний отвір в приміщенні цеху підприємства, переконавшись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає та вони залишаються непоміченими, періодично перекидував бабіт марки «Б-16» за межі цеху, на відкриту ділянку поблизу території вищевказаного підприємства, після чого того ж дня близько 21 год 00 хв, ОСОБА_4 , впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, використовуючи власний транспортний засіб вивіз вказане майно підприємства - бабіт марки «Б-16» в чушках загальною вагою 247,5 кг вартістю 253,55 грн. за 1 кг., тобто таємно викрав чуже майно, чим спричинив ТОВ НВП «Промкомплект» матеріального збитку на загальну суму 62753 грн. 63 коп.

Своїми умисними діями, які виразились у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), вчиненому в умовах воєнного стану, повторно, ОСОБА_4 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 185 КК України.

Судовий розгляд проведено в межах обвинувачення відповідно до ч.1 ст.337 КПК України.

Допитаний всудовому засіданніпо сутіпред`явленого обвинувачення ОСОБА_4 свою вину в скоєнні вказаного кримінального правопорушення визнав повністю і пояснив, що дійсно вчиняв вказані дії, в скоєному щиро кається просить його суворо не карати.

Представник потерпілого надав заяву про розгляд справи без його участі, при обранні покарання ОСОБА_4 покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч.3ст.349 КПК України судом визнано недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються , про що не заперечують всі учасники судового провадження. Судом з`ясовано, що всі учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, у суду не виникає сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, а також судом їм роз`яснено, що у такому випадку вони позбавляються права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку.

За такихобставин судвважає,що винуватістьобвинуваченого ОСОБА_4 повністю доведена.

Враховуючи, що ОСОБА_4 діяв в умовах воєнного стану, відповідно до Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зі змінами, діючи в умовах воєнного стану, відповідно до Закону України віл 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зі змінами,його дії мають правильну правову кваліфікацію за ч. 4 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, в умовах воєнного стану.

Вирішуючи питання про обрання міри покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд, відповідно до ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення , особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують його покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , згідно ст. 66 КК України, є щире каяття , активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення .

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , відповідно до вимог ст. 67 КК України, не встановлено.

Як особа ОСОБА_4 характеризуються посередньо, на обліку у лікаря нарколога і психіатра не перебуває, раніше не судимий, на утриманні має трьох малолітніх дітей.

Згідно ст.12КК Українивчинене ОСОБА_4 кримінальне правопорушення є тяжким злочином .

З урахуванням усіх фактичних обставин справи, ступеня тяжкості вчиненого злочину, наявності обставин, які пом`якшують покарання, те, що обвинувачений ніде не працює, позиції потерпілого , який не наполягає на суворому покаранні, загальних засад призначення покарання, суд вважає за необхідне призначити покарання в межах санкції частини статті КК України, яка передбачає покарання за даний злочин у виді позбавлення волі, як достатнє для виправлення обвинуваченого, його перевиховання, запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, що відповідає його особі та є достатнім для досягнення мети та цілей покарання . Разом з тим, відповідно до ст.75 КК України суд звільняє обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням, з покладанням обов"язків, передбачених ч.1п.п.1,2ст.76 КК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 , суд скасовує арешту майна.

Процесуальні витрати по кримінальному провадженню відсутні.

Запобіжний захід у вигляді особистого зобов"язання втратив свою дію.

Питання речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 373-374 КПК України суд,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч. 4 ст.185 КК України та призначити йому покарання у виді 5 (п"яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк1 (один) рік, якщо він протягом зазначеного строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов"язки , пеедбачені п.п.1,2ч.1ст.76 КК України :

- періодично з"являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід в межах даного кримінального провадження у вигляді особистого зобов"язання втратив свою дію.

Скасувати арешт накладений ухвалами Коростенського міськрайонного суду від 29.12.2023 на майно - транспортний засіб-автомобіль марки«Volkswagen»,модель «Sharan»,білого кольору,номерний знак НОМЕР_2 ; бруски металу сірого кольору з маркуванням «Б 16» в кількості 90 шт., загальною масою 581 кг., що належить потерпілому підприємству ТОВ НВП «Промкомплект» .

Речові докази:

- бруски металу сірого кольору, з маркуванням «Б 16», в кількості 90 шт., загальною масою 581 кг., що належить потерпілому- підприємству ТОВ НВП «Промкомплект», які передані директору ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , під зберігальну розписку, передати у власність;

- автомобіль марки «Volkswagen», модель «Sharan», білого кольору, номерний знак НОМЕР_2 , який передано на зберігання ОСОБА_4 , під зберігальну розписку, передати йому у власність.

Вирок може бути оскаржений до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору . Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Не пізніше наступного дня після ухвалення вироку його копія надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Суддя ОСОБА_1

Копія. З оригінало згідно

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117639421
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —279/791/24

Вирок від 14.03.2024

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні