Ухвала
від 13.03.2024 по справі 559/647/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/647/24

Провадження № 2-о/559/54/2024

У Х В А Л А

13 березня 2024 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Рижко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Смизької селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Дубенського міськрайонного суду знаходиться справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Смизької селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на те, що рішенням Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 17 жовтня 2019 року №559/943/19, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнана недієздатною, над нею встановлено опіку та призначено опікуном ОСОБА_1 , визначено строк дії рішення два роки. Рішенням суду від 10 грудня 2021 року у справі 559/1298/21 продовжено строк дії рішення на два роки.

Довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії ААБ №509741 від 18.04.2019 довічно підтверджено наявність у ОСОБА_2 першої групи інвалідності з дитинства, встановлено непрацездатність та необхідність побутового нагляду і допомоги, рекомендовано «Д» нагляд психіатра і кардіолога. ОСОБА_2 і надалі страждає стійким хронічним психічним розладом, вказане захворювання позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання її недієздатною.

Заявник ОСОБА_1 , згідно поданої заяви, просить слухати справу без його участі, призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи: Опікунської ради при виконавчому комітеті Смизької селищної ради Неля Польова подала суду заяву, в якій просить провести розгляд справи без їх участі, призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно п.2ч.1ст.105ЦПК Українипризначення експертизисудом єобов`язковим заклопотанням хочаб однієїіз сторін,якщо усправі необхідновстановити психічний стан особи.

Суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.ст. 103-105, 260 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Смизької селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 , на психічне захворювання?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 приймати участь у судовому засідані?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України".

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Роз`яснити сторонам у справі наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно до ст. 109 ЦПК України: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Копію ухвали надати учасникам справи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів. В іншій частині ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117640541
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —559/647/24

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні